G4Media.ro

Un nou an, un nou eu: Funcționează de fapt „ianuarie uscat”?

Sursa foto: Unsplash / Moritz Mentges

Un nou an, un nou eu: Funcționează de fapt „ianuarie uscat”?

În fiecare ianuarie, cei mai mulți dintre noi se angajează să lucreze cu ei înșiși. Unii încearcă să se abțină de la alcool timp de o lună. Dar ne face ianuarie uscat mai sănătoși?

Probabil că rețelele dumneavoastră de socializare sunt inundate de postări de îmbunătățire personală în acest moment. Poate chiar și câteva anunțuri de la cei dragi care spun că rămân abstinenți pentru întreaga lună ianuarie. În întreaga lume, tradiția este din ce în ce mai populară, relatează Euronews.

În Marea Britanie, unde campania a început în 2013, peste 8,5 milioane de persoane au declarat că au planificat să stea departe de băutură timp de o lună în acest an, potrivit unui sondaj realizat de Alcohol Change UK. În 2013, doar 4.000 de persoane s-au înscris la această provocare.

Dar câtă diferență poate face o lună de abstinentă pentru sănătatea noastră?

Pericolele consumului de alcool sunt bine stabilite, abuzul de alcool fiind una dintre principalele cauze de morbiditate și mortalitate la nivel mondial, potrivit The Lancet.

Aproape unul din cinci europeni a declarat că a avut episoade de consum excesiv de alcool – mai mult de șase unități de alcool într-o singură ședință – cel puțin o dată pe lună în 2019.

Consumul excesiv de alcool pe termen lung crește riscul de:

  • Ciroză hepatică
  • Cancer, în special cancer de sân și cancer esofagian
  • Insuficiență cardiacă
  • Tensiune arterială ridicată

Organizația Mondială a Sănătății susține că nu există un nivel sigur de consum de alcool. Singura modalitate de a evita efectele nocive ale alcoolului este evitarea consumului.

S-a demonstrat că respectarea lunii ianuarie uscate (Dry January) aduce beneficii semnificative pentru sănătate, conform mai multor studii.

Două dintre acestea au fost realizate de Dr. Rajiv Jalan, profesor de hepatologie la University College London (UCL). Deși nu este un studiu randomizat, Jalan a declarat că rezultatele au fost izbitoare.

„Cel mai important aspect pe care l-am observat la pacienți a fost senzația de energie, precum și creșterea concentrării și a somnului. Cei mai mulți dintre ei au pierdut în greutate, aproape 2-3 kilograme în decurs de o lună”, a declarat el pentru Euronews, referindu-se la un studiu pe care l-a realizat pe un mic grup de angajați ai revistei New Scientist în 2013.

În 2018, Dr. Jalan a finalizat o nouă cercetare pe un grup mai mare de lucrători din spitale care au decis să ia parte la provocare, în comparație cu alte persoane care nu au făcut-o.

„Am urmărit persoanele după trei până la șase luni pentru a întreba ce impact a avut ianuarie uscat asupra lor. Și, în termeni generali, s-au simțit atât de bine în această lună încât le-a fost mai frică să bea în timpul săptămânii. În următoarele șase luni, consumul lor de alcool a rămas scăzut”, a explicat el.

Singurul dezavantaj pe care Jalan l-a găsit a fost că oamenii au spus: „Au simțit că sunt o companie plictisitoare la petreceri”.

Un efect de bumerang negativ?

Cu toate acestea, un studiu din 2021 a constatat că luna ianuarie uscată ar putea declanșa un efect de bumerang negativ, precum o dietă restrictivă.

British Liver Trust sugerează să nu mai bei două sau trei zile în fiecare săptămână, permițând ficatului să se refacă în mod regulat, mai degrabă decât să te abții timp de o lună și apoi să te întorci la vechile obiceiuri.

Dar Joe Marley, director de comunicare la Alcohol Change UK, spune că studiile au demonstrat contrariul.

„Este un pic un mit că oamenii se transformă într-un fel de bumerang atunci când iau parte la ianuarie uscat. Șapte din zece persoane beau mai atent, într-un mod mai sănătos, chiar și după șase luni. Așadar, nu există nicio dovadă că, la sfârșitul lunii ianuarie, oamenii se întorc la vechile obiceiuri”, a declarat el pentru Euronews.

Există cineva care nu ar trebui să ia parte la ianuarie uscat?

Potrivit tuturor experților consultați, campania este destinată băutorilor sociali, nu persoanelor care doresc să se recupereze din abuzul de alcool.

„Dacă sunteți dependent fizic de alcool până la punctul în care ați experimenta simptome periculoase de sevraj, atunci ianuarie uscat nu este potrivit pentru dumneavoastră. Ar putea fi o amenințare pentru viață. Dacă credeți că vă aflați în acest scenariu, este încă posibil să preluați controlul asupra consumului de alcool, dar trebuie să aveți o discuție cu medicul dumneavoastră de familie”, a avertizat Marley.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează