Un pahar de sake făcut în spațiu ar putea fi vândut cu 500.000 de dolari
Un producător japonez de sake merge acolo unde niciun producător de sake nu a mai mers până acum: în spațiu.
Asahi Shuzo, compania din spatele popularei mărci japoneze de sake Dassai, intenționează să trimită ingrediente de sake pe Stația Spațială Internațională (ISS) pentru a fermenta o băutură foarte specială, relatează CNN.
Dacă va funcționa, o singură sticlă de 100 ml va fi pusă în vânzare pe Pământ la prețul de 100 de milioane de yeni, adică aproximativ 653.000 de dolari. Un pahar standard este de 80 ml, ceea ce o face o băutură foarte scumpă.
„Nu există nicio garanție de succes de 100% pentru testele de fermentare”, a declarat Souya Uetsuki, producătorul de bere responsabil de proiect la Asahi Shuzo.
El a spus că diferența de gravitație ar putea afecta modul în care căldura se transferă în fluide, provocând un proces de fermentare diferit în spațiu față de cel de pe Pământ.
Compania a plătit Agenției Japoneze de Explorare Aerospațială pentru accesul la modulul experimental Kibo, parte a ISS dezvoltată de Japonia, unde testele pot fi efectuate într-un „mediu special de microgravitație”.
Agenția spațială națională a declarat că nu va face niciun comentariu cu privire la proiectul plătit privat.
Sake pe Lună?
Sake-ul este fabricat din orez japonez, apă, drojdie și koji (un tip de mucegai). În mod tradițional, prepararea durează aproximativ două luni, printr-o serie de etape precise care implică aburirea, amestecarea și fermentarea.
Băutura este sorbită dintr-un pahar la multe ocazii culturale japoneze – de la nunți la mese la restaurantele izakaya de tip pub – și săptămâna trecută a obținut un loc pe lista UNESCO a „patrimoniului cultural imaterial al umanității”.
Dassai – care înseamnă „festivalul vidrei” în japoneză – este una dintre cele mai populare mărci de sake de pe piață.
Dar producătorul său se află, de asemenea, în spatele unor produse premium populare printre colecționarii dispuși să cheltuiască până la mii de dolari pentru o sticlă.
Incursiunea Asahi Shuzo în spațiu este mai mult decât o simplă încercare de a produce un alt sake rar, potrivit producătorului.
Uetsuki a declarat că societatea speră ca proiectul să ofere informații despre modul în care funcționează fermentarea în spațiu, astfel încât poate într-o zi să poată produce sake pe Lună.
„Într-un viitor în care oamenii pot călători liber între Lună și Pământ, unii vor vizita Luna ca turiști. Acest proiect își propune să creeze sake care poate fi savurat pe Lună, permițând vizitatorilor să petreacă momente încântătoare acolo”, a spus el.
El speră că de această tehnologie vor beneficia și viitorii turiști spațiali care au o înclinație pentru alte tipuri de alimente fermentate.
„Multe alimente japoneze, precum natto și miso, sunt fermentate, iar această tehnologie s-ar putea extinde în aceste domenii”, a spus Uetsuki.
Compania dezvoltă echipamente de fabricare a berii în spațiu, cu o dată de lansare planificată mai târziu în 2025.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankPentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.