
Un nou semnal de apropiere Rusia – SUA: Serviciul secret al Rusiei susține că „eurofascismul este un dușman comun al Moscovei și Washingtonului” într-un comunicat ilustrat cu o caricatură de inspirație sovietică a Ursulei von der Leyen
Serviciul secret extern al Rusiei, SVR, condus de Serghei Narîșkin, a publicat joi un comunicat de presă cu titlul „Eurofascismul este un dușman comun al Moscovei și Washingtonului”, ilustrat cu o caricatură de inspirație sovietică a Ursulei von der Leyen, președinta UE. Comunicatul vine pe fondul dialogului tot mai intens în Casa Albă și Kremlin.
”În ceea ce privește relațiile ruso-americane în contextul evenimentelor trecute și actuale, cercurile de experți străini își exprimă speranța pentru o nouă unificare a eforturilor de către Moscova și Washington, capabilă să împiedice lumea să alunece într-un nou conflict global și să reziste posibilelor provocări atât din partea Ucrainei, cât și din partea „europenilor nebuni”, incitați în mod tradițional de Marea Britanie”, arată comunicatul SVR.
Comunicatul serviciului secret rus apare în contextul atacurilor aproape zilnice ale lui Donald Trump la adresa UE și a Ucrainei, dublate de încercările președintelui american de a ajunge la o înțelegere cu agresorul rus.
Președintele american Donald Trump a dat semnale publice repetate de apropiere de Rusia, iar SUA au refuzat să condamne atacul asupra civililor din orașul ucrainean Sumî, soldat cu zeci de victime.
Comunicatul serviciului rus de informații a apărut în contextul în care Trump a anunțat că vrea să reia relațiile comerciale cu Rusia și l-a criticat constant pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski. Președintele SUA l-a învinovățit pe liderul ucrainean pentru război, deși Rusia e cea care a invadat Ucraina.
Pozițiile deschis pro-Rusia ale lui Trump au stârnit îngrijorarea aliaților din Europa, care au avertizat public că Putin ar urma să atace un stat membru NATO în cinci ani.
Unii oficiali ai administrației Trump sunt nemulțumiți de sprijinul continuu al țărilor europene pentru Ucraina, subliniind ruptura tot mai mare dintre Washington și Europa, a scris The Economist. Trump a respins oferirea de garanții de securitate Kievului și nu a anunțat niciun nou pachet de ajutoare, urmărind în schimb să negocieze o încetare a focului cu Rusia.
Unii oficiali ai Pentagonului au întrebat chiar o țară aliată de ce continuă să trimită ajutor militar Ucrainei, întrebare care a fost ignorată, relatează The Economist.
Comunicatul serviciului rus SVR susține că ”o analiză retrospectivă a politicilor statelor occidentale arată „predispoziția istorică” a Europei către diverse forme de totalitarism, care produce periodic conflicte distructive la scară globală. Conform experților, actuala discordie în relațiile dintre Statele Unite și țările UE, care îl acuză pe D. Trump de autoritarism, devine, pe fondul apropiatei aniversări de 80 de ani a Victoriei în Marele Război Patriotic, un factor care contribuie la apropierea situațională dintre Washington și Moscova, așa cum s-a întâmplat de mai multe ori în trecut”.
Reamintim că tocmai Rusia este țara cu predispoziție spre totalitarism, fiind condusă de regimul dictatorial al lui Vladimir Putin în care disidenții sau opozanții politici sunt asasinați.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii