G4Media.ro

Un nou potenţial tratament pentru fibroza hepatică

sursa foto: stirimed.ro

Un nou potenţial tratament pentru fibroza hepatică

O nouă cercetare condusă de Facultatea de Farmacie a Universităţii din Pittsburgh pune în lumină procesele care duc la fibroza hepatică şi sugerează o nouă abordare de tratament pentru această afecţiune comună şi gravă, transmite News.ro.

Fibroza hepatică reprezintă formarea de cicatrici tisulare în ficat ca urmare a inflamaţiei şi leziunilor cronice. În timp, fibroza poate afecta funcţia hepatică şi poate duce la ciroză sau chiar cancer hepatic.

Printre persoanele expuse riscului se numără cele cu hepatită virală cronică, obezitate, diabet şi consum excesiv de alcool.

Depistarea precoce şi intervenţia sunt esenţiale pentru a preveni evoluţia către boli hepatice mai grave.

În prezent, nu există medicamente probate care să trateze în mod specific fibroza hepatică. Singura opţiune de tratament este tratarea bolilor care cauzează fibroza hepatică în primul rând, cum ar fi hepatita, obezitatea, diabetul zaharat de tip 2 şi boala hepatică alcoolică, explică într-un comunicat autorul principal, dr. Wen Xie, care a condus studiul.

Măsurile preventive includ evitarea excesului de alcool, menţinerea unei greutăţi corporale sănătoase şi depistarea precoce a bolilor hepatice pentru a preveni avansarea fibrozei către ciroză sau insuficienţă hepatică.

Celulele stelate hepatice (HSC) sunt un tip unic de celule din ficat. Atunci când ficatul este lezat sau inflamat, HSC sunt activate şi produc exces de colagen şi alte proteine ale matricei extracelulare. Acumularea de colagen şi de alte proteine ale matricei extracelulare duce la formarea ţesutului cicatricial şi la fibroza hepatică.

Principalele concluzii ale acestui studiu au identificat enzima CYP1B1 ca biomarker şi predictor al activării CSH şi al fibrozei hepatice atât la pacienţi, cât şi la şoareci.

Inhibarea CYP1B1 a dus la acumularea unui zahăr numit trehaloză. Cercetătorii au arătat pentru prima dată că trehaloza are activitate antifibrotică. În plus, tratamentul şoarecilor cu trehaloză, analogul său lactotrehaloză sau inhibitorul CYP1B1 a protejat şoarecii de apariţia fibrozei hepatice.

Pentru cercetători, aA fost surprinzătoare identificarea unei funcţii hepatice a CYP1B1, o enzimă cunoscută în mod tradiţional pentru funcţiile sale în afara ficatului. Deşi concentraţia CYP1B1 în întregul ficat nu este ridicată, această enzimă este prezentă în mod unic şi abundent în HSC şi joacă astfel un rol important în activarea HSC şi în fibroza hepatică.

Implicaţiile clinice ale acestor constatări

Fibroza hepatică este o boală hepatică frecventă, potenţial mortală şi costisitoare, care nu dispune de medicamente aprobate. Constatările sunt importante din punct de vedere clinic, spun cercetătorii, deoarece au identificat CYP1B1 ca un predictor al HSC şi al fibrozei hepatice la pacienţi, ceea ce poate ajuta la diagnosticarea precoce a acestei boli.

De asemenea, important este şi descoperirea faptului că trehaloza şi lactotrehaloza sunt potenţiale medicamente noi care ar putea fi utilizate pentru a trata fibroza hepatică în viitor.

Autorii subliniază că sunt necesare studii viitoare mai cuprinzătoare pe oameni, pentru a confirma rolul CYP1B1 în fibroza hepatică umană.

Utilitatea trehalozei sau a lactotrehalozei în tratamentul fibrozei hepatice umane justifică, de asemenea, studii viitoare, spun cercetătorii.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...