Un pianist din Ucraina este câștigătorul Secțiunii Pian a Festivalului „George Enescu”, ediția 2024
Roman Lopatynskyi, 31 de ani, din Ucraina, a câştigat Concursul Internaţional „George Enescu” 2024, Secţiunea Pian, după o Finală în care a interpretat Concertul nr. 2 în si bemol major pentru pian şi orchestră op. 83 de Johannes Brahms. Pe locul al doilea s-a situat Tatiana Dorokhova (Rusia), iar pe locul al treilea, Evgeny Konnov (născut în Uzbekistan).
Câştigătoarea Premiului al II-lea, Tatiana Dorokhova (33 de ani, Rusia), a interpretat Concertul nr. 1 în re minor pentru pian şi orchestră op. 15 de Johannes Brahms în timp ce câştigătorul Premiului al III-lea, Evgeny Konnov (32 de ani, reprezentând tot Rusia), a interpretat Concertul nr. 1 în si bemol minor pentru pian şi orchestră op. 23 de Piotr Ilici Ceaikovski.
Juriul Secţiunii de Pian pentru cea de a XIX-a ediţie a Concursului Internaţional George Enescu a fost format din pianiştii Lilya Zilberstein (Preşedinta Juriului), Luiza Borac, Dana Borşan, Sina Kloke, Vovka Ashkenazy, Andrei Pisarev, Simon Trpceski, Alexander Shtarkman şi managerul Martin Campbell-White.
Premiul I al ediţiei a XIX-a a Concursului Internaţional George Enescu este în valoare de 15.000 de euro net, premiul al doilea de 10.000 de euro net, iar premiul al treilea de 5.000 de euro net. De asemenea, laureaţilor Concursului Internaţional George Enescu 2024 li se va oferi şansa de a concerta în cadrul ediţiilor 2025 şi 2026 ale Festivalului şi Concursului Internaţional George Enescu, precum şi în concerte organizate în cadrul stagiunilor filarmonicilor din ţară.
În cadrul Concursului Internaţional George Enescu, casa de discuri Electrecord oferă câştigătorilor premiilor întâi de la secţiunile violoncel, vioară şi pian, oportunitatea de a înregistra lucrări de George Enescu, cu posibilitatea de a fi transpuse pe un album dublu dedicat.
Trofeele Concursului Enescu 2024 sunt realizate de către artistul Mihai Băncilă.
În cadrul Galei de premiere s-au oferit şi trei premii speciale:
Premiul Radu Lupu pentru cea mai bună interpretare a unei lucrări de George Enescu, în valoare de 3.000 euro net, a fost câştigat de Roman Lopatynskyi, care a interpretat Sonata nr. 3 în re major op. 24.
Premiul pentru cea mai bună interpretare a lucrării impuse – Bulz pentru pian de Diana Rotaru în valoare de 2.000 euro net, a fost câştigat de Tatiana Dorokhova.
Premiul Constanţa Erbiceanu, oferit de Fundaţia Culturală Erbiceanu, în valoare de 2.500 euro net, care se atribuie unui concurent român, a fost câştigat de Alexa Stier.
Premiul Publicului, în valoare de 1.000 euro net, a fost câştigat de Evgeny Konnov, care a fost votat de către un public din 15 ţări: Malaysia, Croaţia, Kazahstan, Estonia, Argentina, Macedonia de Nord, Elveţia, Austria, Spania, Ucraina, Italia, Rusia, Statele Unite ale Americii, Germania şi România.
Finala Concursului de Pian se mai poate încă urmări online, pe website-ul concursului: https://concurs.festivalenescu.ro.
Pianistul ucrainean Roman Lopatynskyi s-a născut în 1993, la Kiev şi este unul dintre cei mai apreciaţi tineri pianişti din Ucraina. Este laureat a peste 20 de competiţii internaţionale de pian, precum Concursul Internaţional de Pian Hamamatsu, Concursul Internaţional de Pian Ferruccio Busoni din Bolzano, Concursul Internaţional pentru Tineri Pianişti în Memoria lui Vladimir Horowitz din Kiev, Concursul Internaţional Arthur Rubinstein Piano Master.
Tatiana Dorokhova s-a născut în 1991 în Volgograd, într-o familie de muzicieni. A început să cânte la pian la vârsta de 6 ani şi a absolvit în 2006 Şcoala de Muzică pentru Copii nr. 14 din Volgograd (la clasa profesoarei Anna Cherfas), urmată de Şcoala Centrală de Muzică a Conservatorului de Stat Ceaikovski din Moscova (la clasa profesorului Alexander Mndoyants). De asemenea, a participat la cursuri de măiestrie cu muzicieni remarcabili, precum Dmitri Bashkirov, Paul Badura-Skoda, Dina Yoffe, Leon Fleisher sau Richard Goode. Tatiana Dorokhova este laureată a numeroase concursuri internaţionale şi a luat parte la înregistrarea seriei de CD-uri ‘Antologia muzicii pentru pian a compozitorilor sovietici şi ruşi’, lansată de casa de discuri Melodiya.
Evgeny Konnov s-a născut în Circik (Uzbekistan) în 1992 şi a studiat cu profesorii Georg Friedrich Schenck, Evgenia Rubinova, Jan Jiracek von Arnim, Albert Mamriev şi Christoph Hammer. Este laureat al mai multor concursuri internaţionale, printre care: Premiul I la Concursul Internaţional de Muzică Maria Canals, ediţia 64, Premiul I la Concursul Internaţional de Pian Unisa, ediţia a XIV-a, şi premiul I la Concursul Internaţional de Pian Ettore Pozzoli, ediţia 31. Evgeny Konnov a concertat în săli de concerte importante, precum Konzerthaus şi Musikverein din Viena, Gasteig din Munchen, Palau de la Musica Catalana din Barcelona, Auditoriumul Adan MartĂn din Tenerife, Casa da MĂşsica din Porto, Sala Cortot din Paris etc.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank