G4Media.ro

Un nou test pentru demență poate prezice boala cu nouă ani înainte…

sursa foto: Pexels/ Anna Shvets

Un nou test pentru demență poate prezice boala cu nouă ani înainte de instalarea simptomelor. Oamenii de știință spun că o scanare care indică un „creier care cedează” are o precizie de 80%

Testul a fost dezvoltat prin examinarea scanărilor RMN a 81 de persoane care au fost diagnosticate ulterior cu demență, precum și a 21 de persoane care au primit un diagnostic. Comparându-le cu persoane de vârstă similară care nu au dezvoltat demență, cercetătorii au reușit să identifice o alterare revelatoare a funcțiilor creierului lor, relatează The Times.

Această modificare, care a apărut înainte de schimbări comportamentale notabile, a fost un „indiciu timpuriu al unui creier care cedează”, a declarat profesorul Charles Marshall, de la Universitatea Queen Mary din Londra.

„Știm că schimbările încep în creier cu cel puțin 10 până la 20 de ani înainte de apariția simptomelor. Noi detectăm mai bine acest lucru la oameni, în acest timp cheie de conducere, prin măsurarea funcției creierului”.

Cercetarea, publicată în revista Nature Mental Health, a fost limitată de mărimea mică a eșantionului. În prezent, testul nu este, de asemenea, suficient de precis pentru a fi considerat ca un test de depistare pe cont propriu, iar dacă ar fi folosit la nivelul populației, ar exista un număr mare de rezultate fals pozitive.

Cu toate acestea, atunci când este utilizat împreună cu alte abordări, inclusiv cu noi teste de sânge și de biomarker, Marshall a spus că ar putea avea o valoare clară.

„În momentul de față, probabil că te-ar face să vrei să-ți dublezi eforturile pentru a-ți menține creierul sănătos, făcând lucruri despre care știm că sunt bune pentru creier, cum ar fi să mănânci bine, să dormi bine, să controlezi tensiunea arterială. De asemenea, ai putea dori să cauți un test al unei intervenții preventive. Acesta ar fi un motiv pentru a ridica mâna pentru cercetare.”

Unul dintre obstacolele în calea dezvoltării și îmbunătățirii medicamentelor existente împotriva bolii Alzheimer este faptul că cercetătorii nu reușesc să ajungă la persoanele cu risc ridicat suficient de devreme pentru a vedea dacă pot încetini progresia. Teste mai bune ar face ca acest lucru să fie mult mai ieftin.

Testul a analizat rețeaua modului implicit al creierului, care reprezintă starea de repaus a acestuia. Din motive care nu sunt complet înțelese, această rețea este printre cele mai vulnerabile în stadiile incipiente ale demenței. „Știm că se deteriorează la început”, a spus Marshall. Deși este considerată starea „implicită” a creierului, acum este mai bine înțeleasă ca fiind sediul simțului de sine al creierului. „Este activă atunci când visezi cu ochii deschiși; este importantă pentru acest tip de narațiune autobiografică despre tine însuți și pentru călătoria mentală în timp. Așa că este probabil legată de introspecție, în timp ce zaci fără să faci nimic.”

Alți cercetători au declarat că rezultatele sunt interesante, dar trebuie validate pe un eșantion mai mare. Lucrarea a folosit date din Biobanca din Marea Britanie, unde mii de voluntari primesc o suită de teste medicale pe parcursul vieții lor, dar există relativ puține surse de scanări sistematice ale creierului la persoane înainte de diagnosticele cunoscute de demență. Dintre cei implicați, perioada medie de timp de la scanarea creierului până la diagnostic a fost de peste trei ani și jumătate, dar unii au avut scanări – cu semnătura vizibilă – cu până la nouă ani înainte ca demența lor să fie detectată în mod oficial.

Profesoara Tara Spires-Jones, de la Institutul de Cercetare a Demenței din Marea Britanie de la Universitatea din Edinburgh, a declarat că testele de acest gen sunt încă departe de a fi valoroase din punct de vedere clinic. „În timp ce acest tip de scanare RMN funcțională în stare de repaus este util pentru cercetare și pentru identificarea persoanelor care ar putea fi în stadii incipiente de demență, este important de remarcat că aceste scanări nu sunt disponibile pe scară largă și nici nu sunt perfecte pentru a prezice cine va ajunge să dezvolte demență”, a spus ea.

Dr. Richard Oakley, director asociat pentru cercetare și inovare la Societatea Alzheimer, a adăugat că utilizarea lor ar necesita mai multe investiții. „La nivel practic, NHS nu are încă capacitatea de a lansa instrumente de diagnosticare timpurie precum acesta. Scanerele RMN sunt costisitoare, necesită personal specializat și pot fi dificil de accesat pentru multe persoane din Marea Britanie.”

Cu toate acestea, profesorul Andrew Doig, de la Universitatea din Manchester, a declarat că, atunci când este privit în contextul altor progrese, există motive de speranță că urmează schimbări majore în diagnosticarea demenței. „Demența este o afecțiune complexă și este puțin probabil să găsim vreodată un test simplu care să o diagnosticheze cu precizie. Cu toate acestea, în câțiva ani, există motive întemeiate pentru a crede că vom testa în mod obișnuit demența la persoanele de vârstă mijlocie, folosind o combinație de metode, cum ar fi un test de sânge, urmat de imagistică. Metoda de conectivitate RMN descrisă aici ar putea face parte din această platformă de diagnosticare. Vom avea atunci o înțelegere excelentă a persoanelor care sunt susceptibile de a beneficia cel mai mult de noua generație de medicamente pentru demență.” spune Doig.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...