G4Media.ro

Un medicament pentru prevenirea paraliziei în urma traumatismelor, testat cu succes pe…

sursa foto: Pexels

Un medicament pentru prevenirea paraliziei în urma traumatismelor, testat cu succes pe şoareci / O soluție injectată în ţesuturile din zona măduvei spinării a dus la recuperarea aproape totală a unor șoareci a căror coloană a fost secționată în prealabil

Un nou tip de medicament dezvoltat de o echipă de oameni de ştiinţă americani promovează regenerarea celulară şi previne paralizia la şoarecii cu coloana vertebrală secţionată, permiţându-le să meargă după patru săptămâni de tratament, informează Agerpres, care citează AFP.

Echipa de la Northwestern University care şi-a publicat cercetarea în revista Science, joi, speră să prezinte tratamentul Agenţiei pentru Alimente şi Medicamente (FDA) din Statele Unite, anul viitor în vederea testării pe oameni.

”Obiectivul cercetării noastre a fost acela de a dezvolta o terapie transferabilă la om, care ar putea fi utilizată în spitale pentru a preveni paralizia victimelor unor traume majore sau care suferă de afecţiuni”, a declarat pentru AFP profesorul Samuel Stupp, conducătorul studiului.

Vindecarea paraliziei este de mult timp un obiectiv al medicinei şi alte tratamente experimentale sunt în prezent studiate.

Cel experimentat de Samuel Stupp utilizează nanofibre pentru a imita structura ”matricei extracelulare”, o reţea de molecule care se dezvoltă în mod natural în zona ţesutului celular.

Fiecare nanofibră, care este de 10.000 de ori mai subţire decât un fir de păr, este alcătuită din sute de mii de molecule numite peptide, care transmit semnale în vederea regenerării nervilor.

Terapia, care se prezintă sub formă de gel, a fost injectată în ţesuturile din zona măduvei spinării şoarecilor de laborator la 24 de ore după ce le-a fost secţionată coloana vertebrală.

Cercetătorii au decis să aştepte 24 de ore, deoarece oamenii care suferă leziuni ale coloanei vertebrale în urma accidentelor de circulaţie, răni prin împuşcătură sau alte traume, nu primesc de obicei tratament imediat.

Patru săptămâni mai târziu, şoarecii care au primit tratamentul mergeau aproape la fel de bine ca înainte. Cei care nu au primit tratamentul nu au mai putut să se deplaseze.

Şoarecii au fost apoi disecaţi pentru a se examina impactul terapiei la nivel celular, iar cercetătorii au constatat o ameliorare spectaculoasă a măduvei spinării la exemplarele care au beneficiat de tratament. Extensiile de neuroni secţionate, numite axoni, s-au regenerat, iar ţesutul cicatricial, care poate reprezenta un obstacol în calea regenerării, a fost foarte redus.

În plus, s-a reformat un strat protector de axoni importanţi pentru transmiterea semnalelor electrice, s-au dezvoltat vasele de sânge care furnizează nutrienţi celulelor rănite şi mai mulţi neuroni motori au supravieţuit.

Una dintre descoperirile-cheie ale cercetătorilor a fost că atunci când au fost supuse unei anumite mutaţii, mişcările colective ale celulelor s-au intensificat, iar eficacitatea lor s-a ameliorat.

Acest lucru se datorează faptului că receptorii din neuroni sunt în mod natural în mişcare constantă, a explicat Samuel Stupp, iar a determina moleculele terapeutice ”să danseze” în interiorul nanofibrelor le ajută să se conecteze la ţintele lor aflate în mişcare.

Cercetătorii au testat două versiuni ale tratamentului, una cu mutaţie şi alta fără, şi au descoperit că şoarecii care au primit versiunea modificată şi-au recuperat o mai mare parte din mobilitate.

Gelul dezvoltat de această echipă de cercetători este primul de acest gen, însă ar putea conduce la o nouă generaţie de medicamente numite ”supramoleculare”, compuse dintr-un ansamblu de molecule şi nu dintr-o singură moleculă, a adăugat Stupp.

Potrivit cercetătorului, medicamentul este sigur deoarece materialele se descompun în câteva săptămâni şi devin nutrienţi pentru celule.

El speră să se treacă rapid la studiul pe oameni, nefiind necesară testarea pe alte animale, cum ar fi primate, deoarece mamiferele prezintă sisteme nervoase cu diferenţe mici între specii.

sursa foto: Pexels

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

8 comentarii

  1. Wow! O veste excelenta!

  2. Nu am prins acele vremuri, dar potrivit bloggerului de la Rusinea Istoriei, in anii 50-60, nu exista telejurnal fara stiri despre descoperirile savantului sovietic.

  3. ar trebui intrebata si sosoaca si sosocarii aurari ce parere au desprea acest lucru, pentru ca eu simt ca vor sa ne bage solzi 5g

    • Sosoaca și simonii nu creează miocardita la tineri. Ei sunt doar reduși. La fel ca cei care cred că riscurile sunt fake news. Oameni cu psihic diluat care nu admit realitatea. Vaccinul nu este la fel de safe pentru toată lumea. Boala nu este la fel de safe pentru toată lumea. Veți învăța să trăiți cu riscul eventual

    • Eu am auzit de branhii le cei, care vin de fiecare dată cu gluma răsuflată legată de solzi.

    • orice medicament de pe lumea asta are efecte secundare. difera doar timpul dupa care se observa.

    • @sugar (am inversat a cu r, restul te prinzi tu 😀 ) dar sosocarii si simionii pot sa compare riscul de miocardita produsa de vaccin cu riscul de miocardita produsa de covid? sunt in stare de asa ceva? care risc e mai mare?

  4. Iar vaccin…ce e in vaccinul ala? E aprobat de Sosoaca si BOR?