Un oligarh rus face milioane din suplimentele alimentare vândute în România. Cine e Andrei Kosogov
Românii cumpără suplimente alimentare de zeci de milioane de euro de la compania unui oligarh rus apropiat de Vladimir Putin, arată o investigație Context. Andrei Kosogov este beneficiarul real al Sun Wave Pharma, liderul de piață al suplimentelor alimentare. Rusul e acuzat de Ucraina că a finanțat invazia ordonată de Putin, iar partenerii lui de afaceri se află pe listele de sancțiuni ale SUA, UE si alte state occidentale. În România, compania sa a fost sancționată de Consiliul Național al Audiovizualului pentru că reclamele suplimentelor erau înșelătoare.
Românii cumpără anual suplimente alimentare de zeci de milioane de euro de la Sun Wave Pharma. Compania oligarhului rus Andrey Kosogov a vândut pastile despre care a susținut în diverse reclame că au efecte miraculoase.
Inclus de SUA pe lista oligarhilor încă din 2018, când averea sa estimată depășea un miliard de dolari, Kosogov s-a născut în 1961, în Estonia. Ascensiunea lui a început după ce, în 1992, a fost angajat de alt apropiat al lui Putin, Mikhail Fridman, să coordoneze înființarea unui fond de investiții în companiile rusești pe care statul le-a privatizat.
La scurt timp, Kosogov a ajuns la conducerea Alfa Capital.
Banii din România, neatinși de războiul din Ucraina
În România, Kosogov este beneficiarul real declarat al SC Sun Wave Pharma SRL. Cifra de afaceri a firmei a depășit 418 de milioane de lei în 2022. Este, conform datelor agregate de Consiliul Concurenței, unul dintre liderii pieței de suplimente alimentare. La Sun Wave ajung, indirect, și bani publici. Firma nu e înscrisă în portalul achizițiilor publice, dar produsele ei sunt vândute de intermediari în spitale din toată țara.
În România, Sun Wave a fost sancționată de Consiliul Național al Audiovizualului pentru că reclamele produselor sale induc publicul în eroare. Două spoturi difuzate de mai multe posturi TV cu audiență națională exagerau calitățile suplimentelor alimentare comercializate de firma omului de afaceri rus. Reclamele despre Neurovert Forte susțineau că au ca efecte pozitive „învățare mai rapidă” și „o memorie mai ascuțită”. Iar despre un alt supliment se spunea că e “Simply The Best”. Membrii CNA au stabilit că modul în care au fost promovate aceste suplimente au încălcat prevederile legii audiovizualului și că spoturile trebuie refăcute.
Kosogov controlează firma din România printr-o rețea complexă de offshore-uri, iar afacerile sale din Rusia l-au legat de alți oligarhi din cercul lui Putin. Unul dintre business-uri este grupul Alfa.
Înființat în 1989, este unul dintre cele mai mari consorții de investiții private din Rusia, cu afaceri în energie, domeniul bancar, telecomunicații sau retail. În 2020, grupul avea 400 de mii de angajați, iar profitul raportat pentru 2021 doar de Alfa Bank, o parte a grupului, a fost de 1,6 miliarde de dolari.
Partenerii săi de afaceri din grupul Alfa sunt membri ai elitei rusești: Mikhail Fridman, Petr Aven, Alexey Kuzmichev și German Borisovich Khan. Grupul Alfa este vizat de sancțiuni în SUA, Uniunea Europeană, Japonia, Australia, Noua Zeelandă, Marea Britanie și Canada. Asociații lui Kosogov sunt și ei sub sancțiuni în mai multe state. Aven și Fridman au decis să-și transfere acțiunile deținute în Alfa Grup lui Kosogov, singurul membru dintre cei cinci care nu e vizat deocamdată de nicio sancțiune impusă de Occident. Conform ICIJ, în noiembrie 2023 tranzacția nu era încă finalizată.
Citește tot articolul pe Context.ro
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii