Un nou studiu arată că băieții au fost mai afectați de izolarea anti-COVID decât fetele/ Numărul adolescenților care caută ajutor în terapie este în creștere
Noile rezultate ale cercetării contrazic ceea ce se credea până acum despre efectul pandemiei asupra sănătății mintale a copiilor, notează The Guardian.
Băieții adolescenți au fost cei mai afectați de închiderea Covid, sănătatea lor mintală nereușind să se refacă în ciuda revenirii la normalitate, potrivit celui mai cuprinzător studiu academic de acest tip.
Primele cercetări privind modul în care carantina a afectat copiii au indicat că fetele au suferit probleme de sănătate mintală mai semnificative decât băieții.
Cu toate acestea, un nou studiu realizat de cadre universitare de la trei universități din Regatul Unit, publicat în revista European Child + Adolescent Psychiatry, a constatat că, pe termen lung, sănătatea mintală a băieților adolescenți a fost mai afectată.
Cercetarea a urmărit aproximativ 200 de copii, cu vârste cuprinse între 11 și 14 ani la momentul respectiv, cerându-le acestora și mamelor lor să le evalueze starea mentală. S-au înregistrat date de la fiecare copil înainte de izolare, la trei luni după ce au început măsurile și din nou la 15 luni de la începutul pandemiei.
Cercetătorii au comparat apoi aceste date cu înregistrările istorice care arată modelul obișnuit de bunăstare mentală pentru băieți și fete în timpul adolescenței.
Cercetătorii au descoperit că, deși ambele sexe au avut un declin imediat al sănătății lor mintale, băieții nu au experimentat îmbunătățirea naturală a bunăstării mintale care vine de obicei odată cu maturizarea, pe măsură ce trec prin anii adolescenței.
Dr. Nicky Wright, lector de psihologie la Universitatea Metropolitană din Manchester și co-autor al studiului, a declarat: „Mesajul cheie al acestei lucrări este că ne așteptăm ca mai mulți băieți să fie expuși riscului de a avea probleme de sănătate mintală acum decât înainte [de pandemie].
Pentru cei care treceau de la școala primară la cea secundară în anii pandemiei, închiderile au perturbat, de asemenea, integrarea în noi grupuri sociale și șansa de a lega prietenii.
Pentru adolescenții mai mari, universitățile și colegiile au trecut la cursuri și seminarii online, lăsându-i pe noii studenți în imposibilitatea de a forma legături cu ceilalți.
Psihologul și scriitoarea Wendy Gregory a declarat că descoperirile studiului au avut ecou în schimbările de pe lista de clienți din cabinetul său privat. „Lockdown a avut un impact îngrozitor asupra sănătății mintale, în special în cazul băieților și al bărbaților tineri, iar în parte văd rezultatele acestui lucru acum, deoarece sunt mult mai mulți cei care caută terapie”, a spus ea.
„A existat o mare creștere a numărului de bărbați care caută sprijin pentru sănătate mintală în general în toate categoriile de vârstă, iar în cazul băieților adolescenți a existat o creștere uriașă”.
În sudul Londrei, Dr. Jen Wills Lamacq, un psiholog pentru copii care lucrează în școlile de stat, a declarat că a văzut la fața locului efectul pandemic asupra sănătății mintale a băieților, inclusiv creșterea comportamentului dificil.
„Mulți băieți, pentru a-și regla emoțiile, ar dori să fie afară, făcând ceva activ și în preajma altor persoane, fără să vorbească neapărat. Pentru perioade lungi de timp, ei au fost privați de oportunități de a-și regla bunăstarea mentală într-un mod care le vine natural”, a mai spus Dr. Jen.
Pentru părinții băieților și tinerilor adolescenți, constatările pot fi puțin surprinzătoare. Rebecca*, mamă singură din Londra, spune că fiul ei adolescent, care primea deja consiliere înainte de pandemie, a avut o cădere nervoasă în timpul închiderii, care a dus la violență și la chemarea poliției pentru a-l imobiliza.
„Își dădea examenele de absolvire a gimnaziului și când a avut loc izolarea, la început a fost o ușurare imensă pentru că nu a trebuit să meargă la școală, deoarece acesta era un factor declanșator al anxietății, dar pierderea acelei rutine a fost îngrozitoare și a avut o cădere nervoasă. A avut un episod psihotic în care auzea voci. Poliția a venit și a fost foarte dură cu el, iar ei i-au pus cătușele în fața mea”, a spus ea.
Fiul Rebeccăi este acum adult și starea lui de sănătate s-a îmbunătățit de la acel moment de criză, dar ea spune că închiderea a avut un impact de durată asupra bunăstării sale psihice. „Cred că a fost îngrozitor. Cred că vor exista repercusiuni în anii următori pentru toți copiii”, a spus ea.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank