Un ONG anunță că va înceta orice comunicare cu entitățile implicate în platforma informatică de identificare a narativelor manipulatoare pro-ruse: Active Watch nu susține cenzura guvernamentală
Organizația Active Watch anunță, într-o postare pe Facebook, că va înceta orice comunicare cu ”entitățile” implicate în platforma informatică de identificare a narativelor manipulatoare pro-ruse. ”Vom colabora și comunica doar în contexte formale, deschise mass-media și publicului larg”, se arată într-o postare pe Facebook, în care ActiveWatch precizează că ”nu a susținut, nu susține și nu va susține CENZURA guvernamentală”.
Oana Popescu, directorul ONG-ului Global Focus, a declarat vineri pentru G4Media.ro că a lansat o inițiativă, împreună cu mai muli reprezentanți ai altor ONG-uri și think-tank-uri, de creare a unei platforme informatice care să identifice narativele propaganei pro-ruse pe rețelele sociale, în contextul războiului din Ucraina. Ea a spus că a cerut de la guvern și ministere o listă de teme-cheie pe care să le analizeze.
”Este 100% o inițiativă de ONG-uri, noi și alte ONG-uri – Nicoleta Fotiade de la Media Wise, Ionuț Codreanu de la Active Watch, Alex Văleanu de la True Story Project și alții. Noi am pornit această inițiativă pe fondul a ce am văzut în ultimele zile trecute: isteria pastilelor cu iod, cozi benzinării, cozi la pașapoarte. După ce am tot sunat la guvern și le-am spus că e importantă comunicarea strategică, le-am spus să comunice pro-activ, am zis să facem noi un instrument cu care să le arătăm zilnic ce narative au tracțiune zilnică, ceva măsurabil, concret pe social media”, a declarat Oana Popescu.
Mircea Toma, membru CNA și fondator al ONG-ului Active Watch, care s-a alăturat acestei inițiative, a declarat pentru G4Media că ”este o inițiativă privată a unei organizatii neguvernamentale, Global Focus, care a avut și întrecut analize pe fakenews in spațiul digital”.
Inițiativa a fost însă criticată de liderii PNL și PSD.
Liderul PNL, fostul premier Florin Cîţu comentează informaţiile referitoare la platforma care ar urma să scaneze dezinformări în online, afirmând că „ieri se arestau preţuri, azi se arestează opinii”, relatează News.ro. „Excesul de zel dăunează grav sănătăţii economiei. Ieri se arestau preţuri, azi se arestează opinii. Mâine?”, scrie Cîţu pe Instagram.
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, afirmă că partidul pe care îl conduce nu va fi niciodată de acord cu propunerea făcută de către „societatea civilă” pentru creare a unei platforme informatice care să identifice narativele propaganei pro-ruse pe rețelele sociale, în contextul războiului din Ucraina, susținând că cenzura, Ministerul Adevărului, Scânteia nu pot deveni armele democrației și ale statului de drept, iar lupta cu dezinforma nu trebuie să suprime sub nicio formă libertatea de exprimare.
Redăm mai jos integral postarea Active Watch pe Facebook:
”ActiveWatch nu a susținut, nu susține și nu va susține CENZURA guvernamentală
Cronologie:
Vineri, 4 martie 2022, ActiveWatch a participat la o întâlnire preliminară pentru a sonda posibilitatea de afiliere într-un mecanism de cooperare între membri ai societății civile și din aparatul guvernamental, cu scopul clar asumat de toți participanții că acest instrument va sprijini comunicarea corectă și transparentă a autorităților în contextul invaziei din Ucraina. ActiveWatch a luat decizia să participe tocmai pentru a evalua în ce măsură pot fi evitate erorile de comunicare dinspre autorități spre cetățeni din timpul pandemiei.
Sâmbătă, 5 martie 2022: În urma unei discuții interne, decidem să nu ne asociem instituțional, dar să oferim expertiză, în regim de voluntariat, astfel încât să observăm dacă acest grup va lua decizii care afectează libertatea de expresie sau care afectează interesul public și accesul la informații corecte și complete pentru public.
În intervalul 7 – 9 martie au loc discuții de organizare și de design metodologic. Nu este nimic bătut în cuie, nu este nimic definitivat, sunt doar discuții preliminare. Întregul mecanism este informal și în faza de organizare, definire a rolurilor, competențelor și valorilor.
Întreaga comunicare și interacțiune la nivelul acestui task force în stadiu embrionar este construită în jurul afirmării clare a faptului că ONG-urile NU lucrează pentru Guvern, ci vor încerca să ajute, unde pot, cu identificarea acelor subiecte care pot fi distorsionate în spațiul public și unde autoritățile au OBLIGAȚIA să comunice prompt și transparent, astfel încât să nu amplifice panica morală și să nu repete greșelile din perioada pandemiei.
Motivația ActiveWatch de a participa la o astfel de inițiativă:
Am încercat în mod autentic și dezinteresat să arătăm actorilor guvernamentali că avem competențe și o viziune mult mai democratică asupra spațiului public. Am presupus că, din poziția de observatori, putem preveni eventuale derapaje în comunicarea instituțiilor statului și că le putem împinge să comunice profesionist, empatic și transparent cu mass-media și publicul larg.
Am decis precaut să nu respingem din start o astfel de colaborare, astfel încât să ne demonstrăm buna-credință și să ne reafirmăm atașamentul față de misiunea și valorile noastre: din 1994 milităm pentru comunicare liberă în interes public.
Eroarea noastră de judecată și de strategie:
Deși avem încredere în competențele și buna-credință a partenerilor din ONG-uri care au fost dispuși să contribuie la dezvoltarea acestui mecanism, cu accent pe îmbunătățirea comunicării și nu pe suprimarea ei, am subestimat impactul negativ pe care această platformă (neoficială, neformalizată și nedefinitivată) l-ar putea avea asupra percepției publice, mai ales în acest context tulbure. Am ales să ne concentrăm pe ce putem și știm să facem într-o manieră pozitivă și am mizat pe principiul colaborării loiale între ONG-uri și autorități. Din punctul nostru de vedere, mesajul ONG-urilor a fost tot timpul evidențiat și ferm: scopul acestui demers este de ajuta publicul să ia decizii informate și să nu pice pradă campaniilor de dezinformare coordonate de diferiți actori din societate.
Decizia ActiveWatch:
Pentru că am evaluat greșit această POSIBILĂ colaborare și pentru că observăm că, în acest moment, participarea noastră nu ar face decât să amplifice neîncrederea la nivelul societății, vom înceta orice comunicare cu entitățile implicate în această platformă. Vom colabora și comunica doar în contexte formale, deschise mass-media și publicului larg.
Vom continua activitatea de monitorizare a activității Guvernului și a altor actori instituționali sau politici care influențează negativ libertatea de exprimare și accesul la informații de interes public.”
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
24 comentarii