Un milion de obuze pentru Ucraina: țintă prea ambițioasă pentru UE, care rămâne blocată în chestiunea ajutorului militar
Un milion de obuze trimise la Kiev până în martie 2024 – acesta este angajamentul luat de liderii europeni. Până acum, însă, UE a atins mai puțin de o treime din această țintă. Aproximativ 300.000 de obuze au fost expediate, începând din 9 februarie în cadrul unui program de trimitere de obuze din stocurile naționale.
Uniunea Europeană rămâne departe de a putea oferi Ucrainei un ajutor echivalent cu cel al Statelor Unite sau la înălțimea dorințelor unor membri răsăriteni, cum sunt Polonia sau țările baltice.
Există în continuare o prăpastie între angajamentele europenilor și livrările reale de muniție către Ucraina.
«Chestiunea e complicată», a recunoscut astăzi șeful diplomației UE Josep Borrell. «Trebuie să facem mai mult și mai rapid», a insistat Borrell, după consultări și negocieri în culise cu miniștrii de externe și cei ai apărării din cele 27 de țări ale UE, reuniți astăzi la Bruxelles, discuții la care a participat și secretarul general al NATO Jens Stoltenberg.
Dezacord și întârzieri în furnizarea munițiilor
Trebuie însă depășit veto-ul lui Viktor Orbán, după ce Ungaria a blocat cea mai recentă tranșă de 500 de milioane de euro din fondul pentru Ucraina. Diplomații se mai plâng și că blocada impusă de Ungaria duce la întârzieri în rambursarea echipamentului militar furnizat Ucrainei de țările membre.
La reuniunea de astăzi a miniștrilor nu s-a ajuns nici la un acord în privința consolidării Facilității europene pentru pace (EPF) – fondul UE care finanțează ajutorul militar Kievului. Planul este ca Ucraina să primească în total 20 de miliarde de euro în următorii patru ani.
Un nou ajutor umanitar pentru Ucraina
În schimb, Comisia Europeană, a mai spus Borrell, a decis să ofere Ucrainei 110 milioane de euro suplimentari în ajutor umanitar, din care 100 de milioane de euro vor fi alocate operațiunilor umanitare din Ucraina, iar 10 milioane de euro pentru ajutorarea refugiaților ucraineni și a comunităților gazdă din Moldova. Banii vor merge către servicii esențiale, precum asistență în numerar, hrană, apă, adăpost, asistență medicală, sprijin psihosocial și protecție.
Această nouă tranșă de ajutoare aduce totalul contribuției umanitare a UE, ca răspuns la războiul Rusiei împotriva Ucrainei, la 843 de milioane de euro.
Borrell a mai spus că la summitul UE din decembrie se vor lua decizii și în legătură cu consolidarea Forței de intervenție rapidă a UE, precizând că scopul este de a atinge cifra de 5.000 de oameni operaționali până în 2025. Tot așa, din cifrele oficiale anunțate astăzi s-a aflat că circa 30.000 de militari ucraineni sunt antrenați în acest moment de către țările din UE și sunt prevăzuți încă 10.000.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank