G4Media.ro

Un nou coronavirus descoperit în China: Hku5-CoV-2 utilizează același receptor uman ca…

sursa foto: Universitatea Johns Hopkins

Un nou coronavirus descoperit în China: Hku5-CoV-2 utilizează același receptor uman ca Sars-CoV-2

Oamenii de știință au descoperit un nou coronavirus în China, particularitatea sa fiind că ar putea fi ușor transmis de la lilieci la oameni, deoarece utilizează același receptor ca Sars-CoV-2, ACE2, relatează Corriere della Sera.

Studiul a fost condus de virusologul Shi Zhengli, supranumită „femeia liliac” pentru munca sa asupra coronavirusurilor de lilieci în cadrul laboratorului Wuhan, care a fost mult timp criticat pentru supoziția unei „scurgeri” de Sars-CoV-2. Ultima descoperire este un descendent al Hku5, identificat pentru prima dată la un liliac din Hong Kong în 2006. Noul virus face parte din subgenul merbecovirus, care include și Mers-CoV, responsabil pentru sindromul respirator din Orientul Mijlociu (Mers).

Oamenii de știință chinezi subliniază că supravegherea atentă a agentului patogen este necesară, dar – afirmă ei -potența acestuia este „semnificativ mai mică” decât cea a Sars-CoV-2 și „riscul apariției Hku5-CoV-2 în populația umană nu ar trebui supraestimat”.

În un articol publicat în revista Cell cercetătorii descriu „descoperirea și izolarea unei linii distincte de Hku5-CoV (linia 2, ndr) care poate utiliza nu numai ACE2 de liliac, ci și ACE2 umană și diverse „ortologii” ACE2 de mamifere (gene omologe care codifică aceeași proteină în specii diferite, ndr)”.

Cercetătorii adaugă că „merbecovirusurile de liliac prezintă un risc ridicat de răspândire la om, fie prin transmitere directă, fie prin gazde intermediare”.

La începutul lunii februarie, în Cell a apărut, de asemenea, un articol al unei echipe de la Universitatea Washington din Seattle și de la Universitatea Wuhan, potrivit căruia, deși tulpina Hku5 se poate atașa de receptorii ACE2 ai liliecilor și ai altor mamifere, nu a fost detectată o legătură „eficientă” la om.

În schimb, potrivit echipei lui Shi Zhengli, Hku5-CoV-2 ar fi mai bine adaptat la ACE2 uman decât liliajul 1 al virusului și „poate avea o gamă mai largă de gazde și un potențial mai mare de infectare interspecii”.

Carlo Federico Perno, șeful Unității de diagnosticare microbiologică și imunologică de la Spitalul de copii Bambino Gesù din Roma, a fost întrebat dacă ar putea fi coronavirusul Hku5-CoV-2 responsabil pentru o nouă pandemie.

„Pentru moment nu știm, dar este o eventualitate posibilă. Receptorul ACE2, pe care virusul îl folosește ca „încuietoare” pentru a intra în celule, este comun oamenilor și altor câteva animale, mamifere sau nu. De fapt, Sars-CoV-2, care acționează asupra aceluiași receptor, a făcut mai multe salturi de specii, infectând aproximativ 30 de specii de animale, inclusiv oameni”.

Ce știm despre patogenitatea noului coronavirus?

„Pe celulele umane se crede că are același efect ca și celelalte coronavirusuri, și anume „citopatic” (celulele infectate mor). Rămâne însă de demonstrat în ce măsură acest fenomen, care poate fi detectat cu ușurință in vitro, se transferă la om în termeni de „patogenitate”, adică capacitatea de a dezvolta o boală gravă. De exemplu, Sars-CoV-2 poate fi responsabil de o banală răceală, precum și de pneumonie. Coronavirusurile umane clasice provoacă răceli, Mers aproape întotdeauna pneumonie. Să sperăm că nu va trebui să verificăm acest lucru pentru Hku5-CoV-2, deoarece ar însemna că virusul a intrat în sistemul uman”, spune specialistul.

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Tare 😂 Ce imi seamana „descoperirea” asta a santaj/amenintare…

    • De ce ar fi descoperirea unuia dintre miile de coronaviruși existenți în natură și perfect capabili de infectare a mamiferelor șantaj sau amenințare ?

    • De ce ar fi descoperirea unuia dintre miile de coronaviruși existenți în natură și perfect capabili de infectare a mamiferelor șantaj sau amenințare ?

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.