G4Media.ro

Un muzeu dedicat salamandrei axolotl, o specie în pericol de dispariţie, inaugurat…

Sursa foto: Pixabay / LaDameBucolique

Un muzeu dedicat salamandrei axolotl, o specie în pericol de dispariţie, inaugurat în Mexic

Un nou muzeu şi un centru de conservare dedicat axolotlului, o specie de salamandră din Mexic aflată în pericol critic de dispariţie, scoate în evidenţă povestea remarcabilă a acestui amfibian care a stârnit interesul atât al oamenilor de ştiinţă, cât şi al publicului, informează Reuters.

Cu o abilitate impresionantă de autoregenerare, salamandrele axolotl au fost vedetele expoziţiei inaugurate sâmbătă la Grădina zoologică Chapultepec din Ciudad de Mexico.

Centrul încearcă să sensibilizeze opinia publică în legătură cu acest animal, nativ doar în Mexic şi a cărui populaţie în sălbăticie se micşorează din cauza ameninţărilor severe cu care se confruntă habitatului său natural.

Timp de decenii, cercetătorii au fost uimiţi de abilitatea salamandrelor axolotl de a-şi regenera membre amputate şi ţesuturi deteriorate, chiar la nivelul inimii sau al creierului. Oamenii de ştiinţă au descris, de asemenea, abilitatea acestui animal de a respira cu ajutorul plămânilor şi al branhiilor, precum şi de a absorbi oxigen prin piele, un fapt care îl face deosebit de vulnerabil la apa poluată.

”Este unul dintre puţinele animale care îşi pot regenera pielea, muşchii, oasele, vasele de sânge, nervii, inima, creierul”, a declarat Fernando Gual, directorul departamentului pentru faună sălbatică în cadrul grădinii zoologice.

”O parte deosebit de importantă din acest spaţiu este dedicată educaţiei de mediu”, a mai spus Fernando Gual, referindu-se la noile exponate, ateliere şi laboratoare din cadrul muzeului.

Potrivit unei legende aztece, zeul răzvrătit Xolotl s-a transformat într-un axolotl pentru a se putea ascunde şi pentru a nu fi sacrificat de ceilalţi zei. A fost cu toate acestea descoperit, capturat şi ucis. Animalele din această specie erau nelipsite de la ospeţele regilor azteci.

Deşi axolotlul nativ din Xochimilco, un district din sudul oraşului Ciudat de Mexico, este cel mai cunoscut, Fernando Gual menţionează alte 16 varietăţi de axolotl care trăiesc tot în Mexic, fiecare putând fi considerată unui ”ambasador al ţinuturilor umede”.

Exemplarele de axolotl au prosperat în canalele umede din Xochimilco, singura reminiscenţă a unui sistem extensiv de canale, asemănător celui din Veneţia şi care data din epoca aztecilor. Dar dezvoltarea urbană, apa contaminată şi speciile de peşti care nu sunt native şi a căror hrană preferată au devenit puii de axalotl au dus la colapsul aproape total al acestui amfibian, potrivit unor studii asupra populaţiei speciei.

Cu toate acestea, Xochimilco deţine aproape 11% din biodiversitatea Mexicului, potrivit lui Fernando Gual, iar datorită celor 370 de specii de amfibieni care trăiesc pe teritoriul său, Mexicul ocupă locul al cincilea la nivel global în ceea ce priveşte diversitatea speciilor de amfibieni.

După ce primii vizitatori au călcat pragul muzeului, statutul de celebritate al salamandrei axolotlul a fost evident.

”Adevărul este că sunt foarte, foarte, foarte, foarte încântat să pot vedea cum se hrănesc, cum trăiesc, cum sunt ele pur şi simplu”, a spus Fernando, unul dintre vizitatori, care nu a dorit să-şi dezvăluie numele de familie, dar care a arătat un mic tatuaj cu un axolotl pe unul dintre braţele sale.

”Sunt marcat pe viaţă”, a mai spus el.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...