G4Media.ro

Un nou supercomputer european este inaugurat în Finlanda. LUMI a apărut în…

Sursa foto: Site oficial

Un nou supercomputer european este inaugurat în Finlanda. LUMI a apărut în urma colaborării a zece state, printre care și Bulgaria

Luni, un consorțiu format din entități din zece state europene lansează cel mai nou supercomputer, numit LUMI, transmite Comisia Europeană într-un comunicat.

Supercomputerul este amplasat în Kajaani, Finlanda. și este cel mai rapid și mai eficient din punct de vedere energetic supercalculator din Europa, clasat pe locul al treilea în lume ca viteză.

Este un proiect comun al EuroHPC și al unui consorțiu format din zece țări europene: Finlanda, Belgia, Cehia, Danemarca, Estonia, Islanda, Norvegia, Polonia, Suedia și Elveția.

Vicepreședintele executiv al Comisiei Europene, Margrethe Vestager, a declarat că ”datorită capacității sale masive de calcul, Lumi va permite realizarea de descoperiri științifice într-un ritm mult mai rapid, de exemplu în domeniul medicinei și al cercetării climatice. Ar putea fi vorba despre dezvoltarea de vaccinuri, diagnosticarea cancerului sau atenuarea efectelor schimbărilor climatice. Acesta este un mare exemplu al potențialului enorm al inteligenței artificiale de a ne îmbunătăți viața.”

LUMI va avea o performanță maximă preconizată de 550 petaflops (550 de milioane de miliarde de calcule pe secundă), fiind în același timp alimentat în totalitate cu energie regenerabilă: LUMI utilizează sisteme de răcire naturale, iar căldura reziduală va reprezenta aproximativ 20 % din încălzirea urbană a orașului Kajaani, reducând substanțial amprenta anuală de carbon a întregului oraș.

Puterea sa de calcul va completa supercomputerele existente ale Întreprinderii comune EuroHPC: Discoverer din Bulgaria, MeluXina din Luxemburg, Vega din Slovenia și Karolina din Cehia. Alte trei supercomputere EuroHPC sunt în curs de realizare: LEONARDO, în Italia, Deucalion, în Portugalia, și MareNostrum 5, în Spania. (Sursa foto: Site oficial)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. Să-l pună sa ne calculeze pensiile,sa nu ne mai mintă de ani de zile și să își de-a numai lor!

  2. E de bine daca si Bulgaria participa. Suntem de tot râsul. La noi cercetarea este o gluma teribilă. La fiecare astfel de știre iti vine sa le zici politicienilor ceva de dulce . Sau, mai bine, iti iei bagajele si pleci undeva unde aportul tau la societate va fi apreciat.

  3. In Manelistan e manelele putere

  4. Ne apropiem din ce in ce mai mult de momentul când o să punem întrebarea „exista Dumnezeu?” Iar răspunsul supercomputerului va fi”da,acum exista!”
    (Acesta este un pamflet și va rog să-l luați că atare! )

  5. Am mai auzit asta cu supercomputerele și cercetarea, un fel de baba și mitraliera.

    Doar că cercetare propriu-zisă se face cam în 10 – 20% din timpii de calcul. Restul de 80% se sparg „parole” si canale de telecomunicații ale muritorului se rând. Pentru că statul Orwellian trebuie să „știe”…păi nu??