G4Media.ro

Un „nou moment Nürnberg”: Departamentul de Stat al SUA vede „dovezi tot…

Sursa foto: Telegram / Volodimir Zelenski (Zelenskiy / Official)

Un „nou moment Nürnberg”: Departamentul de Stat al SUA vede „dovezi tot mai multe de crime de război sistemice”

Rușii au ucis, torturat și răpit ucraineni într-un model sistematic care ar putea implica oficiali de rang înalt în crime de război, a declarat luni ambasadorul Departamentului de Stat al SUA pentru justiție penală globală, potrivit The Guardian.

Există tot mai multe dovezi că invazia Rusiei în Ucraina „a fost însoțită de crime de război sistemice comise în fiecare regiune în care au fost desfășurate forțele rusești”, a declarat pentru justiţia penală globală, Beth Van Schaack.

Dovezile din zonele eliberate indică atacuri „deliberate, nediscriminatorii și disproporționate” împotriva populațiilor civile, abuzuri de custodie a civililor și a prizonierilor de război, îndepărtarea forțată sau filtrarea cetățenilor ucraineni – inclusiv a copiilor – către Rusia, precum și crime de tip execuție și violențe sexuale, a declarat ea reporterilor.

„Când vedem astfel de acte sistemice, inclusiv crearea unei vaste rețele de filtrare, este foarte greu de imaginat cum aceste crime ar putea fi comise fără ca responsabilitatea să urce până sus în lanțul de comandă”, a spus ea.

Van Schaack reprezintă Statele Unite în cadrul organismelor globale care investighează crimele de război și alte atrocități și a numit situația actuală un „nou moment Nürnberg”, o referire la procesele pentru crime de război care au avut loc în orașul german la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial.

Ea a declarat, în cadrul unei ședințe de informare pentru reporteri, că asaltul Rusiei asupra Ucrainei, care durează de nouă luni, a declanșat o „serie fără precedent de inițiative de responsabilizare”, implicând numeroase organisme, alături de Curtea Penală Internațională de la Haga.

Organismele se coordonează pentru a dezvolta priorități și abordări „în cadrul tuturor bazelor jurisdicționale disponibile”, a spus ea.

Van Schaack a refuzat să spună în mod specific dacă președintele rus Vladimir Putin ar putea fi urmărit penal pentru crime de război în Ucraina.

Dar ea a spus că procurorii vor „urmări dovezile acolo unde acestea duc”.

În conformitate cu dreptul internațional, doctrina responsabilității superioare permite ca urmăririle penale „să urce pe tot lanțul de comandă”, a spus ea.

Aceasta a mai spus că oficialii pentru drepturi analizează îndeaproape o înregistrare video apărută în weekend care sugerează că trupele ucrainene ar fi ucis prizonieri de război ruși.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...