G4Media.ro

Un pește a fost filmat înotând la 8.336 de metri – o…

Google Maps

Un pește a fost filmat înotând la 8.336 de metri – o adâncime record

Oamenii de știință au filmat un pește înotând la o adâncime extraordinară în ocean. Peștele – din genul Pseudoliparis – a fost filmat la 8.336 metri, scrie BBC.

Imaginile au fost filmate de un „lander” autonom lansat în Șanțul Izu-Ogasawara, la sud de Japonia.


Potrivit cercetătorilor, peștele ar putea fi la, sau foarte aproape de adâncimea maximă la care poate supraviețui orice pește.

Precedenta observație a surprins un pește înotând la 8.178 m, mai la sud în Pacific, în Groapa Marianelor. Prin urmare, această descoperire bate recordul de adâncime cu 158 m.

„Dacă acest record va fi doborât, ar fi doar cu mici diferențe, potențial de doar câțiva metri”, a declarat profesorul Alan Jamieson pentru BBC News.

Cercetătorul de la Universitatea din Australia de Vest, specializat în cercetarea adâncurilor, a făcut o predicție în urmă cu 10 ani, conform căreia este posibil ca peștii să fie găsiți la adâncimi cuprinse între 8.200 și 8.400 de metri. Un deceniu de investigații în întreaga lume a confirmat acest lucru.

Tânărul Pseudoliparis a fost filmat cu ajutorul unui sistem de camere atașat la un cadru cu greutăți lansat de pe nava DSSV Pressure Drop.

Deși nu a fost capturat un specimen pentru a identifica pe deplin tipul de specie, mai mulți pești au fost prinși puțin mai sus în coloana de apă în Groapa Japoniei din apropiere, la o adâncime de 8.022 m.

Aceștia erau, din nou, pești Pseudoliparis belyaevi, și au stabilit un record pentru cel mai adânc pește capturat vreodată.

Acest grup de pești a fost capabil să se adapteze la viața în apele reci ale Arcticii și Antarcticii, precum și în condițiile de presiune extremă care există în cele mai adânci gropi marine din lume.

La o adâncime de 8 km, ei se confruntă cu peste 80 de megapascali, de 800 de ori mai mult față de presiunea de la suprafața oceanului.

Corpul lor gelatinos îi ajută să supraviețuiască.

Ei se hrănesc prin aspirație și consumă crustacee minuscule care trăiesc în aceste regiuni.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Acum cercetătorii Chinezi o să ia gena de la peștele adâncurilor și fac soldați care pot ataca direct submarinu inamic…😁