Franța se pregătește sâmbătă de încă un protest organizat de „vestele galbene”. Noi teme pe lista nemulțumirilor
Un nou protest al „vestelor galbene” se anunță sâmbătă după ce săptămâna trecută demonstrațiile au luat o turnură violentă care s-a soldat cu mai mulți răniți, arestări, mașini incendiate, vitrine sparte și obiective istorice vandalizate. Guvernul francez a amânat marți creșterea taxelor pe carburant ca urmare a protestelor de la finalul săptămânii trecute. Revendicările protestatarilor nu s-au oprit aici. Aceștia sunt nemulțumiți de politica președintelui Macron, pe care o consideră favorabilă marilor corporații multinaționale și ostilă cetețenilor francezi de rând, informează BBC.
De această dată autoritățile franceze au hotărât să închidă muzeele, Turnul Eiffel şi magazinele de pe Champs-Elysées. Prim-ministrul Édouard Philippe a declarat joi că va mobiliza 89.000 de polițiști care să asigure ordinea și să preîntâmpine o posibilă escaladare a protestului. De asemenea, guvernul francez ia în considerarea opțiunea de a mobiliza armata pentru a apăra monumentele istorice, notează Agenția France Presse
Mai mulți protestatari ai „vestelor galbene”, lideri ai sindicatelor și politicieni din toate partidele au îndemnat la calm după ce duminica trecută protestele din Paris au devenit violente.
Pericolul unor noi violențe este destul de mare deoarece, spune François Gemenne de la Universitatea din Liège, mișcarea „vestelor galbene” nu are un lider oficial, conform France24.
Președintele Macron își va exprima un punct de vedere referitor la criza produsă de „vestele galbene” la începutul săptămânii viitoare, deoarece nu dorește „să pună gaze pe foc” înaintea manifestaţiilor de sâmbătă, a declarat vineri preşedintele Adunării Naţionale, Richard Ferrand, relatează AFP, citat de Agerpres.
Revendicările inițițiale ale protestatarilor s-au extins considerabil. La începutul acestei săptămâni, „vestele galbene” au trimis un număr de 40 de revendicări președintelui Macron. Printre ele s-au numărat: pensie minimă, schimbări pe scară largă a sistemului de taxare și o reducere a vârstei minimă de pensionare.
O analiză a bugetului inițial pentru 2018-2019 arată că planul guvernului francez îi avantajează pe cei foarte bogați și deloc pe cei foarte săraci, conform BBC. Executivul condus de Macron a anunțat că din luna mai ar putea reintroduce „impozitul pe avere”, după ce aceasta a fost eliminat la scurt timp după ce partidul „En Marche!” a câștigat alegerile parlamentare din 2017.
NOTĂ: Robert Ciobanu este bursier al Fundației Konrad Adenauer în parteneriat cu G4Media.ro
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
12 comentarii