Un post de radio din Turcia, nevoit să înceteze emisia după ce un invitat a vorbit despre genocidul armean
Un post de radio independent din Turcia, condamnat pentru că i-a permis unui invitat să vorbească despre genocidul armean din 1915, a anunţat miercuri că va înceta să mai emită, relatează agenția AFP, citată de Agerpres.
Acik Radyo, care emite de treizeci de ani şi se proclamă „deschis tuturor vocilor şi culorilor”, a rămas fără licenţă, care i-a fost revocată de Înaltul Consiliu al Audiovizualului din Turcia (RTUK).
„Transmisia terestră a Acik Radyo va înceta astăzi, la ora 13:00 (10:00 GMT, n.r.)”, a anunţat radioul din Istanbul pe platforma X.
„Radioul (Acik) nu poate şi nu va fi redus la tăcere”, a precizat postul într-un comunicat, anunţându-şi intenţia de a obţine în instanţă anularea deciziei.
Postul a fost amendat la sfârşitul lunii mai şi a primit interdicţie de difuzare timp de cinci zile a emisiunii în care, la sfârşitul lunii aprilie, un invitat s-a referit la masacrele asupra armenilor comise în 1915 de trupele otomane, descriindu-le drept „genocid”, aşa cum fac mulţi istorici.
Înaltul Consiliu al Audiovizualului din Turcia, care a criticat postul de radio pentru că „nu a încercat să corecteze declaraţiile făcute de invitat”, i-a anulat ulterior licenţa, acuzând conducerea că nu a respectat suspendarea de cinci zile a unuia dintre programele sale pentru „incitare la ură şi ostilitate”.
Genocidul armean este recunoscut ca atare de guvernele sau parlamentele multor ţări, cum ar fi Statele Unite, Franţa şi Germania. Numărul armenilor care au murit în acest genocid este estimat între 600.000 şi 1,5 milioane.
Turcia, care a rezultat în urma dezmembrării Imperiului Otoman în 1920, continuă să respingă acest termen şi vorbeşte despre „masacre” dublate de foamete, în care au murit între 300.000 şi 500.000 de armeni şi tot atâţia turci.
„Facem apel la autorităţi să restituie dreptul de antenă (pentru Acik Radyo) şi să pună capăt acestei persecuţii scandaloase”, a declarat miercuri Erol Onderoglu, reprezentantul organizaţiei Reporteri fără Frontiere (RSF) în Turcia, lăudând un „post de radio care, de la crearea sa în urmă cu 30 de ani, a întruchipat informaţia pluralistă (…), într-o ţară în care polarizarea mediatică a crescut mereu”.
Turcia, care este condusă de două decenii de Recep Tayyip Erdogan şi de partidul său islamo-conservator AKP, se află pe locul 158 din 180 de ţări în clasamentul RSF al libertăţii presei din 2024.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank