G4Media.ro

Un nou patogen ar putea fi cauza morţii în masă a crabilor…

sursa foto: Pexels

Un nou patogen ar putea fi cauza morţii în masă a crabilor din Regatul Unit

Originea morţii în masă a crustaceelor, fenomen observat pe coastele din nord-estul Angliei în 2021, nu a putut fi identificată în mod clar, însă incidentul ar fi putut fi cauzat de un nou patogen prezent în apa mării, potrivit unui raport oficial publicat vineri, informează AFP, citată de Agerpres.

Conform acestui document cerut de Guvernul de la Londra şi la a cărui realizare au participat 12 experţi independenţi, explicaţia cea mai probabilă – dintre cele studiate – pentru moartea acestor mii de crustacee, în principal crabi, ar putea fi o boală provocată de prezenţa unui patogen încă necunoscut în apele britanice.

„O maladie ar explica durata” contaminării, „extinderea sa geografică şi spasmele” observate la crustacee, a detaliat într-o conferinţă de presă online Tammy Horton, expert la Centrul naţional de oceanografie şi unul dintre autorii raportului.

Moartea în masă a crustaceelor, constatată prima dată în toamna anului 2021, apoi, din nou, la începutul anului 2022, a stârnit emoţii puternice în rândul locuitorilor din oraşele portuare din nord-estul Angliei, unde aceste fenomene au fost observate.

Un prim raport publicat de Ministerul britanic al Mediului, care acuza „o dezvoltare naturală a unei alge nocive”, a fost pus sub semnul întrebării de pescarii locali.

Aceştia i-au mandatat pe alţi profesori universitari să realizeze un nou studiu, care afirma că o substanţă chimică toxică, piridina, era cea mai probabilă cauză a morţii crustaceelor.

Regiunea Teesside, unde fenomenul a fost constatat, este cunoscută de-a lungul istoriei pentru industriile sale, mai ales pentru uzinele sale chimice.

„Cele două idei diferite despre cauza morţii crabilor au suscitat polemici”, fapt care a determinat Guvernul britanic să ceară un nou raport, a explicat în aceeaşi conferinţă de presă de vineri Gideon Henderson, consilier ştiinţific la Ministerul Mediului.

„Acest raport nu a ajuns la o concluzie despre existenţa unui factor ce ar putea fi în mod clar responsabil pentru decesele observate…, dar el a putut să arate probabilitatea diferitelor cauze de mortalitate”, a precizat expertul britanic.

După ce au revizuit analizele şi datele utilizate în studiile precedente şi după ce au adunat date suplimentare, experţii din Regatul Unit consideră de acum „improbabilă” ipoteza conform căreia o algă toxică s-ar afla la originea morţii în masă a crustaceelor şi „foarte improbabilă” teoria potrivit căreia piridina sau un alt poluant toxic, prezent pe plan local în regiunea Teesside sau eliberat din sedimente de pe fundul mării, ar putea să explice fenomenul.

„Evident, Teesside este o regiune industrială, există un fel de moştenire lăsată de industria grea. Multe dintre aceste sedimente conţin poluatori organici persistenţi (…), dar nu există niciun element care să dovedească faptul că aceste substanţe chimice ar fi fost eliberate în concentraţii care să poată să cauzeze o toxicitate gravă”, a insistat Crispin Halsall, cercetător în domeniul chimiei organice a mediului şi profesor la Universitatea Lancaster.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...