Un nou naufragiu în largul Libiei: Peste 100 de morţi, printre care 10 de copii
Un nou carnagiu pe mare. În anul în care se înregistrează mai puţine sosiri de migranţi şi mai puţine victime pe ruta din Marea Mediterană, acum zece zile a avut loc ultimul naufragiu dramatic în care au murit peste 100 de persoane: bărbaţi, femei, chiar şi 20 de copii, dintre care doi de numai 17 luni, informează ONG-ul Medici fără Frontiere, care a acordat îngrijiri medicale urgente pentru supravieţuitori – circa 50 – dintre care mulţi cu „arsuri chimice extinse”, cauzate probabil de carburant.
Este o poveste tristă care se repetă, povestesc supravieţuitorii membrilor ONG-ului pentru GIORNALE DI SICILIA, preluat de Rador: două bărci au plecat pe 1 septembrie, dimineaţa, de pe coastele Libiei cu peste 160 de persoane la bord fiecare, provenite din Sudan, Mali, Nigeria, Camerun, Ghana, dar şi Libia, Algeria şi Egipt.
Una dintre cele două ambarcaţiuni s-a oprit pentru o defecţiune la motor, dar nu s-a scufundat, iar migranţii au fost salvaţi ziua următoare de Paza de Coastă a Libiei. A doua ambarcaţiune şi-a continuat ruta spre Europa dar, după câteva ore, a început să se dezumfle. La bord, foarte puţini aveau colac de salvare, şi mult mai puţini ştiau să înoate.
„În acel moment, telefonul prin satelit ne indica că nu eram departe de Malta. Am sunat Paza de Coastă italiană, trimiţându-le coordonatele noastre şi cerându-le asistenţă, în timp ce oamenii începeau să cadă în apă. Ne-au spus că vor trimite pe cineva. Dar barca a început să se scufunde”, a povestit un supravieţuitor. Apoi, „salvatorii europeni au sosit cu elicopterul şi au lansat bărci pneumatice de salvare, dar erau deja cu toţii în apă şi barca era deja răsturnată şi scufundată. Câteva ore mai târziu, au sosit alţi salvatori, tot cu avionul, cu alte bărci de salvare. Pe barca noastră, numai 55 de persoane au supravieţuit. Mulţi au murit, familii, copii. Puteau fi salvaţi, dacă salvatorii ar fi sosit mai devreme”.
În fine, a intervenit şi Paza de Coastă libiană, care i-a salvat pe naufragiaţii ambelor ambarcaţiuni – 276 persoane în total, potrivit Medici fără Frontiere – şi i-a dus la Khoms, la 120 kilometri est de Tripoli, pe 2 septembrie. Numai două corpuri au fost recuperate din mare.
Foto: ONU
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
8 comentarii