G4Media.ro

Arhiepiscopia Sibiului ia act după cererea unui preot sibian: Coroanele de flori…

Sursa foto: Facebook / George Piț

Arhiepiscopia Sibiului ia act după cererea unui preot sibian: Coroanele de flori sunt simbol al iubirii faţă de cei adormiţi

UPDATE, luni 10 ianuarie, ora 16,10

Biroul de presă al Arhiepiscopiei Sibiului a transmis luni un comunicat de presă prin care anunță că nu încurajează demersul unui preot sibian 16de a nu se mai cumpăra coroane de flori la înmormântări.

”Hotărârile Consiliilor şi Adunărilor parohiale au aplicabilitate locală; Biserica respectă şi apreciază actele de pietate ale credincioşilor faţă de cei trecuţi la cele veşnice manifestate prin coroanele de flori, simbol al iubirii faţă de cei adormiţi; Ajutoarea social-filantropică este o practică dintotdeauna a Bisericii în astfel de cazuri.”, anunță Arhiepiscopia într-un comunicat postat pe pagina web a Mitropoliei Ardealului.

Articolul inițial:

Preotul George Piț din Slimnic, o comună de lângă municipiul Sibiu, le propune oamenilor să renunțe la achiziția de coroane, atunci când moare cineva în comunitate, considerând că ”sunt bani arși” și le propune să existe o cutie în care să se strângă bani pentru familii.

Cerința preotului face parte dintr-o inițiativă tot mai prezentă în comunități. Astfel de decizii s-au luat în mai multe parohii din țară de cele mai multe ori, membrii familiei îndoliate susținând că nici nu știu din partea cui sunt coroanele și nici nu citesc mesajele de pe panglicile atașate.

El a făcut această propunere pe pagina sa de Facebook și spune că are acordul și celorlalți preoți ortodocși din comună.

”Aceste coroane după trei-patru săptămâni  trebuie aprinse la groapa de gunoi, iar dacă sunt și din plastic acestea emană un fum înecăcios prin care se poluează aerul pe care îl respirăm. Eliminăm astfel și poluarea, care este un  aspect foarte important. Sigur a fost emisă și părerea că această schimbare nu se poate face brusc, dar cu perseverență, probabil că în câțiva ani această schimbare se va generaliza. Bineînțeles pentru familie sau în onoarea răposatului poate fi dusă și o simplă floare, nu e neapărată nevoie o coroană”, a scris preotul.

El propune să fie scrise anunțuri la biserici prin care oamenii să fie înștiințați de noul obicei.

”În acest sens s-a propus realizarea unei cutii speciale pe care să fie scris textul <ajutor pentru familie> cutie care să însoțească sicriul răposatului în cele două sau trei zile de priveghere creștinească. Să luăm seama și să schimbăm în bine lucruri care pot fi schimbate prin decizii înțelepte”, a mai scris preotul.

Sursa foto: Facebook / George Piț

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

51 comentarii

  1. Ce fraier !
    Măi, popo, tu nu știi că la inmormăntare babele țin evidența strictă și nici Dunărea nu te mai spală dacă nu te incadrezi in standarde ?!

  2. Parinte, dar cum poti sa distrugi „RITUALUL INMORMANTARII”-zeci de firme „producatoare” detinute de politicieni, preoti, gulere albe…”datini” pe care nici D-zeu nu le cunoaste, care spoliesc familia indurerata…Cultul mortilor e mai important decat sfintirea sufletului.Coroanele sunt o parte insignifianta…

  3. Picatura intr-un ocean.

    • bravo dom parinte.
      nu e picatura. multi gindesc asa. hai sa revenim la chestii simple.

    • Lasati oamenii sa mo.ara linistiti, sa fie inmormantati dupa obicei, ca nu din cauza asta s-a schimbat clima, altfel am fi avut problema de mult.

      Desigur la coroanele de plastic se poate renunta. Nu stiu de cand e moda asta.

      Trebuie calculat impactul global pentru fiecare, facuta o sortare si in ordine inversa facuta educatie pentru cazurile cu impact mai mare, toate cele peste o anumita limita.

      Nu puneti un om cu o viata simpla sa hraneasca pomul ca a poluat altul planeta.

      Va adresati celor care zboara cu avioane personale prin lume mai intai, care trimit rachete in spatiu fara impact in inovatie si stiinta, altfel problema nu va fi rezolvata in mod eficient.

      Stiu ca trebuie adunata cate o picatura de la fiecare, dar trebuie calculat si facuta o sortare, altfel nu va fi eficient.

      Degeaba incearca pro.paganda sa-i faca pe oameni sa se simta vinovati ca polueaza planeta facand nu stiu ce nimicuri care nu depind in totalitate de el, ca impactul unora este nesemnificativ.

      Stiu mai bine expertii, eu imi dau cu parerea doar.

      Succes!

    • E o inițiativă bună care ar fi bine sa fie cât mai răspândită pe plan național,deoarece mai ales la sate,lumea este tot mai săracă.In familia mea nu se pun coroane,flori se pun. Când merg la o înmormântare duc familiei un ajutor bănesc și flori ptr. decedat .Când avem decedați în familie,cerem să nu se aducă coroane. Este un obicei vechi în familie,iar dacă cineva care nu știe obiceiul și totuși aduce e acceptată,dar de obicei cunoscuții știu lucrul acesta.

    • Subscriu. Totuși lauda va prima și aici. Am trecut pe lângă o îngropăciune conlocuitoare si am văzut coroane de 4-5 metri rezemate de un gard de bun-gust îndoielnic, cu dolari de fier forjat pe el. Dar în rândul oamenilor normali, da, preotul are dreptate.

  4. Si-a pus in cap industria coroanelor funerare, care a prosperat in pandemie. Probabil si-a pus in cap si colefi de breasla care sunt actionari in reapectiva industrie a coroanelor funerare.

    • Industria coroanelor nu a prosperat in pandemie,că nu s-a permis participarea la înmormântările covid( așa cred,cum doar crezi și tu,fără dovezi).

  5. Corecta afirmatia ca dealtfel si modalitatea de a transforma decedatul in hrana pentru un copac nou, plantat oriunde,ce poate avea o inscriptie cu numele decedatului . Va imaginati cite betoane ar fi inexistente si cit bine ar face propunerile de fata ? Sa nu uitam ca acelasi lucru ar putea fi folosit si in cazul florilor oferite la profesorii de tot felul sau in spitale .Sumele obtinute astfel ar putea fi puse in slujba procurarii de hrana .Trebuie cu orisicare pret sa ne modificam intelegerea ce tine de risipa inutila a unor produse si sa ne axam forta decizionala spre reorientarea actiunilor noastre in a economosi si folosi banii eficient .

    • PROPUNEM (cine are urechi de auzit sa auda si ochi de vazut sa vada ) ca o astfel de initiativa sa fie rapid reglementata la nivelul Uniunii Europene .Poate cineva ne va raspunde ?Poate nu va fi o cerere adresata in van .

    • Eu zic primul DA . VOI ? haideti sa facem din asta o prioritate daca vor fi multi de DA .

    • Este o alternativa binevenita ce poate produce in timp acceptul gindurilor noastre bune pentru cei decedati transformate nu in fum ci intr-un ajutor dat celor nevoiasi .Biserica ar trebuit sa zica prima DA eu zic DA .

    • De acord fara niciun fel de rezerve… Oare cati suntem cu gandirea asta? Oare ce ii face pe unii oameni sa nu le pese de nimic altceva decat de propria bunastare? Chiar si asa, de ce propria bunastare are nevoie de risipa inutila?

  6. O multime de avantaje reies din aceste actiuni viitoare . Poluare mai putina , bani pentru hrana celor defavorizati , locuri de veci fara betoane si alte cheltuieli uriase si de ce nu infrumusetarea pe cale naturala a cimitirelor ca si uriasul avantaj in a planta un copac bine hranit .zic DA .Tindala se va bucura si el .

    • Substanta aia de imb.alsamare nu stiu daca e buna pentru copacul ala al tau.
      N-ai vrea tu mai bine sa te gandesti cu prioritate la cei care polueaza? Eventual care polueaza mai mult si de mai multi ani? Ce treaba as avea eu in povestea ta?

    • Orice variantă propusă de voi cu copacul în ghiveci, sau mai ales cu cutia milei dacă se va aplica în loc de coroane de flori, o sa spuneți același lucru ca este tot o afacere a bisericii. Firmele deținute de politicieni sau popi sau etc vor fi aceleași cu alte oferte. În loc de coroane, fac copaci la ghiveci pt răposati .Biserica, va lua banii adunați la cutia milei, și o sa spuneți aceeași vorbă cum spuneți acum referitor la coroane. Orice ar face românul, tot nu mai este mulțumit și tot exista reproșuri.

  7. Exista comunitati in Ardeal unde , in cazul inmormintarilor , familiile din ,, vecinatate ” ( caci asa sint organizati , pe vecinatati ) string bani dupa putinta ( cu ajutorul unui om ce se ocupa de asa ceva ) pentru a cumpara sicriul cu tot ce trebuie , crucea si daca se ajung banii si alte lucruri necesare . Fudulia nu este o caracteristica a crestinului .

  8. Sunt de acord cu această propunere ! Sunt familii care rămân cu datorii după înmormântare. Banii dați pe coroane le-ar fi bine veniți! 👍

  9. Părintele are mare dreptate. Bani aruncați și poluare.

  10. Și eu sunt 100% de acord cu propunerea părintelui.

  11. Sunt complet de acord cu sfatul părintelui.
    Nunțile și înmormântării au ajuns jaf la drumul mare, inutile obiceiuri și de prost gust.
    Durerea pentru cei dragi se poarta în suflet, nu faci parada cu ea.
    Un copăcel ar fi un simbol al vieții și un omagiu decent și delicat.

  12. Foarte buna initiativa, in UK se face la fel, doar ca banii se duc catre anumite fundatii.
    E bine venit ajutorul pentru familia decedatului, la ce bun o multime de coroane care oricum se ard?

  13. De acord cu propunerea.Incet,încet…se pune în practica.Dar ar trebui preotul,sau sa existe la capela o cutie pe care sa scrie,,ajutor pentru înmormântare. „Am văzut persoane care veneau și puneau discret bani în mana aparținătorilor.

  14. Foarte bine venita initiativa.
    Exemplu….de curand mi-am pierdut sotul….am avut f putine coroane insa am primit plicuri, cu sume dupaposibilitati si dorinta de a ajuta si am ramas uimita cat de mult s-a strans…
    Dupa acest episod chiar dau dreptate preotului,chiar si la noi in Banat sunt rugati oamenii sa nu exagereze cu pomenile lumanarile si prosoapele. Caci fiecare ne vedem de cursul vietii iar familia decedatului ramane cu datorii.

    • Nah, din coroane ce sa rupa popa, o creanga? In cutie poate baga mana. Si oamenii de la funerarii mananca, au copii. La asta nu s-a gandit? Nu, s-a gandit doar ca e mai avantajos pt el sa aiba o sursa de bani in care nu stie nimeni cati sunt si in care poate baga mana..nu cred in milostivenii de gen. Acel ban este un ban neimpozitat, nesupus numararii si justificarii fata de enoriasi: pe scurt, numai bun sa bage popa mana fara frica de oameni si de lege.

  15. bravo parinte ! asa o sa ocrotim padurile Mai sint si ginditori

  16. Felicitări părinte! Un ghiveci mic cu flori vii ptr cel plecat dintre cei vii,un plic cu bani după putință ptr familia greu încercată de durere,care mai are pe cap și cheltuielile de înmormântare ,mai ales că în zilele noastre pomana s-au transformat într-o opulență!doresc să vă fie realizată inițiativa !

  17. Foarte buna initiativa felicitari .

  18. Foarte buna ideea. Ar trebuii sa aderere catmai multi la ea.

    • „Ar trebui” ar trebui să-l scrieți cu un singur „i”, dar ce importanță mai are când sunt în joc subiecte cardinale…

  19. Foarte bine! In Austria se practica de mult. Fiecare vine la inmormantare cu o floare sau un mic buchet.Respect d-le preot!

  20. Hehe, imediat au sarit mai-marii preotului, ca arsi… pai, ce facem, azi coroane, maine lumanari, colaci, etc.? Nu se poate

  21. Orice variantă propusă de voi cu copacul în ghiveci, sau mai ales cu cutia milei dacă se va aplica în loc de coroane de flori, o sa spuneți același lucru ca este tot o afacere a bisericii. Firmele deținute de politicieni sau popi sau etc vor fi aceleași cu alte oferte. În loc de coroane, fac copaci la ghiveci pt răposati .Biserica, va lua banii adunați la cutia milei, și o sa spuneți aceeași vorbă cum spuneți acum referitor la coroane. Orice ar face românul, tot nu mai este mulțumit și tot exista reproșuri.

  22. Foarte creștinească, înțeleaptă și binevenită îndrumarea preotului. Dați familiei Îndurerate banii aceia !
    Coroanele NU folosesc nici sufletului raposatului, familiei, naturii, nimănui !
    De apreciat acest preot deosebit !

    • Propunerea acestui preot este foarte bună.
      Dar ce facem că va fi foarte greu de pus in practică deoarece foarte mulți preoți au cozile băgate in afacerile funerare.
      Ce făceam cu domnii cu pălărie și mustață care în piețe de la 2 metri pătrați și-au extins afacerea și ocupă trei sferturi din piețe cu flori și coroane plătind desigur tot 2m pătrați. La noi sunt multi care o duc foarte bine după urmă morților și suferința apartinatorilor. Betoane peste betoane in cimitire, cantine restaurant ale preoților sau in cârdășie cu ei etc. Unii dintre preoți fac pe dracul in patru ca ajutorul de înmormântare să ajungă în mare parte în buzunarele lor.
      Credeți-mă știu ce spun. Oare așa vrea Dumnezeu ? Eu sunt convins că nu dar multe cozi groase sunt împletite in această afacere și vor ține cu dinții, vor da și cu coarnele ca ea să prospere nu să dispară.

  23. Ce este tămâia şi ce se foloseşte de fapt în ritualurile religioase în loc de răşina sfântă. Preot: „Nu am văzut tămâie adevărată de cel puţin 25 de ani“
    Tin minte titlul asta de stire sa vezi si sa nu crezi afumam sufletele adormitilor cu inlocuitori.
    Bag mana in foc ca al de sus adora sa dispara de pe fata planetei tamaia – rasina aia naturala originara din Africa.
    Precum animalele pe cale de disparitie prostia umana a pus umarul la reducerea biodiversitatii….ce mai conteaza un plastic din petul de CocaCola sau plasticul din florile de la cimitir.

  24. Țara arde și baba se piaptănă!

  25. Eu lucrez la o firma care face coroane. Foarte multi brazi sant taiati pentru coroane mai multi ca de Craciun. Este o afacere. Un buchet de flori ar fi suficient.Cu banii in cutii nu prea sant de acord hai pentru cei saraci da. Tatal meu a fost mult timp bolnav si adevarul ca banii sau dus la medici si nea prins bine o cheta din parte vecinilor.

  26. Doamne ajuta!
    Ar trebui ținut cont de propunerea părintelui, mai ales că îi o necesitate mai veche. Important, urmează să se facă curățenie și coroanele să se ardă și fiind majoritatea de plastic, scot fum foarte înecăcios. Dacă, cineva voiește să își manifeste respectul pentru răposat, să o facă în alt fel, fie ajutând familia, fie ajutând un sărac, fie ajutând biserica, fie cumpărând de la firma de funerarii flori naturale, până la urmă o coroană naturala. Aici, mai pot să se adapteze, ținând cont de alte cerințe. La fel exista și varianta să își păstreze bănuții, nu să îi arunce în van pe coroane de plastic, de prost gust și care dau mult de lucru mai pe urmă. Mormântul într-un final rămâne cu flori naturale.

    • Sfinția Voastră,
      Felicitări pentru inițiativă. Are impact ecologic, social și spiritual deopotrivă.
      Plecând de la puțin se poate ajunge la mult.
      Un bănuț dat familiei și o crenguță de busuioc sau un ghiveci de flori ar fi de mult bun gust.
      Toată prețuirea iubite Părinte

  27. Trebuie regindita problema cu acea cutie. Cit despre Poluare fiecare zi de zi cite un pic. Nu trebuie sa ne uitam stingă, dreapta ca poluiZa mai mult! Bani aruncați!!

  28. Felicitări Domnule Preot pentru propunere.
    Parțial văd că ideea este practicată deja de adevărații credincioși care nu vor sa se dea mari prin coroane. Cred totuși că va fi greu să se facă o schimbare deoarece sunt multe cozi groase împletite in aceste afaceri cu înmormântările. Afaceri in care sunt implicați până în gât mulți colegi de-ai Dvs.

  29. Subscriu. Chiar daca nu e vb de poluare in primul rand, este un indemn pragmatic si de bun simt. Felicitari parinte!

  30. Copii, tineri, maturi, bătrîni, arși de vii în incendii provocate de războaie sau incendii accidentale și naturale,….., unde e protectia divină?! Biserica se opune incinerării unui cadavru, susținând in acelasi timp libertăți religioase. Impunerea unor ritualuri religioase la înmormântări,contravine unei gândiri și analize in vremurile noastre, individual sau comunitatea decid și nu biserica