Un nou trend? Creşte numărul românilor care trec ilegal din Canada în SUA
Numărul românilor care travesează ilegal graniţa dintre Canada şi SUA, în special în statele New York, Vermont şi New Hampshire este în creştere în ultima perioadă, sugerând o nouă tendinţă a valului de imigraţie ilegală pe continentul nord-american. Doar în lunile februarie şi martie ale acestui an, cel puţin 15 români au fost prinşi de agenţii americani după ce au intrat din Canada, fără documente valide, pe teritoriul Statelor Unite.
(Foto: Adrian Novac)
Autorităţile de la Washington sunt la curent cu această situaţie şi, într-o poziţie oficială trimisă G4Media.ro, avertizează că cei descoperiţi trecând fraudulos riscă închisoarea, amenzi de mii de dolari sau chiar deportarea, cu interdicţia de a intra din nou în Statele Unite pentru ani buni. Experţi în domeniul imigraţiei sugerează existenţa unei legături între creşterea numărului de români care sunt prinşi trecând ilegal din Canada în SUA şi eliminarea de către guvernul de la Ottawa a vizelor pentru cetăţenii din România, de la 1 decembrie 2017.
Prinşi la frontieră
Cazurile de români veniţi din Canada şi interceptaţi de agenţii americani s-au multiplicat în ultimele luni. De exemplu, la începutul lunii martie, agenţi de frontieră de la postul Newport au prins şapte cetăţeni români (patru adulţi şi trei copii) care au încercat să intre în Statele Unite, la bordul unei maşini, pe la Derby Line, în Vermont (graniţa din această zonă este una dintre cele mai cunoscute şi mai interesante din lume, fiindcă trece prin interiorul Bibliotecii Publice Haskell. Ca urmare a împărţirii realizate în 1904, jumătate de clădire se află pe teritoriul canadian, iar cealaltă jumătate pe cel american).
Potrivit unui comunicat publicat de către US Customs and Border Protection, în aceeaşi operaţiune a fost oprită o maşină în care se aflau patru francezi (doi adulţi şi doi copii), intraţi şi ei fraudulos în Statele Unite. Toate cele 11 persoane au fost predate agenţilor de la Immigration and Customs Enforcement (ICE) pentru a fi deportaţi.
Cu doar o săptămână înainte, alţi trei adulţi şi doi copii români au fost prinşi în aceeaşi zonă din Vermont, iar ancheta oficialilor americani a dezvăluit că intraseră recent în mod legal în Canada, după eliminarea, de la 1 decembrie 2017, a obligativităţii vizelor pentru cetăţenii români. Şoferul a fost amendat cu 5.000 de dolari pentru ”intrarea ilegală în Statele Unite într-un vehicul printr-un loc care nu a fost desemnat drept punct de trecere a frontierei” toţi cinci urmând să fie deportaţi.
La începutul lunii februarie, un mexican şi un guatemalez au fost acuzaţi de procurorii federali americani că au încercat să introducă clandestin în America cinci români, într-o regiune izolată din statul Vermont, în zona localităţii Canaan. Mexicanul Irvin Munoz-Diaz (23 de ani) şi cei cinci români au fost descoperiţi după urmele lăsate pe zăpadă şi au recunoscut că au intrat fraudulos în Statele Unite. Potrivit declaraţiilor făcute de mexican, el ar fi fost recrutat de nişte persoane la Montreal ca să-i introducă pe români ilegal în SUA, urmând ca aceştia să-l plătească după ce ajungeau în America. Călăuza urma să dea banii celor care îl recrutaseră în metropola canadiană.
În acelaşi timp, agenţii americani au arestat un guatemalez care urma să primească 1.000 de dolari pentru a-i duce pe români cu maşina în Rhode Island. Mexicanul şi guatemalezul au fost acuzaţi de conspiraţie pentru a introduce şi a transporta în Statele Unite persoane care nu au avut permisiunea de a se afla pe teritoriul american. Procurorii au cerut judecătorului ca trei dintre români să rămână în custodie, pentru a fi folosiţi ca martori.
Un fenomen în creştere
La solicitarea G4Media.ro, oficiali din cadrul US Customs and Border Protection ne-au comunicat date referitoare la numărul de cetăţeni români care au fost prinşi intrând ilegal în nordul Statelor Unite în ultimii ani. Stephanie Malin, care este Public Affairs Officer şi şef interimar al biroului din New England al agenţiei guvernamentale americane, ne-a precizat că, în decursul anului fiscal 2016, numărul românilor prinşi la frontiera americano-canadiană a fost de şapte, în timp ce, în anul fiscal 2017, acest număr a ajuns la 13.
Malin ne-a declarat că statisticile legate de capturarea persoanelor fără documente legale în funcţie de ţara de provenienţă se realizează anual, iar datele pentru acest an pot fi obţinute doar prin formularea unei cereri oficiale în conformitate cu aşa-numitul Freedom of Information Act (FOIA). G4Media.ro a formulat această cerere şi aşteaptă răspunsul autorităţilor americane.
Chestionată în legătură cu cazurile de trecere ilegală a frontierei dintre Canada şi Statele Unite, Malin a spus că ”toate persoanele care doresc să intre în S.U.A. trebuie să facă acest lucru în mod legal şi cu o documentație adecvată”. Oficialul a subliniat că ”este o încălcare a legislaţiei din S.U.A. de a pătrunde în ţară printr-un alt loc decât printr-un port de intrare desemnat, iar cei care traversează graniţa ilegal vor fi reţinuţi de către U.S. Border Patrol”.
Malin a avertizat de altfel că ”persoanele fără documente legale de imigrare sau cu statut juridic valabil în S.U.A. vor suporta consecinţele”, enumerând aici ”închisoarea, pedepse civile şi deportarea, cu interdicţia de reintrare” în Statele Unite.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
4 comentarii