Un președinte fără busolă. Klaus Iohannis și ”oamenii îngrijorați”, atac grav la libertatea presei și la G4Media.ro
Președintele Klaus Iohannis a exprimat, marți, prima reacție pe un subiect de maximă importanță, la o săptămână de la primele articole publicate în exclusivitate de G4Media.ro despre legile siguranței naționale. În esență, ele măresc semnificativ puterile serviciilor secrete. Aceste proiect de legi sunt opera serviciilor de informații, nu ale politicienilor. Urmau să fie adoptate de Guvern și trimise la Parlament spre aprobare. Acest lucru nu s-a întâmplat încă, deși era prevăzut să se întâmple săptămâna trecută.
Șeful statului a evitat să se pronunțe pe conținutul legilor, dar a ținut să transmită public că ”oamenii sunt îngrijorați”. Nu, nu este vorba de opinia publică, de oameni obișnuiți, ca mine și ca tine, îngrijorați pe bună dreptate că România e pe cale să devină oficial o mare unitate militară.
Klaus Iohannis a vorbit în numele altora. ”Cineva, și știm cine, a considerat că e bine să le dea pe surse. E o eroare majoră, oamenii sunt îngrijorați”, a declarat, marți, șeful statului. Deci, președintele țării este foarte preocupat, la fel ca ”oamenii” din servicii, căci ei sunt autorii proiectelor de lege, că s-a aflat. Nu-l doare pe el prea tare de conținut. Acolo a rezolvat-o din vârful buzelor: ”Dacă anumite abordări din primul draft nu sunt corecte, vor fi corectate. Nu își dorește nimeni o restaurație a vechii Securități”. O fi rău, n-o fi, mai vedem.
Dar grija lui este numărul unu să ne avertizeze public, să transmită o amenințare subtilă că este cu ochii pe G4Media.ro și, eventual, pe sursele noastre. Cum își permite un șef de stat dintr-o țară UE să chestioneze sursele unui site de știri independent? Cât de aroganți au ajuns președintele și ”oamenii” lui dacă au ajuns să amenințe în gura mare presa și sursele ei?
Repet, acesta reprezintă un act de poliție politică, un atac grav la libertatea presei lansat de cel mai puternic om din stat, având în spate un aparat de forță care i-a pus la dispoziție în mod ilegitim, ilegal și nejustificat informații despre sursele unor ziariști. În orice stat democratic, șeful serviciului secret care a spionat jurnaliști încercând să le afle sursele trebuie demis urgent. Acestea sunt fapte de o gravitate extremă în orice democrație.
A ajuns simpla publicare a unor drafturi ilegale de lege, repet, ilegale, o amenințare la siguranța națională?
Numai Liviu Dragnea mai cerea parchetului în aprilie 2018, când conducea țara ca pe propria moșie, să ancheteze G4Media.ro din cauza dezvăluirilor publicate despre intenția guvernului de la București de a susține mutarea ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim, în răspăr cu poziția UE.
În loc să le ceară socoteală celor de la SRI pentru toate ororile strecurate în legile securității naționale, președintele Iohannis se războiește cu presa că a îndrăznit să le publice. Adică, tot efortul statului român din ultima săptămână s-a canalizat în direcția identificării surselor G4Media.ro. Președintele Iohannis anunță apoi triumfător ”știm cine” și califică publicarea/ transmiterea proiectelor pe surse ”o eroare majoră”, ceea ce reprezintă pur si simplu un atac grav la libertatea presei.
Nu noi, G4Media.ro sau sursele noastre, sunt problema, domnule președinte Klaus Iohannis. ”O eroare majoră” este, înainte de toate, faptul că legile securității naționale au fost scrise de serviciile secrete. Aceste instituții nu au drept de inițiativă legislativă, potrivit regulilor de acum. Și-au adăugat în proiectele de legi și acest drept, pe care acum însă nu îl au.
Așadar, serviciile au comis o ilegalitate scriind un proiect de lege, care trebuia elaborat la Guvern, sigur, cu consultarea și în colaborare cu specialiștii din aceste instituții.
Altă ”eroare majoră” este, domnule președinte Iohannis, obligarea cetățenilor de a colabora cu serviciile secrete, fără a stabili limitele sau condițiile extraordinare care ar putea reclama obligarea cuiva să colaboreze. Poate în caz de atac terorist, război, alte situații excepționale. Din păcate, nu sunt precizate în proiectele de legi.
În proiectele de legi, turnătoria devine general obligatorie, la simpla solicitare a ofițerului de informații.
Dacă citiți cu atenție proiectele de legi, veți constata, domnule președinte, că sunt pline de ”erori majore”: imunitatea acordată ofițerilor de informații, care nu pot fi anchetați sau percheziționați la sediu decât cu avizul șefului statului și de procurori anume desemnați, extinderea amenințărilor la securitatea națională în aproape toate domeniile de activitate, nesocotirea deciziilor CCR, revenirea serviciilor ca organe de cercetare penală pe ușa din dos, eliminarea mecanismelor de control democratic a serviciilor de informații, a fondurilor operative manevrate de acestea, înscăunarea pe viață a șefilor de servicii secrete, legalizarea firmelor sub acoperire etc.
Luate la un loc, proiectele de leg fac din SRI și SIE o super-putere scăpată de sub control.
Toate astea astea nu vă sună a vechea Securitate? Cum adică nimeni nu-și dorește restaurația, din moment ce pe masa partidelor din coaliție au aterizat proiecte de legi gândite parcă de Nicolae Pleșiță sau Iulian Vlad, nu de serviciile dintr-o țară membră NATO și UE.
Nu vi se pare că trebuia să-l identificați mai degrabă pe autorul ororilor din proiectele de legi ale securității naționale, înainte de a pune ”oamenii îngrijorați” să scotocească după sursele G4Media.ro? N-ar trebui să le cereți mai degrabă socoteală șefilor acelor servicii secrete că, sub mandatul lor nelimitat, România a devenit un stat militarizat, că partidele, presa, justiția au ajuns complet irelevante, urmând ca această realitate să fie consfințită prin legi?
Rolul dvs, domnule președinte, este să mediați între puterile statului și între stat și societate atunci când intervin momente de criză majoră, ca acesta, nu să faceți corp comun cu serviciile secrete în dauna democrației. Recitiți articolul 80, alineatul 2 din Constituția României:
- ”Preşedintele României veghează la respectarea Constituţiei şi la buna funcţionare a autorităţilor publice. În acest scop, Preşedintele exercită funcţia de mediere între puterile statului, precum şi între stat şi societate”.
Ați abdicat și acum, domnule președinte, pentru a nu știu câta oară în ultimii ani de la rolul dvs constituțional și ați comis un derapaj major de la regulile democrației. Ați ajuns și dvs, la fel ca partidele și o bună parte a presei, prizonierul unei puteri din umbră, tot mai întinsă peste țară.
În curând veți ajunge în ochii lor, al ”oamenilor îngrijorați” un lame duck, adică irelevant, dacă nu cumva sunteți deja, ajuns la jumătatea celui de-al doilea mandat. Mai aveți totuși puterea și influența de a opri transformarea României, sub mandatul dvs de președinte premiat în plan internațional, într-o țară condusă prin lege, de servicii, într-o veritabilă democrație militară, în care cetățenii vor mai putea avea un viitor doar în calitate de colaboratori.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
151 comentarii