Un nou mormânt antic a fost descoperit în orașul egiptean Luxor, pe „Valea Regilor”/ Arheologi: „Primele elemente indică că acesta datează din timpul celei de-a 18-a dinastii”
Un nou mormânt antic, aparţinând probabil unei soţii regale din cea de-a 18-a dinastie egipteană, din care au făcut parte Akhenaton şi Tutankhamon în urmă cu aproape 3.500 de ani, a fost descoperit recent în oraşul Luxor, supranumit Teba faraonilor, au anunţat sâmbătă autorităţile din Egipt, citate de AFP, transmite Agerpres.
Mormântul regal a fost descoperit de cercetători egipteni şi britanici pe malul vestic al Nilului, unde se află celebra „Vale a regilor”, iar săpăturile arheologice sunt încă în curs de desfăşurare, a declarat Mostafa Waziri, directorul Departamentului de Antichităţi Egiptene, într-un comunicat.
Însă „primele elemente descoperite până acum în interiorul mormântului par să indice deja că acesta datează din timpul celei de-a 18-a dinastii”, considerată apogeul şi perioada cea mai prosperă a Egiptului Antic, a adăugat el.
Piers Litherland, profesor la Universitatea Cambridge şi coordonatorul echipei britanice de arheologi care participă la această misiune, a spus că „mormântul este cel al unei soţii regale sau al unei prinţese din linia ierarhică a faraonilor Tutmes, din care foarte puţine au fost dezgropate până acum”.
Interiorul mormântului se află „într-o stare proastă de conservare”, cu „numeroase construcţii şi inscripţii distruse de inundaţiile din Antichitate, care au umplut camerele mortuare cu sedimente nisipoase şi calcaroase”, a adăugat arheologul egiptean Mohsen Kamel, citat în acelaşi comunicat.
Egiptul a prezentat în ultimele luni mai multe descoperiri majore, realizate în principal în nectropola Saqqara, la sud de Cairo.
Egiptul, o ţară cu 104 milioane de locuitori şi aflată într-o gravă criză economică, mizează pe aceste anunţuri pentru a-şi relansa turismul, grav afectat de pandemia de COVID-19. Acest sector de activitate în care lucrează 2 milioane de egipteni şi care generează peste 10% din PIB-ul naţional a intrat în declin după Primăvara Arabă din 2011.
Autorităţile de la Cairo promit de mai multe luni deschiderea iminentă a „Marelui Muzeu Egiptean”, construit în apropiere de Platoul din Gizeh, fără să anunţe însă deocamdată o dată certă de inaugurare.
Mulţi specialişti în arheologie prevedeau că evenimentul urma să fie organizat în 2022, cu ocazia bicentenarului descoperirii Pietrei din Rosetta de francezul Jean-Francois Champollion şi a centenarului descoperirii mormântului faraonului Tutankhamon.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
1 comentariu