G4Media.ro

Un nou minim pentru democrația globală. Restricțiile pandemice prelungite au afectat libertățile…

foto: Economist Intelligence Unit

Un nou minim pentru democrația globală. Restricțiile pandemice prelungite au afectat libertățile democratice în 2021 (Economist Intelligence Unit)

Democrația globală și-a continuat declinul abrupt în 2021, potrivit celei mai recente ediții a Indicele Democrației alcătuit de Economist Intelligence Unit. Sondajul anual, care evaluează starea democrației în 167 de țări pe baza a cinci măsuri – procesul electoral și pluralismul, funcționarea guvernării, participarea politică, cultura politică democratică și libertățile civile – constată că mai mult de o treime din populația lumii trăiește sub un regim autoritar, în timp ce doar 6,4% se bucură de o democrație deplină. Scorul global a scăzut de la 5,37 la un nou minim de 5,28 din 10. Singura scădere echivalentă din 2006 a fost în 2010, după criza financiară globală.

Pentru al doilea an consecutiv, pandemia a fost cea mai mare sursă de presiune asupra libertății democratice din întreaga lume. Prin carantine și restricții de călătorie, libertățile civile au fost din nou suspendate atât în ​​democrațiile dezvoltate, cât și în regimurile autoritare. Mulți cetățeni, dar nu toți, au tolerat reguli de urgență și extinderea puterilor statului.

Diviziunile devin înrădăcinate între cei care favorizează politicile de precauție precum carantinele și mandatele de vaccinare și cei care sunt ostili ingerințelor statului și oricărei reduceri a libertăților personale. La începutul anului 2021, demonstrații anti-restricții Covid au avut loc deja în cel puțin 86 de țări; până la sfârșitul anului, protestele anti-vacciniste au avut loc din Austria până în Australia.

Țările nordice continuă să domine în fruntea clasamentului, iar trei țări asiatice retrogradează: Coreea de Nord a fost înlocuită pentru prima dată din coadă de o lovitură de stat în Myanmar și întoarcerea talibanilor în Afganistan. Loviturile de stat au revenit și în Africa. Dar America Latină este cea care a înregistrat cea mai mare scădere în 2021, măsurată de indice. Angajamentul slab al regiunii față de democrație a permis populiștilor iliberali să prospere, iar un calendar electoral încărcat nu a promovat întotdeauna cauza democrației.

Victoria la limită a lui Pedro Castillo în Peru în iunie a fost contestată săptămâni întregi de adversarul său, Keiko Fujimori, iar scrutinul din Nicaragua din noiembrie a fost o farsă. Chile a fost retrogradată la o „democrație defectuoasă” parțial din cauza prezenței scăzute la vot la alegerile sale profund polarizate, iar Haiti este încă în criză politică după asasinarea președintelui Jovenel Moïse.

America de Nord s-a descurcat doar ceva mai bine. În ciuda revoltelor de la Capitoliu și a încercărilor președintelui sortant Donald Trump de a răsturna rezultatele alegerilor, inaugurarea lui Joe Biden a decurs fără probleme, iar scorul democrației Americii a scăzut doar cu 0,07 puncte. Canada a suferit un recul mult mai mare, de 0,37 puncte. Din nou, restricțiile pandemice au fost principala cauză a frustrării și protestemor. Potrivit World Value Survey, care este utilizat în unele dintre secțiunile cantitative ale sondajului EIU, doar 10,4% dintre canadieni au simțit că au „o mare” libertate de alegere și control. Mai alarmant, 13,5% și-au exprimat preferința pentru un regim militar.

Raportul EIU identifică o serie de amenințări la adresa democrației în 2022 și ulterior. Scăderea scorului indicelui Canadei a reflectat nemulțumirea populară față de status quo-ul și o întoarcere către alternative nedemocratice. Blocada camioanelor din Ottawa poate prevesti mai multe tulburări politice. Dar cea mai mare provocare pentru modelul occidental de democrație în următorii ani va veni din China.

După patru decenii de creștere rapidă, este a doua cea mai mare economie din lume; într-un deceniu, EIU prognozează că va depăși Statele Unite. Dacă absența Chinei de la recentul summit pentru democrație al președintelui Joe Biden este ceva de rezolvat, Occidentul nu caută să se implice. Răspunsul Chinei la refuzul său a fost să declare starea democrației americane „dezastruoasă”.

România este pe locul 61 în clasamentul EIU, cu un scor de 6,43, inclusă în categoria democrațiilor defectuoase (sub state ca Polonia și Ungaria), alături de Republica Moldova, locul 69, cu scorul de 6,10.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Democratic Republic of Congo – locul patru de la sfârșit.