Un nou maxim: Republica Moldova ar putea plăti în aprilie peste 1.000 de dolari per mia de metri cubi de gaz furnizat de Gazprom
Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale din Republica Moldova, Andrei Spînu, a declarat marți seara că prețul de achiziție a gazelor naturale în Republica Moldova de la Gazprom s-ar putea ridica în luna aprilie la peste 1.000 de dolari pentru mia de metri cubi.
„S-ar putea să avem acest preț [de 1.000 de dolari] dereoarece, conform formulei stabilite în contractul cu Gazprom, prețul pentru luna următoare se stabilește ca și o medie a prețurilor din luna precedentă”, a precizat Andrei Spînu la postul public de televiziune Moldova 1.
El a explicat că prețurile au fluctuat și din cauza războiului din Ucraina pornit de Rusia pe 24 februarie.
„Prețurile [pe de piețele internaționale] care sunt acum în martie vor influența prețul de achiziție pentru aprilie. Repet, a început războiul în țara vecină care a adus să avem în anumite zile, prețuri la gaz de 3.800 de dolari pe mia de metri cubi. Prețul la gaz a început să scadă, urmează ca în zilele următoare să avem o claritate”, a mai spus Andrei Spînu.
Confirmarea lui Spînu vine după ce marți directorul Moldovagaz (subsidiara Gazprom în Moldova), Vadim Ceban a declarat pentru portalul NewsMaker.md că prețul achiziției la gaze pentru companie în luna aprilie s-ar putea ridica la peste 1.000 de dolari.
El a explicat și care va fi formual de calcul a prețului gazului furnizat de Gazprom în Republica Moldova. În primul și cel de-al patrulea sfert al anului, 70% din preț va depinde de costul coșului produselor petroliere, iar 30% – de prețul de piață al gazului, a spus Ceban. În al doilea și al treilea sfert de an- aprilie până în septembrie – este utilizată formula inversă: prețul la gaz este format în proporție de 70% din costul mediu lunar al gazului pentru luna precedentă (TTF front month) și 30% din costul coșului produselor petroliere.
După invazia Rusie în Ucraina ăncepând cu 24 februarie, prețul la gaz în Europa a ajuns la un nou maximum istoric – 7 martie era de 3.892 de dolari per mia de metri cubi – conform indicelui olandez TTF. De atunci, prețurile s-au micșorat simțitor, însă insuficient pentru a compensa creșterea anormală de la începutul lunii. Prețurile la gaz în Europa, la bursele din 22 martie, au depășit ușor 1.100 dolari pentru mia de metri cubi. De asemenea, prețul la petrol de la începutul conflictului militar din Ucraina a crescut cu 15-20%.
Foto: angajat al Gazprom, discută cu colegii săi prin stație. Sursa/ Gazprom Facebook
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii