G4Media.ro

Un nou centru de dezvoltare a calculatoarelor cuantice a fost deschis în…

sursa foto: captură youtube

Un nou centru de dezvoltare a calculatoarelor cuantice a fost deschis în Marea Britanie: Ce este „Q-day” și de ce investesc statele și giganții tehnologici tot mai multe resurse în această nouă tehnologie

Un nou sediu pentru 12 computere cuantice a fost deschis în Oxfordshire, ca parte a unei încercări de a plasa Regatul Unit în fruntea cursei mondiale pentru valorificarea acestei noi tehnologii, transmite Sky News.

Calculatoarele cuantice promit să rezolve probleme prea dificile chiar și pentru cele mai puternice supercomputere – cum ar fi cele care necesită un număr mare de calcule paralele, precum simulările meteorologice complexe, legarea medicamentelor de țintele lor sau capriciile piețelor financiare.

Deși prototipurile au demonstrat că lumea ciudată a materiei cuantice poate fi utilizată pentru a efectua calcule – niciunul nu este încă suficient de mare sau stabil pentru a fi de mare folos.

„Punând accentul pe realizarea unor calculatoare cuantice practic utilizabile la scară largă, acest centru le va ajuta să rezolve unele dintre cele mai mari provocări cu care ne confruntăm”, a declarat ministrul britanic al științei, Lord Patrick Johnson Vallance.

Calculatoarele cuantice exploatează stranietatea fizicii cuantice pentru a înlocui „biții” – zerouri și unu – care codifică informațiile în calculatoarele clasice cu ceva fundamental diferit.

Dacă este manipulată în mod corect, materia poate fi transformată în biți cuantici – sau qubits – care pot fi atât zero, cât și unu în același timp.

Această putere și faptul că qubiții pot deveni „încâlciți” sau pot interacționa între ei înseamnă că un număr relativ mic de qubiți poate efectua mai multe calcule în paralel decât ar putea face vreodată un computer clasic.

Cu toate acestea, chiar și cea mai mică interferență din lumea exterioară poate distruge un qubit fragil, astfel încât construirea unor grupuri suficient de mari care să dureze suficient de mult pentru a crea un computer fiabil reprezintă o provocare majoră.

Noul Centru național de calcul cuantic de la Laboratorul Rutherford Appleton din Harwell este conceput pentru a accelera această cercetare.

Instalația de 4 000 de metri pătrați este proiectată să găzduiască mai multe modele concurente de calculatoare cuantice și aproximativ o sută de oameni de știință care lucrează la ele.

Unele sunt comerciale, altele dezvoltate de echipe universitare – pentru a încerca să rezolve probleme hardware și software în paralel.

„Centrul Național de Calcul Cuantic al Regatului Unit este esențial pentru această activitate critică, reunind cercetători și tehnologi de vârf la nivel internațional din mediul academic și industrial pentru a se asigura că ecosistemul de calcul cuantic al Regatului Unit prosperă”, a declarat Prof Dame Ottoline Leyser, director executiv al UK Research and Innovation, care finanțează centrul.

Concurența este acerbă. Marile firme de tehnologie precum Google, Microsoft, IBM și Amazon investesc în tehnologia cuantică. La fel și alte state, în frunte cu China, care direcționează mai multe fonduri guvernamentale în acest domeniu decât oricine altcineva.

Potențialul computerelor cuantice de a sparge instrumentele de criptare utilizate pentru a păstra în siguranță majoritatea traficului online a dat naștere termenului „Q-day” – momentul în care va apăre prima mașină capabilă să decripteze internetul.

Este încă departe, dar această posibilitate explică de ce guvernele sunt interesate să parieze pe o tehnologie care promite multe, dar care până acum a dat puține rezultate.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.