Un nepot al generalului Charles de Gaulle, deschis pro-Putin, anunţă la Sankt Petersburg că ar fi ”onorat să primească” cetăţenia rusă
Pierre de Gaulle, în vârstă de 60 de ani, al patrulea fiu al lui Philippe de Gaulle, fiul mai mare al şefului de stat şi eroului Rezistenţei franceze împotriva Germanie naziste, generalul Charles de Gaulle, anunţă joi că vrea să primească cetăţenia rusă şi că apreciază că Rusia oferă ”mari posibilităţi”, relatează AFP.
”Da, s-a făcut totul”, a răspuns el când a fost întrebat de jurnalişti dacă vrea să obţină paşaportul rusesc, în marja unui forum cultural la Sankt Petersburg, în nord-vestul Rusiei.
”Aş fi onorat să primesc cetăţenia rusă”, a adăugat el, citat de agenţia oficială rusă de presă Tass.
”Sunt fericit să constat că vă bateţi pentru valorile tradiţionale, familie, spiritualitate”, a subliniat el.
În opinia sa, ”toate valorile au dispărut în ţările occidentale”.
Pierre de Gaulle susţine Kremlinul, de la începutul Războiul din Ucraina, lucru pe care presa rusă de stat îl promoveză. Joi el a apreciat că Occidentul a ”pierdut” în Ucraina.
”Cred că NATO a pierdur în acest conflict, pentru că nici NATO şi nici Occidentul nu au posibilitatea să continue războiul”, a declarat el, citat de Tass. ”Este necesar să oprim această tragedie”, a cerut el.
France24 notează că Pierre de Gaulle este puțin cunoscut în Franța, dar presa de stat rusă a prezentat declarațiile sale pro-Kremlin ca fiind o dovadă că voci occidentale importante susțin asaltul Moscovei în Ucraina.
Un consilier în strategii de afaceri, el a preluat în mai multe rânduri retorica lui Vladimir Putin, potrivit căreia Războiul din Ucraina a fost orchestrat de Statele Unite şi NATO cu scopul de slăbi Moscova.
”Sunt uimit de această gândire unică care-l prezintă în mod sistematic pe Vladimir Putin ca pe cel rău, iar pe omologul său ucrainean ”Volosimit Zelenski) ca pe cel bun”, declara el în ianuarie ziarului Le Figaro.
El pretinde că este moştenitorul lui Charles de Gaulle care, în timpul Războiului Rece, promova o poziţie echilibrată între Statele Unite şi URSS.
În februarie, Pierre de Gaulle a efectuat o vizită la Volgograd, fostul Stalingrad, cu ocazia comemorării a 80 de ani de la victoria sovietică decisivă împotriva trupelor naziste în 1943. Familia sa s-a desolidarizat de aceste luări de poziţe.
Yves de Gaulle, fratele său mai mare, a declarat în ianuarie pentru cotidianul Le Parisien că opiniile fratelui său „nu privesc pe nimeni altcineva în afară de el însuși – nici pe mine, nici familia noastră și cu atât mai puțin pe general”.
Charles de Gaulle a condus mișcarea de rezistență franceză de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, înainte de a se întoarce triumfător în Franța. În calitate de președinte, a poziționat Franța ca o balama între blocul occidental dominat de SUA și Uniunea Sovietică în timpul Războiului Rece – o poziție pe care nepotul său pretinde că o reprezintă.
Dar istoricii sunt de acord că de Gaulle a menținut, de asemenea, Franța ferm ancorată în alianța occidentală. Opiniile sale sunt o sursă de dezbatere în Franța, în special atunci când sunt aplicate la evenimentele contemporane.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
3 comentarii