G4Media.ro

Un nou „supercontinent” ar putea să elimine omenirea și să facă Pământul…

Sursa foto: University of Bristol

Un nou „supercontinent” ar putea să elimine omenirea și să facă Pământul nelocuibil, sugerează un studiu britanic

Formarea unui nou „supercontinent” ar putea să elimine oamenii și toate celelalte mamifere încă în viață în 250 de milioane de ani, au prezis cercetătorii britanici, relatează CNN.

Folosind primele modele climatice supercomputerizate ale viitorului îndepărtat, oamenii de știință de la Universitatea Bristol din Marea Britanie au prezis cum se vor intensifica extremele climatice după ce continentele lumii vor fuziona pentru a forma un supercontinent, Pangea Ultima, în aproximativ 250 de milioane de ani.

Aceștia au constatat că va fi extrem de cald, uscat și practic de nelocuit pentru oameni și mamifere, care nu sunt evoluate pentru a face față expunerii prelungite la căldură excesivă.

Cercetătorii au simulat evoluția temperaturii, a vântului, a ploii și a umidității pentru acest supercontinent și au folosit modele de mișcare a plăcilor tectonice, chimia și biologia oceanelor pentru a calcula nivelurile de dioxid de carbon.

Ei au descoperit că nu numai că formarea Pangea Ultima ar duce la erupții vulcanice mai regulate, care ar arunca dioxid de carbon în atmosferă și ar încălzi planeta, dar și că soarele ar deveni mai strălucitor, emițând mai multă energie și încălzind și mai mult Pământul, notează experții în lucrarea publicată luni în revista Nature Geoscience.

„Supercontinentul nou-înființat ar crea efectiv o triplă lovitură care ar cuprinde efectul de continentalitate, un soare mai fierbinte și mai mult CO2 în atmosferă”, a declarat Alexander Farnsworth, cercetător asociat senior la Universitatea din Bristol și autorul principal al lucrării, într-un comunicat de luni.

„Temperaturile generalizate cuprinse între 40 și 50 de grade Celsius și extremele zilnice și mai mari, la care se adaugă nivelurile ridicate de umiditate, ne-ar pecetlui în cele din urmă soarta. Oamenii – împreună cu multe alte specii – ar muri din cauza incapacității lor de a elimina această căldură prin transpirație, răcorindu-și corpul”, a adăugat Farnsworth.

Căldura crescută, a precizat Farnsworth, ar crea un mediu fără surse de hrană sau apă pentru mamifere.

Deși există mari incertitudini atunci când se fac previziuni atât de departe în viitor, oamenii de știință au declarat că imaginea pare „foarte sumbră”, cu doar aproximativ 8% până la 16% din terenul de pe supercontinent locuibil pentru mamifere.

Conform raportului, dioxidul de carbon ar putea fi dublu față de nivelurile actuale, deși acest calcul a fost făcut pe baza ipotezei că oamenii încetează acum să mai ardă combustibili fosili, „altfel vom vedea aceste cifre mult, mult mai devreme”, a declarat în comunicat Benjamin Mills, profesor de evoluția sistemului terestru la Universitatea din Leeds și coautor al raportului.

Autorii raportului au avertizat că această perspectivă sumbră nu este o scuză pentru a ne mulțumi cu nimic atunci când vine vorba de abordarea crizei climatice actuale. Schimbările climatice provocate de om cauzează deja milioane de decese în fiecare an în întreaga lume.

„Este de o importanță vitală să nu pierdem din vedere criza climatică actuală, care este rezultatul emisiilor umane de gaze cu efect de seră”, a declarat în comunicat coautorul raportului, Eunice Lo, cercetător în domeniul schimbărilor climatice și al sănătății la Universitatea din Bristol.

„În timp ce se preconizează o planetă nelocuibilă peste 250 de milioane de ani, astăzi ne confruntăm deja cu o căldură extremă care dăunează sănătății umane. De aceea, este esențial să ajungem cât mai curând posibil la emisii nete zero”, a adăugat Lo.

Conform unui raport important susținut de ONU și publicat anul trecut, miliarde de oameni și alte specii vor ajunge la un punct în care nu se vor mai putea adapta dacă încălzirea globală nu va fi încetinită în mod dramatic, schimbările climatice vor transforma viața pe Pământ.

Oamenii de știință au avertizat de zeci de ani că încălzirea trebuie să se mențină sub 1,5 grade Celsius față de nivelurile preindustriale, iar intervalul în care putem reduce dependența noastră de combustibilii fosili și evita schimbările catastrofale care ar transforma viața așa cum o cunoaștem se închide rapid.

Ultima extincție în masă a avut loc în urmă cu 66 de milioane de ani, când un asteroid a lovit Pământul și a distrus dinozaurii și majoritatea formelor de viață de pe planetă.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Bre, omenirea nu prinde 100 000 de ani suntem prea buni la a ne da la gioale singuri. Pe cine intereseaza ce se intampla in 250 de milioane de ani?