„Un nou tip de stea”: Astronomii descoperă un grup misterios de stele antice gigantice în inima Căii Lactee, care emit nori de praf și gaz de mărimea unui sistem solar
Astronomii au descoperit un grup misterios de stele antice gigantice în inima Căii Lactee, care emit nori de praf și gaz de mărimea unui sistem solar, transmite The Guardian.
Stelele, care au fost denumite „fumegători antici”, au stat liniștite timp de mulți ani, dispărând aproape până la invizibilitate, înainte de a scoate brusc nori uriași de fum. Descoperirea a fost făcută în timpul monitorizării a aproape un miliard de stele în lumină infraroșie, în timpul unui studiu de 10 ani al cerului nopții.
„Ele stau acolo și, dintr-o dată, aruncă materie”, a declarat profesorul Philip Lucas de la Universitatea din Hertfordshire, care a condus observațiile. „Este un nou tip de stea și toate par să fie grupate în aceeași parte a cerului, foarte aproape de centrul galaxiei noastre Calea Lactee”.
Astronomii și-au propus să surprindă stele nou-născute – cunoscute sub numele de protostele – rar întâlnite, în timp ce treceau prin echivalentul unui impuls de creștere stelară. În timpul acestor perioade, stelele tinere dobândesc rapid masă prin consumarea gazului de formare a stelelor din jur, ceea ce duce la o creștere bruscă a luminozității.
Echipa a urmărit sute de milioane de stele și a identificat 32 de protostele în erupție, a căror luminozitate a crescut de cel puțin 40 de ori și, în unele cazuri, de peste 300 de ori.
Cu toate acestea, un alt grup de stele gigantice roșii din apropierea centrului Căii Lactee a apărut în mod neașteptat în analiză. După ce au fost studiate mai în detaliu cu ajutorul Very Large Telescope al Observatorului European de Sud, șapte dintre stele au fost considerate a fi un nou tip de stea gigant roșie, pe care cercetătorii le-au numit „fumegători antici”. Curenții de convecție și instabilitățile din interiorul stelei ar putea declanșa eliberarea unor coloane enorme de fum, a sugerat Lucas.
„Aceștia sunt nori de mărimea unui sistem solar”, a spus Lucas. „Bănuiala noastră este că acestea sunt rafale de praf într-o singură direcție, posibil de la un singur loc de pe suprafața stelei”.
Descoperirile au o semnificație mai largă, deoarece materialul eliberat în spațiul interstelar de stelele muribunde însămânțează următoarea generație de stele.
„Descoperirea unui nou tip de stea care aruncă materie ar putea avea o semnificație mai largă pentru răspândirea elementelor grele în discul nuclear și în regiunile bogate în metale din alte galaxii”, a declarat Lucas.
Descoperirile sunt publicate în Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank