G4Media.ro

Un nou satelit va revoluționa previziunile meteorologice: Cea mai recentă tehnologie în…

Foto: European Space Agency

Un nou satelit va revoluționa previziunile meteorologice: Cea mai recentă tehnologie în infraroșu poate detecta furtunile cu câteva ore înainte ca norii vizibili să înceapă să se formeze și poate identifica cu precizie zonele de aer turbulent pentru piloți

Epoca în care planurile de călătorie sunt amânate de o furtună neașteptată și în care călătorii trebuie să suporte turbulențe în timpul zborurilor este pe cale să se încheie datorită unui nou satelit, au declarat oameni de știință britanici citați de cotidianul The Times. De la o înălțime de 36.000 de kilometri deasupra Pământului, un tip revoluționar de satelit va fi capabil să furnizeze prognoze meteo mult mai precise, observând furtunile înainte ca acestea să se formeze, și va putea să avertizeze piloții cu privire la zonele cu turbulențe, astfel încât aceștia să le poată ocoli, evitând ca pasagerii să fie nevoiți să își pună centurile de siguranță în timpul zborurilor agitate.

De obicei, meteorologii trebuie să aștepte formarea norilor înainte de a putea observa modelele meteorologice în fotografii sau imagini radar, dar noul satelit va folosi senzori infraroșii pentru a urmări modul în care se deplasează straturile de aer fără nori, de obicei invizibile, la diferite altitudini în atmosferă.

Aceasta va putea detecta furtunile care se dezvoltă cu câteva ore înainte ca norii vizibili să înceapă să se formeze, permițând oamenilor să planifice cu mai multă siguranță evenimente în aer liber, cum ar fi grătarele și picnicurile, oferind oamenilor predicții mult mai precise cu privire la momentul în care se vor produce furtuni sau ploi torențiale, au declarat oamenii de știință.

De asemenea, va permite o urmărire mai precisă, în timp real, a turbulențelor din „aerul curat” pe cerul fără nori, pentru a ajuta piloții și va putea urmări mișcarea gazelor cu efect de seră în atmosferă.

Nava spațială de 3,8 tone, denumită MTG-S1, sau Meteosat Third Generation Sounder 1, este pregătită pentru lansarea de anul viitor de către o echipă de la Agenția Spațială Europeană (Esa), printre care se numără James Champion, manager de proiect la Centrul European de Cercetare și Tehnologie Spațială (Estec) din Țările de Jos (Olanda).

The Times l-a întâlnit pe Champion, în vârstă de 50 de ani, din Guildford, la Estec din Noordwijk, lângă coasta olandeză.

„Aceasta este o descoperire”, a spus el, referindu-se la instrumentul principal al satelitului, sonorul în infraroșu. „Beneficiile vor fi văzute de oamenii obișnuiți în ceea ce privește acuratețea previziunilor meteo. [Acesta] poate detecta instabilitatea cu câteva ore înainte ca primii nori să fi apărut pe radar”.

El a spus că îi va ajuta pe oameni să ia decizii precum „dacă voi face un grătar la ora 13.00 sau la ora 15.00” și că „ar trebui să ne permită să facem previziuni cu mai mult timp înainte, dar și să îmbunătățim acuratețea și previziunile privind urmărirea [unei furtuni] și evoluția acesteia”.

În cazul furtunilor mari, va ajuta la stabilirea „cu mai multă precizie a zonelor în care ar trebui să se concentreze serviciile de urgență sau activitățile de prevenire a inundațiilor”, a declarat Champion.

Solul absoarbe căldura de la soare și o radiază în atmosferă, unde poate fi reabsorbită de gaze „urmă”, cum ar fi vaporii de apă și dioxidul de carbon. Aceste molecule de gaz radiază din nou căldura, producând semnături distinctive care pot fi citite de satelit.

„În funcție de locul în care se află, de altitudinea la care se află, de temperatura la care se află, acestea emit radiații infraroșii la diferite frecvențe”, a declarat Champion, precizând că satelitul poate detecta 1.700 de culori diferite în cadrul luminii infraroșii.

De pe orbita sa geostaționară deasupra ecuatorului, satelitul va urmări modul în care aceste molecule se deplasează prin atmosferă. Acesta poate capta instantanee tridimensionale până la o dată la 15 minute în tranșe cu o suprafață de șase mile pătrate și o grosime de la o 1,5 la doi kilometri.

„Există un avantaj pentru piloți și pentru aviație”, a spus Champion. „Este unul dintre exemplele noastre preferate. Turbulențele în aer liber nu pot fi văzute cu ochiul liber sau de către piloți. Sonda cu infraroșu poate vedea aceste lucruri care se întâmplă. Așadar, un „avertisment de turbulență în aer liber” este ceva ce așteptăm cu nerăbdare să fie dezvoltat… pentru a ajuta piloții să evite zonele cu turbulențe.”

Un alt instrument, „spectrometrul de lumină ultravioletă, vizibilă, aproape infraroșie”, va monitoriza poluanții, cum ar fi dioxizii de azot și de sulf, o dată pe oră deasupra Europei. „Aceste măsurători vor fi de o precizie fără precedent”, a declarat Giorgio Bagnasco, de la Esa.

Esa este responsabilă pentru proiectarea și testarea satelitului, în timp ce Eumetsat, care monitorizează principalii sateliți meteorologici europeni, va distribui datele către agențiile meteorologice.

„[Acesta] va aduce o capacitate radical nouă de a furniza imagini tridimensionale ale atmosferei terestre, cu potențialul de a detecta instabilități atmosferice localizate care ar putea indica dezvoltarea unor furtuni majore mult mai devreme”, a declarat Paul Blythe, șeful programului Meteosat al Esa.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...