G4Media.ro

Cele trei proiecte referitoare la autonomia Ţinutului Secuiesc, iniţiate de UDMR, au…

sursa foto: Marsul pentru autonomia Tinutului Secuiesc de la Targu Mures / Facebook

Cele trei proiecte referitoare la autonomia Ţinutului Secuiesc, iniţiate de UDMR, au fost respinse și de Senat

UPDATE: Senatul a respins, vineri, în calitate de for legislativ decizional, trei proiecte referitoare la autonomia ţinutului secuiesc, iniţiate de doi deputaţi UDMR – Kulcsár-Terza József-György şi Zakarias Zoltán, relatează Agerpres.

Şedinţa plenului s-a desfăşurat în format hibrid, fizic şi online.

Propunerea legislativă privind statutul de autonomie a ţinutului secuiesc, care a întrunit 104 voturi în favoarea respingerii şi opt voturi împotrivă, prevede „autonomizarea judeţelor Covasna, Harghita şi a unei părţi din judeţul Mureş şi constituirea lor ca regiune autonomă, cu personalitate juridică, în cadrul statului român” şi stabileşte limitele teritoriului acestuia.

Proiectul de act normativ privind statutul autonomiei culturale a comunităţii maghiare din România propune constituirea unui cadru juridic pentru structurile organizate ale minorităţilor naţionale autohtone care au întreţinut relaţii strânse cu statul român şi reglementează condiţiile de înfiinţare, pe plan local şi naţional, a structurilor acestei autorităţi, organele de conducere, sursele financiare şi patrimoniale, precum şi competenţele şi atribuţiile de drept public ale statului necesare pentru a-şi desfăşura activitatea în interesul comunităţilor naţionale. Acest proiect a înregistrat 101 voturi pentru respingere şi opt împotrivă.

Cea de a treia propunere – „Lege cadru privind autonomia culturală a comunităţilor naţionale” – prevede constituirea bazei juridice a autonomiei culturale a comunităţilor naţionale, respectiv înfiinţarea unor instituţii specializate pentru gestionarea problemelor unei minorităţi naţionale care ţin de păstrarea şi dezvoltarea identităţii naţionale. Ultima propunere legislativă de pe ordinea de zi de vineri a Senatului a primit 102 voturi pentru respingere şi opt contra.

Știrea inițială: Senatul se întruneşte, vineri, pentru a vota, în calitate de for legislativ decizional, trei proiecte referitoare la autonomia Ţinutului Secuiesc, iniţiate de doi deputaţi UDMR – Kulcsár-Terza József-György şi Zakarias Zoltán, după ce, joi, Camera Deputaţilor le-a respins, relatează Agerpres.

Şedinţa, în format hibrid, este programată să înceapă la ora 11,00, conform deciziei de joi a Biroului permanent al Senatului.

Propunerea legislativă privind Statutul de autonomie al Ţinutului Secuiesc prevede „autonomizarea judeţelor Covasna, Harghita şi a unei părţi din judeţul Mureş şi constituirea lor ca regiune autonomă, cu personalitate juridică, în cadrul statului român” şi stabileşte limitele teritoriului acestui ţinut.

Proiectul de act normativ privind Statutul autonomiei culturale a comunităţii maghiare din România propune constituirea unui cadru juridic pentru structurile organizate ale minorităţilor naţionale autohtone, care au întreţinut relaţii strânse cu statul român şi reglementează condiţiile de înfiinţare, pe plan local şi naţional, a structurilor acestei autorităţi, organele de conducere, sursele financiare şi patrimoniale, precum şi competenţele şi atribuţiile de drept public ale statului, necesare pentru a-şi desfăşura activitatea în interesul comunităţilor naţionale.

Cea de a treia propunere – „Lege Cadru privind autonomia culturală a comunităţilor naţionale” – prevede constituirea bazei juridice a autonomiei culturale a comunităţilor naţionale, respectiv înfiinţarea unor instituţii specializate pentru gestionarea problemelor unei minorităţi naţionale care ţin de păstrarea şi dezvoltarea identităţii naţionale.

În 20 decembrie, liderul social-democraţilor, premierul Marcel Ciolacu, a anunţat pe Facebook că i-a propus preşedintelui Camerei Deputaţilor „să ia măsuri rapide astfel încât iniţiativele toxice ale unor afiliaţi ai grupului UDMR să fie respinse de urgenţă la nivel legislativ”.

Pe ordinea de zi a plenului se va mai afla demisia Ancăi Dragu (USR) din Senat şi vacantarea locului de senator, după ce aceasta a fost numitムîn funcţia de guvernator al Băncii Naţionale a Moldovei.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

9 comentarii

  1. Circ ieftin al PSD cu UDMR făcut pentru a creste masele electorale ale ambelor partide. UDMR se face că vrea independența, PSD se face că se luptă cu UDMR si învinge. AUR de asemenea are de câștigat! De fapt, toti, tot FSN-ul rusofil PSD-PNL-UDMR-AUR are aceeași agendă anti-românească si pro-Moscova!

  2. Se pare că sovieticii lucrează mana in mână cu ungurii.Se dorește smulgerea de teritoriu national.Vom vedea ce ne va rezerva viitorul ,daca -ruscalaii câștigă în Ucraina …

    • Te vinde Simion…cum nu credeai ca te-ar vinde vreodata ho.tii de la psd si pnl!

    • Lucrează sovieticii excelent cu PSD, PNL sau AUR! Nu uita că Șoșoaca s-a dus la ambasada Rusiei să îngenuncheze in fața ambasadorului, nu uita că Simion este pozat cu agenți FSB și banii pentru înființarea AUR au fost plătiți de serviciile secrete rusești! Cat despre PSD moșit din FSN de agentul KGB Ion Iliescu marginalizat de Ceaușescu sau despre PNL moșit din FSN de Petre Roman via PDL, suntem de 34 ani faultați de ruși iar UDMR este o rotiță ascultătoare in hardughia distopica de factură rusească numită stat român! In 2024 trebuie să scăpăm de rusofilii PSD-PNL-UDMR-AUR!

    • @Marionette, la tv la rromania tv, tipau ca ar trb sa avem o guvernare de tipul PSD + AUR + PNL…. iimpotri.va neomarxistilor =)))))))). Sa nu ne mire daca vor face asa ceva! Simion declara la digi ca ar face alianta cu PNL… la antena 3 declara ca ar face alianta cu PSD!!! =)))))))

  3. Multumim revolutionarului cu rol determinant in izbânda de acum 34 de ani pentru rolul determinant pe care l-a avut in prezent în a-i determina pe prea-supuşii săi să evite infăptuirea unei nedreptăți istorice pusă la cale chiar de cei cu care s-au pupat in bot ori de cate ori a fost nevoie ca partidul sa aiba majoritatile in parlament si senat care le-au adus confortul unor guvernari exclusiv in interes personal.

    • Crețu te cheamă, creață minte ai. Care ar fi „nedreptatea istorică” ? Bănuesc că ar fi ttrecerea la Republică dar tu spui că cel pe care îl acuzi ar fi determinat preasupușii „să evite înfăptuirea unei nedreptăți istorice”. Te cam contrazici dacă înțeleg eu bine. În rest, ne batem în continuare cu Ceaușescu, „onoarea” de a-i fi dușmani fiind singura calitate a multora și la nevoie cu Iliescu ieșit de decenii din decor dar nu putem demonstra ceva capacități care să transforme actualitatea, viitorul pe care-l vedem invariabil ca pe un obiectiv greșit. Așa contemplativi, mai sorbim o bere, mai fumăm „ceva”, mai tragem cu ochiu la vecine și colege și o dăm la toți dracii pe Coana Evropa că nu ne înțelege.

  4. La mulți ani tuturor românilor, indiferent de etnie!

  5. Horă dezgustătoare între presupuși adversari (ciolacu + hunör).
    Ce rușine!