G4Media.ro

Un nou studiu dezvăluie bogata istorie genetică a câinilor

Sursa foto: Pexels

Un nou studiu dezvăluie bogata istorie genetică a câinilor

O mare parte din diversitatea speciilor de câini era deja prezentă la sfârşitul ultimei ere glaciare, în urmă cu aproximativ 11.000 de ani, a constatat un studiu publicat joi în revista Science, în cadrul căruia a fost analizat ADN-ul acestor animale, relatează AFP, preluată de Agerpres.

O echipă de cercetători de la Institutul Francis Crick din Londra a secvenţiat genomul a douăzeci şi şapte de câini, dintre care unii au trăit în Europa, Orientul Mijlociu şi Siberia, analizând inclusiv fragmente de schelete vechi de 11.000 de ani.

La acea vreme, cu mult înainte de domesticirea altor specii de animale, existau cel puţin cinci rase de câini cu origini genetice distincte.

„Unele dintre diferenţele pe care le observaţi când vedeţi câini pe stradă provin din perioada glaciară”, a explicat geneticianul Pontus Skoglund, care se numără printre autorii principali ai studiului. „Până la sfârşitul acestei perioade câinii erau deja răspândiţi pe scară largă în emisfera nordică”, a adăugat el.

Câinii sunt descendenţi ai lupilor, însă oamenii de ştiinţă nu au căzut deocamdată de acord cu privire la data exactă a acestei evoluţii – care s-a produs cu 25.000 – 40.000 de ani în urmă.

Acest nou studiu nu intră în această vastă dezbatere, însă consolidează ideea că nu există „decât o singură origine” a evoluţiei de la lup la câine.

Aşadar, toţi câinii au probabil o origine comună, „o specie de lup străvechi şi nu extinctă”.

Datele ADN prelevate din oase au permis stabilirea, printre altele, a faptului că în urmă cu aproximativ 4.000 de ani câinii europeni erau foarte diferiţi unul de celălalt, însă această diversitate s-a pierdut în timp. „Deşi câinii europeni de astăzi au forme şi dimensiuni diferite, genetic provin dintr-un subansamblu a cărui diversitate este mult mai limitată decât înainte”, a explicat un alt autor al cercetării, Anders Bergstrom.

Câinii ar fi putut evolua în aceeaşi manieră ca şi oamenii. Spre exemplu, prin comparaţie cu cimpanzeii, fiinţele umane au mai multe copii ale unei gene care creează o enzimă digestivă numită amilază salivară. În acelaşi timp, câinii au mai multe copii ale acestei gene spre deosebire de lupi, o tendinţă care a devenit mai pronunţată pe măsură ce dieta lor s-a adaptat vieţii asociate agriculturii.

„Înţelegerea istoriei câinilor ne permite să o înţelegem nu doar pe a lor, ci şi pe a noastră”, a precizat Anders Bergstrom.

sursa foto: Pexels

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

6 comentarii

  1. Articol tradus cuvant cu cuvant din Le Monde
    Poate precizati sursa.

  2. Poate o sa accepte si oamenii ca se trag din maimuta … Ma gandesc ca-i foarte benefic. Am satanice argumente … Pomul cunoasterii trebuie scuturat si facut rachiu. 😀

  3. omul nu se „trage din maimutza” , oameni si maimutzele au un stramos comun !