G4Media.ro

Un pacient infectat cu COVID-19 a murit așteptând să se elibereze un…

sursa foto: Captură video Recorder

Un pacient infectat cu COVID-19 a murit așteptând să se elibereze un loc la ATI în județul Sibiu

Un pacient cu COVID-19 internat în Spitalul Municipal din Mediaş, care nu are paturi de ATI pentru bolnavii cu noul coronavirus, a decedat vineri, în timp ce aştepta să fie transferat într-o secţie de Terapie Intensivă dintr-un alt spital, a declarat pentru AGERPRES directorul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Sibiu, medicul Gabriel Budescu.

„A murit. S-a cerut să fie dus undeva la un ATI, nu a avut loc nicăieri, pentru că nu sunt locuri. Cei de la Turda, spre exemplu, cer şi ei paturi peste tot. Omul a fost pus pe oxigen, numai că a avut multe comorbidităţi (…), trebuia intubat”, a explicat Budescu.

Potrivit sursei citate, Spitalul Municipal din Mediaş are secţie ATI unde există şase paturi, dar acestea sunt pentru pacienţii care nu sunt infectaţi cu noul coronavirus şi nu sunt pregătite suficient pentru bolnavii cu COVID-19.

Directorul DSP Sibiu a anunţat că Spitalul Municipal din Mediaş face pregătiri pentru ca de luni să aloce trei paturi ATI pentru pacienţii COVID-19.

Întrebat ce şanse de supravieţuire avea acest pacient COVID-19 care nu a mai apucat să fie intubat într-un ATI, Gabriel Budescu a spus că şansele erau destul de mici.

„85% din pacienţii care sunt la ATI intubaţi se duc. Cam asta este şansa, care este foarte mică”, a afirmat el.

Potrivit directorului DSP Sibiu, vineri a decedat un pacient cu COVID-19 în Secţia ATI de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă, unde sunt în total 12 paturi pentru bolnavii infectaţi cu noul coronavirus şi toate sunt ocupate în acest moment. Rata de vindecare de COVID-19 la ATI în Sibiu este, în medie, de doi pacienţi, în timp ce zece mor.

„La 12 paturi, dacă doi (pacienţi – n.r.) se ridică şi părăsesc ATI-ul pe picioare şi aceştia sunt cei care sunt pacienţi mai tineri, care sunt vânjoşi şi care pot să treacă peste, dar este foarte greu”, a subliniat Gabriel Budescu.

Pacienţii cu COVID-19 care sunt internaţi la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă şi au nevoie urgentă să fie intubaţi, neavând loc liber la Secţia ATI, aşteaptă să fie transferaţi la alte spitale din ţară, potrivit prefectului Mircea Creţu şi directorului spitalului, Liliana Coldea.

Situaţia epidemiologică în judeţul Sibiu s-a înrăutăţit vineri, când au fost raportate şi patru cazuri de copii bolnavi de COVID-19, în Secţia ATI de la Spitalul de Pediatrie, toţi având comorbidităţi şi unul fiind intubat.

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă a decis vineri că şi în municipiul Sibiu devine obligatorie purtarea măştii şi unităţile de învăţământ vor desfăşura cursurile doar online, începând de sâmbătă, timp de 14 zile, după ce s-a înregistrat o rată de infectare cu noul coronavirus de 3,24 la mia de locuitori, informează Prefectura.

sursa: Agerpres.ro, sursa foto: Captură video Recorder

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

37 comentarii

  1. Alooo, organe. Pai ce facem nene….ne apucam de omorât oameni?

    • De ce statul roman nu infiinteaza paturi noi ATI?
      Cehia are cca 4800, in curand va avea peste 14 mii pregatite pt cazuri grave.
      Ungaria are 10000 de paturi pregatite, si are mii de aparate de ventilare in depozite. Gradul de ocupare este de 47%.
      Voi ce ati facut cu miliardele de euro imprumutate in acest an?

  2. M-am izolat cand a fost de izolat. Acum port masca pe strada si pe munte cand ma plimb si se uita altii ciudat la mine .. dar asa e hotararea de consiliu iar eu o respect. A trecut un an de cand a inceput nebunia covid. M-as fi asteptat ca in acest an sa se faca spitale si sectii ATI. Multe. Cat sa tina 1000 – 2000 de pacienti la nivel national. Dar nu, noi deja triem la cateva sute. Intre timp dezvoltatorii imobiliari numai in orasul meu au facut blocuri cat sa tina 1000 – 2000 de familii. Oameni buni, sunteti normali? Cat mai suportam ca fiind normala anormalitatea?

    • Chiar și dacă aduci paturi, nu ai medici, de fapt, și acum este deficit de medici. Degeaba lui paturi dacă nu ai personal. Gândește-te ca majoritatea pacienților au comorbiditati, sunt grași sau obezi, trebuie mutați, trebuie manevrați cu grija, asta necesita timp, energie, ar trebui sa avem număr dublu de personal și la paturile actuale.

    • „Paturi” este usor sa faci. Iti fac si eu unul. Problema este ca ATI inseamna servicii de terapie intensiva, adica spatii special amenajate, tehnologie de ultima ora, medici, asistente…

    • Bai doamne ajută-i de 9 luni de zile puteau pregăti medici, asistente, tot personalul și echipamentul necesar.Macar se încerca salvarea omului.In Medias nu s- a făcut nimic ,nimic pentru bolnavii covid. Județele Alba, Mureș, Cluj , orașul Sibiu sunt pline , nu mai primesc pacienți la ați.Nu e de mirare că avem cea mai mare mortalitate din Europa și la covid și înainte de covid.

    • Multumesc de raspuns, deci nu sunt doar eu singur cu ideile mele …

    • @Fifi Nu e asa ușor sa formezi medici sau asistente, nu iei un student și îl înveți sa facă 3 formule în Excel și după treacă meargă, cât despre medici ATI, ai număr limitat de studenți care termina, sunt câteva universități, nu toți se specializează pe ATI, plus ca alegi din timp specializarea, nu ești ultimul an și schimbi din cardio pe ATI, ai nevoie de 3 4 ani sa formezi medicii de care zici tu

    • Doamne ajuta-de ce de luni se pot pune trei paturi la ați și timp de 8 luni nu s- a putut? A trebuit să moara un om? De ce nu a fost transferat cu elicopterul oriunde era un loc în tara? Pentru că nu a fost popa, politician, medic? La cele șase paturi ati existente daca se mai pun trei, nu trebuie personal in plus.Numai voința, empatie,dăruire ,profesionalism trebuie sa fie.

  3. De ce nu purta masca raposatul?

  4. Imposibil, cum de n-a aparut bittman & gidea ca sa-i dea omului aspirina?!
    Gluma amara cu cei doi idioti, imi cer scuze, Dumnezeu sa-l odihneasca pe acel om…:(

  5. Asta-i genocid!

  6. Din articol se deduce că și dacă ar fi fost un loc la ATI, șansele lui de supraviețuire tot mici ar fi fost. Trist.
    De ce nu încercăm să vedem cum gestionează Germania pandemia. Ei au cea mai mică rată de mortalitate din UE.

    • De gestionat se gestionează la fel. Diferența e între starea generala de sănătate a populației. Noi suntem un popor bolnav, la propriu. Începând cu lipsa analizelor anuale, exodul medicilor dedicați ( nu aș spune buni, mai sunt medici buni dar sunt dedicați banului nu meseriei), falimentarea sistemului public în favoarea celui privat, subfinanțării, sărăciei, etc

    • Uite aici diferență, s-a întors un medic din Italia, iar pacienții lui au șanse duble de supraviețuire. Nici măcar români de la români nu sunt în stare să învețe. Dacă nu le spune șeful să schimbe ceva, ei nu schimbă. Și șeful nu le spune, că e un incompetent numit politic sau pe pile.
      https://www.g4media.ro/cinci-paturi-pentru-zeci-de-vieti-un-medic-specialist-de-terapie-intensiva-s-a-intors-din-italia-decimata-de-covid-19-si-a-pus-in-practica-in-romania-ce-a-invatat-acolo-rata-de-supravietuire-din-sec.html

    • De acord cu @AlinaM
      1. rata supravietuire la ATI de la Pneumo din Cluj e de aproape 80%
      2. rata de supravietuire pe tara – sub 50% (din articolul mai vechi)
      3. rata de supravietuire la Sibiu – articolul curent – 20%

      Eu as trage o concluzie logica: desfiintati spitalul Sibiu si mutati toate resursele la Cluj.

    • pardon :
      doar 15% la Sibiu („85% se duc”).

    • La ATI sunt 2 tipuri de pacienți:cei intubați artificial prin metode invazive,ei fiind în coma indusă-la aceștia mortalitatea chiar și la New York este de aproximativ 85%.Pe lângă aceștia sunt cei care primesc oxigen și le sunt urmărite 24/7 funcțiile organelor profund afectate de covid.La al doilea grup când situația se agravează se trece la intubare artificială.Per ansamblu mortalitatea între Cluj și Sibiu diferă cu 5% maxim.Poate fata de orașele mici,sub 100000 locuitori să fie mai mare 10-15%.La ATI ajung cazurile foarte grave,de aceea mortalitatea e mare chiar și în statele super dezvoltate

  7. Ce-au hotarat la nivel național referitor la hidrxiclorochina si kaletra? Mai are sens sa fie administrate, când specialiștii din alte tari au renunțat la ele pentru ca efectele adverse induse fac mai rau decât micul bine raportat?
    Dar remdesivir, care e o alta dezamagire?

    Poate că dacă pacienții ar primi sfaturi competente de la început si nu ar mai fi sfătuiți să ia melatonina (!!!) si zinc, ar avea mai puține șanse să ajungă in stare gravă la spital. Nu am văzut nici o recomandare de antiinflamator, nici macar o aspirina, deși exista studii clinice despre eficienta terapeutica a terapiilor agresive cu antiinflamatoare si scaderea mortalității cu 100% (!!!).

  8. Din pacate este inceputul. Intr-o luna nu mai intra nimeni in ATI. Sa traiasca dom’ Ciolacu si ceilalti precum Weber, Piperea, care au indemnat permanent la nerespectarea regulilor de prevenire a imbolnavirii cu COVID-19 si au facut actiuni in instanta contra masurilor luate de Guvern. Pentru Sica Orban numai de bine, de frica pierderii voturilor a lasat liber la mare si la restaurante fix cand nu trebuia. Romania prin masurile luate se putea redresa repede, dar aici duce nebunia unora care nu se pot adapta la situatii de criza. D-asta riscam sa ne pierdem libertatea de a circula, servicii, pentru ca unii sunt realment tampiti. Popor care este guvernabil doar cu parul, altfel Raiul perfect pentru hoti.

  9. Trist daca la un oraș cu 40 mii locuitori și multe sate împrejur în șapte luni de zile nu s- a mișcat un deget pentru primirea bolnavilor de covid.O indiferenta și o bătaie de joc crasă la adresa cetățenilor din orașul condus de zeci de ani de PDL și PNL.

  10. De gestionat se gestionează în principiu la fel. Diferența e între starea generala de sănătate a populației. Noi suntem un popor bolnav, la propriu. Începând cu lipsa analizelor anuale, exodul medicilor dedicați ( nu aș spune buni, mai sunt medici buni dar sunt dedicați banului nu meseriei), falimentarea sistemului public în favoarea celui privat, subfinanțării, sărăciei, etc

  11. Romanii sunt idioți, nu conștientizează realitatea nici când ajung in cimitir.

  12. Se moare pe șosele, se moare din lipsa de medicamente dar nimeni nu se agita ca la moartea unuia cu o grămadă de probleme. Cu diabet și cardiopatie ischemica oricum e greu sa ajungi la 70 ani, asa ca a scăpat fără sa se mai chinuie 1-2 săptămâni la ATI.

    • Despre taică-tu tot așa ai spune?
      Nu ți-e scârbă să te uiți în oglindă.

    • Tu nu ai oglinda, ca stai cu capul în pământ. Am văzut oameni cu comorbiditati care se rugau sa moara, ți se pare ciudat?

    • Nu ai răspuns la întrebare: despre taică-tu ai spune la fel? Nu-l mai duceți la terapie intensivă că are șanse cam mici, lăsați-l să moară? Din ce văgăună ai apărut?

  13. Plateste fonciirea, Moromete, ca n-avuram bani de ventilatoare decat pentru Sectorul 1.

  14. Ești comunist? Doar comuniștii sunt criminali sub acoperire. Acel om are dreptul la viață înainte de toate. Cu siguranță a cotizat toată viata la sănătate, apoi vi tu și ne spui ca oricum murea. Îți spun în caz ca nu ști ca și tu ai sa mori, de ce sa mai trăiești pana atunci? Realizezi cata prostie poți debita? Dreptul la viata e indiscutabil.

  15. Se moare din cauza unui sistem dezumanizat si subfinantat. Conflictele politice trebuie lasate deoparte pana in vara. In extremis „Ce e al tau e pus deoparte” Acum treaba voastra de la Rafila&Co pana la ultima infirmiera este sa salvati vieti. Macar sa incercati sa le salvati vietile pacientilor, nu sa le refuzati asistenta medicala garantata de constitutie. Macar incercati, poate scapa, daca nu mai are zile cu gandul ala putem trai, dar eu nu pot sa traiesc cu gandul la ce s-a intamplat bunicii mele, lasitatea mea ca trebuia sa preiau contolul situatiei, durere si noptile pierdute de rude, de mama etc. Au jurat juramantul lui Hipocrate si unii sa (ne) apere cu lumina ochilor si chiar cu pretul vietii. Stop la furat, e si maine o zi, si apucativa de treaba, vremea este rece, si va fi din ce in ce mai rau. Nu vreau ca altii sa mai pateasca ce a patit prapaditul de la Sibiu sau prin ce am trecut noi. Odihneasca-se in pace si sincere condoleante familiei.

    • Sistemul e subfinantat.fiindca pestr 90% din bani merg in pensii si salarii ale medicilor, asistentelor etc!!!
      De-aia nu sunt de niciunele!

  16. Peste 2 săptămâni,o lună asta nu va mai fi o știre deoarece se va întâmpla în toate spitalele din România.
    Se știe și s-a știut tot timpul că există o limită de cazuri zilnice peste care sistemul sanitar intra in colaps.Iar aceasta înseamnă ce s-a văzut în Italia în primăvară.
    Dar sa ne vedem de pelerinaje,campanii electorale și paranghelii

  17. La Sibiu motto -ul spitalului este scapa cine are zile; lasati orice speranta cei care intrati in spitalul din Sibiu. Cine nu crede sa verifice, e usor de verificat.