Un nou vot asupra acordului cu UE nu va putea fi dat de Parlamentul britanic în lipsa unor modificări substanțiale. Este invocată o convenție de la 1604
Guvernul britanic nu va putea supune încă o dată la vot în parlament acordul privitor la Brexit fără a-i aduce modificări substanţiale, a anunţat luni preşedintele Camerei Comunelor, John Bercow, potrivit AFP, preluată de Agerpres.
Premierul britanic Theresa May îşi anunţase intenţia de a supune unui nou vot al deputaţilor, cel târziu miercuri, acordul de retragere a Marii Britanii din UE negociat cu Bruxelles şi respins săptămâna trecută de Camera Comunelor.
„Dacă guvernul vrea să prezinte o nouă propunere care nu este aceeaşi sau substanţial aceeaşi (precum cea respinsă deja – n.red.), atunci totul este în ordine”, a declarat Bercow în faţa deputaţilor.
„Însă guvernul nu poate prezenta în aceeaşi sesiune parlamentară aceeaşi propunere sau substanţial aceeaşi precum cea care a fost respinsă săptămâna trecută cu 149 de voturi”, a adăugat el.
Bercow a invocat o convenţie „foarte puternică şi veche, datând din 2 aprilie 1604”, şi care, în istoria parlamentului britanic, a mai motivat respingerea examinării unor texte, în 1864, 1870, 1882, 1891 şi 1912.
„Este o regulă generală pentru a ne asigura că timpul Camerei este folosit în mod înţelept şi cu respectul necesar pentru deciziile sale”, a subliniat preşedintele Camerei Comunelor.
El a justificat motivul pentru care a acceptat o nouă examinare a acordul de retragere săptămâna trecută, după o primă respingere a textului la 15 ianuarie de majoritatea zdrobitoare a membrilor Camerei.
„Era o propunere diferită”, care „conţinea un anumit număr de modificări juridice” şi era însoţită de trei documente noi, obţinute de Theresa May din partea UE după o vizită-fulger la Strasbourg, a explicat John Bercow.
Sursa foto: Pixabay.com
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
1 comentariu