Un moment gravissim pentru România: Președintele Iohannis și liderul PSD girează instalarea unui avocat al crimei organizate într-o poziție importantă din stat
Președintele Klaus Iohannis a vorbit la instalarea guvernului PSD PNL UDMR despre orice, despre oportunitățile din PNRR, despre școli, spitale, autostrăzi, drumuri, pensii, despre facturile la energie și alte probleme care trebuie rezolvate urgent, numai despre justiție n-a scos un cuvânt.
Nu veți găsi în alocuțiunea șefului statului nici cea mai vagă trimitere la legile justiției, la desființarea secției speciale, la problema clanurilor mafiote care au pus stăpânire pe România. Tema reformelor din justiție, atât de importantă pentru buna funcționare a statului, pentru ridicarea MCV, a dispărut complet din discursul prezidențial.
Așa cum remarcă tot mai des presa de limbă germană, s-a cam ales praful de imaginea sa de apărător al democrației și a statului de drept, construită în primul mandat și în timpul campaniei electorale. Șeful statului nici măcar nu mai mimează azi că l-ar interesa tema justiției.
Președintele Iohannis și-a încheiat speech-ul cu un îndemn adresat noului Guvern, susținut de o largă majoritate în Parlament: ”Oamenii vor să vadă fapte, oamenii vor să vadă rezultate. Vă invit să le livrați!”
PSD a livrat primul ce știe el mai bine: ultra-dubioși în funcții cheie. Astfel, a instalat-o rapid, joia trecută, pe avocata Laura Vicol la șefia Comisiei Juridice din Camera Deputaților. Vicol a apărat capii lumii interlope din România, a fost avocata crimei organizate. Procurorii antimafia subliniază, într-unul din dosare, relația de subordonare pare care avocata Vicol ar fi avut-o față de unii dintre interlopi, fapt care rezultă și din unele stenograme publicate de Radio Europa Liberă și de G4Media.ro.
Vicol a militat pentru păstrarea Secției Speciale, a făcut o campanie furibundă în 2019 împotriva DNA, împotriva președintelui Iohannis, împotriva Laurei Codruța Koveși și a denunțat ”abuzurile” statului paralel, ”probele prefabricate”, ”familiile distruse” de procurori. Avocata crimei organizate și-a făcut foarte bine meseria din această poziție, la televizor, înfierând instituțiile statului.
În 2017, Vicol îl acuza pe Klaus Iohannis că ”și-a înfipt colții în gâtul acestei țări”, îl soma ”să nu mai mintă” și îi lua apărarea fostului ofițer SRI, Daniel Dragomir, condamnat definitiv pentru corupție. Vicol este și fina lui Dragomir, azi la închisoare.
Se pot scrie romane întregi despre relațiile Laura Vicol cu lumea interlopă, profesionale sau amoroase, despre camioanele de trandafiri trimise de Leo de la Strehaia sau despre legăturile cu Nuțu Cămătaru, așa cum reies din dosarele Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Crimă Organizată și Terorism (DIICOT).
Este treaba PSD-ului că a acceptat-o să candideze pe listele sale la alegerile din 2019, deși parcă Marcel Ciolacu vindea imaginea unui partid mai curat. Însă de acum statul român are o mare problemă din moment ce o poziție cheie este ocupată de un avocat al crimei organizate. Nu mai este doar problema PSD.
Vicol a primit 16 voturi pentru, de PSD, PNL și UDMR și doar un vot împotrivă, cel al USR. Acest vot arată că a existat o înțelegere clară, girată de liderii partidelor din coaliție, de președintele Iohannis și de instituțiile din subordinea sa. Așa ceva în mod normal nu se poate întâmpla fără acceptul tacit al sistemului.
Aici, în Comisia Juridică din Camera Deputaților condusă de Vicol, vor ajunge modficările la Codul Penal, legile justiției, proiectul de lege privind desființarea Secției Speciale. Camera Deputaților, condusă de Marcel Ciolacu, este de regulă for decizional în chestiunile referitoare la justiție.
Va acționa avocata crimei organizate altfel decât în interesul foștilor sau viitorilor săi clienți? Câtă lipsă de responsabilitate la PSD să dea o poziție atât de importantă pe mâna unui personaj atât de controversat? Cam cu cât spirit de răzbunare vine Laura Vicol la șefia Comisia Juridice, mai ales că ea însăși reținută prin 2015 de DNA și trimisă, dar achitată în 2018 de Înalta Curte? Nu vi se pare că se află într-un evident conflict moral de interese?
Fostul președinte al Comisiei Juridice din vremea regimului Dragnea, Florin Iordache, mirosea a apă de trandafiri în comparație cu lumea sulfuroasă care a propulsat-o pe Laura Vicol într-o poziție atât de importantă în stat.
Cum a băgat PSD la Guvernare, Klaus Iohannis a și produs prima vulnerabilitate majoră în Parlament, odată cu instalarea unui pericol pentru justiție tocmai în funcția de președinte al Comisiei Juridice din Camera Deputaților.
Ca și cum nu era suficient că a slăbit Parchetele până în pragul leșinului, că a ținut țara într-o criză politică prelungită, că justiția dă rateu după rateu, că interlopii au pus din nou stăpânire peste România, iată că președintele Iohannis mai face un pas curajos către distrugerea autorității statului și girează acum instalarea de către PSD a unui avocat al crimei organizate într-o poziție de putere.
N-au trecut nici trei ani de la referendumul organizat de Klaus Iohannis pe tema justiției. Din cele aproape 8 milioane de voturi, circa 6, 5 milioane au răspus DA la cele două întrebări și doar 1 milion s-au declarat împotrivă.
Președintele întreba atunci poporul dacă este de acord cu interzicerea amnistiei și grațierii pentru infracțiuni de corupție și dacă este de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanțelor de urgență în domeniul infracțiunilor, pedepselor și al organizării judiciare și cu extinderea dreptului de a ataca ordonanțele direct la Curtea Constituțională?
Cu avocații crimei organizate puși să conducă comisii parlamentare cheie, președintele Iohannis nu mai poate garanta celor 6, 5 milioane de cetățeni că poate ”livra” promisiunile făcute în campania pentru referendum. Cu avocații crimei organizate la putere, Parlamentul va putea oricând să arunce în aer toate legile și să distrugă Codurile Penale pe care președintele Iohannis se prefăcea că le apără la referendum.
La fel cum nici liderul PSD, Marcel Ciolacu, nu mai poate pretinde că partidul său și-a schimbat poziția și s-a transformat dintr-un demolator al justiției într-un protector al statului de drept. Promovând astfel de personaje, Ciolacu compromite tot efortul de a scoate în față figuri mai credibile de oameni politici decât cele cu care PSD a obișnuit alegătorii.
Președintele Klaus Iohannis și liderii celor două partide, PNL și PSD, au obligația să transmită un semnal clar că au apus vremurile când justiția era controlată de personaje gen Cătălin Voicu, simbolic pentru rețelistica toxică din politică și justiție.
România nu este totuși nici Columbia, nici Mexicul din Narcos, serialul preferat al interlopilor, dar nici foarte departe dacă vom continua să mergem pe acest drum închis. Ce s-a întîmplat în Parlament este de natură să îngrijoreze inclusiv partenerii externi și Bruxelles-ul.
Lupta împotriva clanurilor interlope anunțată cu pompă de ministrul justiției, Cătălin Predoiu, la audierile din Parlament, riscă să cadă ridicol din moment ce avocații crimei organizate ajung să facă legea în Parlament și nimeni nu are nimic de obiectat.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
256 comentarii