G4Media.ro

Un militar nord-coreean a dezertat în Coreea de Sud trecând graniţa pe…

Sursa foto: Photo 32480918 © Zotyaba | Dreamstime.com

Un militar nord-coreean a dezertat în Coreea de Sud trecând graniţa pe jos

Un bărbat nord-coreean a dezertat în Coreea de Sud trecând pe jos graniţa puternic fortificată şi minată dintre cele două ţări, a anunţat marţi armata sud-coreeană, conform AFP, transmite Agerpres.

Zeci de mii de nord-coreeni au fugit în Coreea de Sud de la sfârşitul războiului din Coreea în 1953, dar aproape toţi o fac prin China şi apoi printr-o ţară terţă precum Thailanda. Este rar ca dezertorii să treacă direct graniţa intercoreeană.

Armata sud-coreeană a interceptat „un individ suspectat de a fi nord-coreean pe frontul de est şi l-a predat autorităţilor relevante”, se arată în raport, făcându-se referire la coasta de est a Coreei.

Nu au fost observate mişcări neobişnuite de trupe în Coreea de Nord în momentul dezertării, a adăugat Statul Major Interarme din Coreea de Sud. „Autorităţile competente desfăşoară în prezent o investigaţie şi, prin urmare, nu pot confirma procesul detaliat al dezertării” şi nici motivul pentru care individul a trecut în Sud, a adăugat sursa citată.

Conform agenţiei de ştiri sud-coreene Yonhap, dezertorul este sergent-şef în armata nord-coreeană şi a fost ajutat să scape de armata sud-coreeană.

Presa locală a relatat că bărbatul, îmbrăcat în uniformă militară nord-coreeană, a fost interceptat în timp ce mergea pe un drum de pe malul mării din provincia Gangwon din est.

Este a doua oară în două săptămâni când un nord-coreean reuşeşte să treacă direct în Sud. Pe 8 august, un alt dezertor a reuşit să traverseze graniţa maritimă intercoreeană în Marea Galbenă.

Numărul dezertărilor a scăzut brusc începând cu 2020, când Coreea de Nord şi-a închis ermetic graniţa cu China pentru a se proteja de COVID-19.

În 2023, anul în care Phenianul a redeschis graniţa cu China, un total de 196 de nord-coreeni au reuşit să treacă în Coreea de Sud, comparativ cu doar 67 în 2022. Conform guvernului sud-coreean, din ce în ce mai mulţi membri ai clasei privilegiate – diplomaţi sau studenţi din străinătate – încearcă să fugă.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Sosoaca sa ceara azil in Coreea de Nord ca e persecutata. Sa ia si botnita .