Un poliţist din Bihor, inculpat pentru că i-a pus la dispoziţie lui Victor Micula uniforma şi maşina de serviciu
Victor Micula junior (fiul unuia dintre patronii bihoreni de la European Drinks) a fost pus sub acuzare pentru că a accesat ilegal baze de date ale Poliţiei şi a participat la o percheziţie cu cagulă şi geacă de poliţist, în acelaşi dosar fiind trimişi în faţa instanţei şi patru subofiţeri de la Poliţia Orade.
Cercetările s-au terminat abia luna trecută, când Parchetul Bihor a trimis în judecată încă un poliţist, al cincilea, pentru că l-a lăsat pe Victor Nicula să-şi facă de cap cu logistica instituţiei, relatează ebihoreanul.ro.
Noul dosar, înaintat instanţei anul acesta pe 22 februarie, îl vizează pe agentul şef adjunct Adrian Hărăguş, care este acuzat de delapidare.
Conform rechizitoriului făcut public în rezumat de Parchetul Bihor, acuzaţia vizează o înregistrare video cu Victor Micula plimbându-se pe Bulevardul Nufărul din Oradea, în uniformă de poliţist şi la volanul unui Logan MCV echipat cu radar, sirenă şi girofar.
Filmuleţul a fost găsit în telefonul vloggerului Virgil Halacu, alias GajuKyd, percheziţionat într-un alt caz ajuns deja în faţa judecătorilor: cel în care fiul magnatului Viorel Micula a fost trimis în judecată pentru încălcarea regimului armelor şi muniţiilor, după ce participase la o cursă de maşini prin oraş şi trăsese cu o armă de asalt, totul fiind înregistrat de Halacu, care voia să facă un film de tip GTA Real Life, sub titlul „Mafioţii din Oradea”
Pornite în 2019 de procurori şi poliţişti DGA Bihor, cercetările în noul dosar au fost dificile. Filmul din telefonul lui Halacu, făcut pe 1 decembrie 2014, era, de fapt, filmarea unei înregistrări din telefonul lui Victor Micula, în fundal auzindu-se, de altfel, discuţia dintre cei doi, când milionarul îi arăta amicului dovada isprăvii.
Originalul fusese realizat în noaptea de dinainte, în 30 noiembrie spre 1 decembrie 2014, între orele 3:37 şi 3:40, de către tânărul milionar, care şi-a înregistrat escapada la volanul maşinii de Poliţie, zicând că „mă plictisesc şi am furat o maşină de Poliţie”, că maşina e „şmecheră, e pe gaz, e de serviciu” şi că a ieşit cu ea să-şi cumpere ceva de la McDonald’s.
Atât doar că anchetatorii nu reuşeau să identifice din înregistrare maşina cu care s-a „dat” Micula jr. Trimisă spre expertizare la Bucureşti, la Inspectoratul General al Poliţiei Române, cu solicitarea de a identifica vehiculul, răspunsul a fost negativ: „Pe baza imaginilor înaintate spre experti nu putem identifica autovehiculul”, au transmis specialiştii din Capitală.
În final, au făcut-o tot ofiţerii DGA Bihor, cu un soft banal, analizând cadru cu cadru şi descoperind într-una dintre secvenţe kilometrajul de la bordul maşinii. Cum toate autospecialele au număr de înregistrare, iar echipajele completează la preluare şi la predare o foaie de parcurs cu distanţele parcurse, DGA a solicitat Poliţiei Bihor să comunice care au fost cele care, în decembrie 2014, au avut numărul respectiv de kilometri. Spre norocul lor, erau doar două, din care una singură a fost folosită în noaptea de 30 noiembrie spre 1 decembrie!
Iar „gestionarul” ei era Adrian Hărăguş, un fost taximetrist ajuns poliţist prin încadrare directă în urmă cu mai bine de un deceniu şi plimbat în ultimii ani pe la Biroul Rutier Oradea, la Poliţia Staţiunii Băile Felix iar apoi la cea din Marghita.
Lui Hărăguş i se impută că, în loc să-şi facă datoria, adică să patruleze în oraş, l-a costumat pe teribilist în uniformă de poliţist şi i-a dat cheile maşinii destinate strict „misiunilor specifice”. Fapta sa este „de gravitate medie spre mare”, spun anchetatorii, căci Micula jr. avea atunci doar 19 ani, obţinuse permisul de numai un an şi, deci, putea provoca un accident, conducând noaptea cu viteză, pe un carosabil umed, total nesupravegheat”.
În acest caz s-au făcut cercetări şi pentru „uzurpare de calităţi oficiale” şi „acces ilegal la un sistem informativ”, ambele acuze vizându-l pe Micula: prima pentru că a îmbrăcat uniforma, cealaltă fiindcă a pornit aparatura din autospecială în timp ce o conducea. Totuşi, milionarul a scăpat de proces pentru aceste isprăvi, fără să fi fost măcar audiat. Motivul? Faptele sunt vechi, iar pedepsele mici, până la 3 ani, aşa că între timp răspunderea penală s-a prescris.
În documentul la care face referie ebihoreanul.ro nu apar referiri la apărarea lui Adrian Hărăguş, pus la muncă administrativă odată cu trimiterea în judecată.
Cum era de aşteptat, interpelat pe marginea subiectului, acesta a respins acuzele şi pune sub semnul întrebării atât autenticitatea filmuleţului, subliniind că a fost făcut „după un telefon pe alt telefon”, cât şi faptul că autospeciala din înregistrare ar fi cea încredinţată lui.
Citește mai multe pe ebihoreanul.ro.
Victor Micula a făcut o pasiune pentru maşinile de poliţie şi chiar şi-a imortalizat „aventurile”. Una din înregistrări, apărute în presă (video jos), îl arată pe bancheta din spate a unei autospeciale şi cerând poliţistului să se grăbească, cu sirena şi girofarul pornite, pentru a ajunge mai repede la destinaţie
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
10 comentarii