G4Media.ro

Un prim caz de mpox, confirmat în Suedia / OMS a anunţat…

Sursa foto: OMS

Un prim caz de mpox, confirmat în Suedia / OMS a anunţat că mpox contituie o urgenţă de sănătate publică mondială a doua oară în doi ani

Suedia anunţă joi că a confirmat un prim caz de mpox, o infecţie virală care se răspândeşte prin contact strâns, pentru prima oară în afara Africii, după ce Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a declanşat miercuri cel mai înalt nivel de alertă sanitară la nivel internaţional în urma unei creşteri a numărului cazurilor de variola maimuţei în Africa, relatează Reuters.

Joi ”după-amiaza, am primit confirmarea că există un caz în Suedia al formei celei mai grave a variolei, cea denumită clada 1”, anunţă într-o conferinţă de presă ministrul suedez al Sănătăţii şi Afacerilor Sociale Jakob Forssmed.

OMS a anunţat că mpox contituie o urgenţă de sănătate publică mondială a doua oară în doi ani, în urma unei epidemii în Republica Democratică Congo (RDC), care s-a extins în alte ţări.

Această boală, cunoscută în trecut sub numele de variola maimuţei, a fost înregistrată în 16 ţări africane începând din ianuarie 2022, când a avut loc ultima epidemie mondială, iar numărul cazurilor a crescut în 2024.

Epidemia de mpox s-a soldat cu 548 de morţi în Republica Democratică Congo de la începutul anului şi atinge de-acum toate provinciile, anunţă joi ministrul Sănătăţii Samuel-Roger Kamba, conform AFP.

Potrivit ultimului raport epidemiologic, ”ţara noastră a înregistrat 15.664 de cazuri potenţiale şi 548 de decese de la începutul anului”, a declarat el într-un mesaj video care a ajuns la AFP.

La 3 august, Agenţia de sănătate a Uniunii Africane (UA) Africa CDC (Centrele de Control şi Prevenţie a Bolilor în Africa) a înregistrat 455 de decese şi 14.479 de contaminări în 25 dintre cele 26 de provincii ale acestei ţări cu aproximativ 100 de milioane de locuutori.

”În prezent, toate provinciile noastre sunt atinse de acest virus”, a adăugat Kamba, citat într-un comunicat al Ministerului Sănătăţii.

Provinciile Sud-Kivu, Nord-Kivu, Tshopo (est), Équateur, Nord-Ubangi, Tshuapa, Mongala (nord) şi Sankuru (centru) sunt cele mai afectate, a anunţat ministrul.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a declanţat miercuri cel mai înalt grad de alertă la nivel internaţional împotriva reapariţiei unor cazuri de mpox în Africa.

Mpox a fost decoperită pentru prima oară la om în 1970, în actuala RDC 9fostul Zair).

Ulterior, subtipul clada 1 – a cărei nouă variantă este o mutaţie – s-a răpândit, în principal limitat, în ţări din vestul şi centrul Africii, iar blonavii sunt în general contaminaţi de animale infectate.

Prin intermediul mobilizării internaţionale, ”activăm toate mecanismele necesare în vederea identifiăcrii şi tratării cazurrilor” în mod gratuit, a anunţat ministrul Kamba.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...