Un oraş din Cehia a creat o ”monedă” locală pentru redresarea după criza Covid-19/ Locuitorii primesc „corrency” pentru a-i cheltui în magazinele și cafenelele grav afectate de pandemie
Un oraş din Cehia a creat o ”monedă” locală pentru redresarea după criza Covid-19, locuitorii primind bani pentru a-i cheltui în magazinele şi cafenelele grav afectate de măsurile de carantină, transmite Reuters, citată de News.ro.
În cadrul programului, locuitorii primesc vouchere digitale, promovate ca fiind o monedă locală specială.
Până la 2.000 de locuitori ai oraşului Kyjov au dreptul la „corrents” în valoare de 400 de coroane (19 dolari), numele fiind o combinaţie între „coronavirus” şi „currency”, pe care să îi cheltuie la 40 de firme, precum magazine de încălţăminte, o farmacie şi un fast food.
Atunci când fac cumpărături, participanţii pot plăti jumătate în corrents şi restul cu bani proprii.
Cehia, cu o populaţie de 10,7 milioane de oameni, a fost grav afectată de pandemie. Restricţiile au ţinut închise majoritatea magazinelor neesenţiale de la sfârşitul lunii decembrie şi până în această săptămână.
Programul din Kyjov este finanţat până la 800.000 de coroane de o persoană privată care nu doreşte să fie numită şi administrat de Pepe Rafaj, care a venit cu această idee.
Rafaj se referă la corrents ca ”bani cu drona”, o modalitate de a-i compara cu mult discutatul concept de ”bani cu elicopter”, ideea că băncile centrale ar putea transfera numerar direct cetăţenilor ca o formă de relaxare monetară.
”Am vrut să-mi dau seama cum să iau bani din elicopter şi să-i schimb în bani cu drona, care vor fi vizaţi şi cheltuiţi eficient pentru creşterea cererii şi ofertei”, a spus el.
Schema este pentru consumatorii low-tech. Se înregistrează online pentru un cont de corrents. Când fac o achiziţie, tot ce trebuie să facă este fie să ofere companiei numărul cărţii de identitate naţionale, fie să utilizeze un cod livrat printr-un mesaj text.
Compania trimite apoi un mesaj text către sistem, care transferă automat cantitatea relevantă de corrents din contul clientului în contul propriu.
Compania obţine apoi corrents convertite în coroane, de obicei a doua zi.
Banca centrală a ţării clasifică schema Kyjov ca un sistem local de bonuri electronice de discount şi, prin urmare, nu este un motiv de îngrijorare pentru autoritatea monetară.
„În acest moment, pentru un scop atât de extraordinar, poate fi un instrument adecvat”, a declarat guvernatorul Jiri Rusnok pentru Reuters.
Primarul oraşului Kyjov, Franisek Lukl, a declarat că speră că schema va putea fi extinsă şi în alte părţi ale Republicii Cehe, folosind probabil bani din fondurile de recuperare post-pandemică ale Uniunii Europene. El a spus că intenţionează să discute acest lucru cu ministrul Muncii săptămâna viitoare.
„O parte din aceşti bani … ar putea fi redistribuiţi prin de reducere, pentru că sunt pentru susţinerea economiei locale, redresarea după COVID-19”, a spus Lukl, care este şi preşedintele Uniunii oraşelor şi municipalităţilor din ţară.
sursa foto: Facebook\ Pepe Rafaj
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii