Un pacient bolnav de Parkinson și-a recăpătat mirosul și poate face din nou sport după ce, în premieră mondială, i s-au implantat în creier 7 milioane de celule crescute în laborator
Thomas Matsson, pacient cu Parkinson, a fost primul din lume care a primit 7 milioane de celule cerebrale crescute în laborator în 2023. Astăzi, el poate poate face sport, relatează Euronews.com.
Cercetătorii de la Universitatea Lund din Suedia au reușit să implanteze cu succes 7 milioane de celule cerebrale cultivate în laborator într-un pacient pentru a trata boala Parkinson.
Rezidentul suedez Thomas Matsson a fost primul din lume care a testat această metodă în urmă cu aproximativ un an.
Matsson a fost diagnosticat cu Parkinson când avea 42 de ani. În ultimii 17 ani, s-a simțit ca și cum ar fi mers prin smoală, spune el.
„«Mister P», boala, îmi trăgea gâtul într-o parte când eu mergeam în cealaltă”, a spus Matsson.
Astăzi, Matsson recunoaște din nou mirosurile și face sport.
„Smoala a dispărut. Am cele 7 milioane de celule ale mele și încep să funcționeze acum”, a spus Matsson.
„Mi-am redus medicația pentru Parkinson. Înainte, totul era lent și dificil”, a adăugat el.
Matsson spune că reușește să dea lovituri de golf pe care nu le-a mai reușit de 10 ani.
„Fac patinaj pe distanțe lungi, slalom, schi, tenis și, mai presus de toate, golf”, a spus el.
„Să poți să patinezi când ai Parkinson de 20 de ani, nu cred că mulți oameni fac asta. Și apoi 28 de zile în Spania, unde am jucat 25 de runde în 28 de zile, nu prea poți face asta când ești sănătos în cea mai mare parte a timpului. S-a întâmplat ceva. Ceva foarte bun”.
Cum funcționează?
Boala Parkinson este o tulburare neurodegenerativă care afectează mișcarea în principal din cauza pierderii celulelor care produc dopamină, care ajută la transmiterea semnalelor care controlează mișcarea și coordonarea ca neurotransmițător.
Terapia celulară concepută de cercetătorii de la Universitatea Lund presupune expunerea celulelor stem din ovule fertilizate – numite celule stem embrionare – la factori de creștere și la semnale pe care le-ar primi în mod normal în timpul dezvoltării embrionare pentru a le direcționa să devină celule imature de dopamină.
Celulele sunt apoi implantate într-o zonă de 4 mm în centrul creierului pacientului, cel mai aproape de trunchiul cerebral, pentru a înlocui celulele dopaminergice pe care pacienții cu Parkinson le-au pierdut.
După câteva luni, acestea încep să trimită fibre nervoase și să producă dopamină.
„Viziunea este că ar putea fi administrat ca un tratament unic și speranța este că pacienții își pot reduce medicația, pot evita efectele secundare ale tratamentului medicamentos și pot obține un efect motric bun pe termen lung de la celule, pe viață”, a declarat Gesine Paul-Visse, medic primar în neurologie la Spitalul Universitar Skåne și profesor adjunct la Universitatea Lund, pentru televiziunea suedeză SVT în 2023, când au început primele teste.
Matsson nu s-a simțit bine imediat ce s-a trezit după procedura de 13 ore. El a suferit o psihoză timp de 10 zile.
„Printre altele, am evadat de două ori din salon. A doua oară, poliția a fost cea care m-a condus înapoi. Nu este ceva ce vreau să mai experimentez din nou. Categoric nu”, a declarat Matsson.
Nu se știe dacă a fost un efect al expunerii îndelungate la anestezie sau dacă a avut legătură cu adaptarea creierului său la noile celule cerebrale.
Riscul de formare a tumorilor cerebrale
Până în prezent, cinci subiecți au fost supuși unei intervenții chirurgicale cu ajutorul celulelor cultivate în laborator de cercetători.
În curând, alți trei pacienți vor primi o doză dublă, cu 14 milioane de celule cerebrale fiecare.
„Există întotdeauna un risc teoretic de formare a tumorilor, care este posibil să crească dacă aveți un număr mai mare de celule cerebrale implantate”, a declarat Paul-Visse.
„Apoi, există riscul de supramedicație, de a produce prea multă dopamină în creier. Cred că acest risc este extrem de scăzut”, a adăugat ea.
Dacă totul merge bine cu primii opt pacienți, echipa de cercetare va continua cu studii mai mari în colaborare cu o companie farmaceutică.
„Interesul din partea pacienților a fost incredibil. Există chiar pacienți care locuiesc în străinătate și care ar fi dorit să se mute în Suedia pentru a participa la acest studiu. Și a trebuit să-i informăm pe toți pacienții că recrutarea pentru acest studiu s-a încheiat”, a declarat Paul-Visse.
Matsson spune că este 110 la sută sigur că echipa de cercetare va reuși.
„Sunt absolut convins, 110 la sută! Și sper că acești oameni de știință își vor primi în cele din urmă răsplata cuvenită”, a adăugat el.
Speranța este ca celulele cultivate să fie disponibile ca medicament la nivel mondial în șapte până la zece ani.
„Există o speranță absolută. Absolut că există!”, a spus Paul-Visse ca mesaj pentru persoanele care trăiesc cu boala Parkinson.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank