Un partid unionist din Republica Moldova a refuzat alianța cu AUR la Chișinău pe motiv că formațiunea dn România ar avea viziuni eurosceptice și proruse
Secretarul general al Partidului Unității Naționale (PUN), Anatol Șalaru, care a fost ministru al Apărării al Republicii Moldova, a anunțat luni seara la emisiunea „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova că formațiunea pe care o reprezintă nu va opta pentru o participare în scrutinul parlamentar de pe 11 iulie pe o platformă comună cu AUR.
AUR și-a anunțat recent intențiat de a participa la alegerile parlamentare anticipate din Republica Moldova și a făcut toate demersurile juridice în acest sens. Mai mult, AUR a convins deja Uniunea Salvați Basarabia (USB), Partidul Popular Românesc (PPR) și Partidul Liberal (PL) să i se alăture. Acestea nu vor participa în bloc, ci direct sub sigla AUR.
Spre deosebire de cele trei, PUN a refuzat această ofertă a AUR. PUN este un partid cu platforma declarat unionistă.
Filiala AUR de la Chișinău este condusă de Vlad Bilețchi. De asemenea, pe 7 mai, liderul PUN, deputatul Octavian Țicu a devenit președintele interimar al filialei Partidului Mișcarea Populară (PMP), filiala din Republica Moldova.
Anatol Șalaru a mai declarat că a respins ofertă AUR, deoarece partidul din România și-ar dori să „monopolizeze segmentul unionist” din Republica Moldova.
„Propunerea noastră a fost să facem un bloc electoral. Bloc format din PUN, AUR, PL și USB. Ei ne-au spus franc să scopul lor este să intre în Parlamentul Republicii Moldova și să aibă 15 deputați. Primele 10 locuri ni le dau nouă, celorlalte partide de pe lista lor, cu condiția că mergem sub numele și sigla AUR […] Scopul lor (al AUR- n.red.) nu este de a schimba ceva în politica de la Bîc, scopul lor este să crească în sondaje în România. Ne-au spus că fiind în Parlamentul din Republica Moldova, estimează că vor câștiga 8%-10% în România”, a precizat Șalaru.
Mai mult, secretarul general al PUN a adăugat că formațiunea sa nu ar dori să-și asocieze imaginea cu un partid controversat, care ar avea și „viziuni proruse”.
„Nu ne putem permite, la început de cale, să ne identificăm cu un partid antieuropean, antivaccin, un partid cu vădite simpații prorusești. Senatoarea [Diana] Șoșoacă și-a cerut scuze de la Rusia pentru comportamentul României. În aceste condiții, am considerat că este mai bine să mergem singuri ”, a mai spus Anatol Șalaru.
Cu toate acestea, Șoșoacă nu mai face parte de mai multe luni deja din rândurile AUR.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
24 comentarii