G4Media.ro

Un procuror din Malta a demisionat, iar a doua zi era deja…

sursa foto: Facebook

Un procuror din Malta a demisionat, iar a doua zi era deja avocat al unui suspect în dosarul asasinării jurnalistei Caruana Galizia

Familia jurnalistei malteze asasinate Daphne Caruana Galizia a cerut o anchetă după ce un procuror a demisionat marţi, iar miercuri a apărut ca apărător al bărbatului suspectat că a comandat asasinatul, relatează Reuters, preluată de Agerpres.

Jurnalista a fost ucisă în octombrie 2017 de o bombă plasată în autoturismul ei, în timp ce ancheta acuzaţii de corupţie la adresa unor înalţi oficiali din Malta. În noiembrie 2019, au fost acuzaţi de crimă trei suspecţi, iar în noiembrie 2019 omul de afaceri Yorgen Fenech – despre care un martor a declarat că a comandat asasinatul – a fost inculpat pentru complicitate.

Procurorul Charles Mercieca a demisionat din Biroul Procurorului General cu numai câteva ore înainte de a se alătura echipei de avocaţi care îl apără pe Fenech. Fostul magistrat a declarat că nu a fost implicat „direct sau indirect” în dosar şi în niciun alt caz legat în vreun fel de acesta, în calitate de procuror.

Familia Caruana Galizia a comunicat că „momentul transformării dr. Mercieca în avocat al apărării în domeniul penal indică o complicitate anterioară între echipa de apărători a dl Fenech şi un procuror în funcţie” şi că „implicaţiile pentru Biroul Procurorului General şi pentru sistemul judiciar penal şi aşa slab din Malta sunt grave”.

Rudele jurnalistei asasinate au cerut o anchetă pentru a se stabili dacă Mercieca a avut acces la informaţii sensibile din dosarul asasinatului. Reuters reaminteşte că familia a acuzat de mai multă vreme unii politicieni cu funcţii înalte şi alte personalităţi că încearcă să muşamalizeze cazul.

Ministerul Justiţiei a confirmat că Mercieca nu s-a ocupat de dosarul respectiv, dar a apreciat că decizia avocatului de a-l apăra pe Fenech „atât de devreme” a fost „lipsită de sensibilitate”. Instituţia a afirmat că se aştepta la mai multă prudenţă şi atenţie atât din partea avocatului, cât şi a cabinetului de avocatură în care a intrat.

Dosarul lui Fenech se află abia în faza prezentării probelor şi încă nu s-a stabilit data începerii procesului. Suspectul a respins acuzaţiile, iar cazul respectiv a devenit un subiect politic major în Malta. Reuters consemnează că a fost pus la îndoială în repetate rânduri statul de drept în această ţară membră a Uniunii Europene.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. Malta, mama mafiei.

  2. Daca onorariul de avocat o fi cat salariul ei de procuror pe doi ani ?

    PS. Cum sa-l scapi !? :)))))

    • intrebarea e ce se intampla daca aia pe care ii reprezinti nu sunt multumiti de cum ii reprezinti? crezi ca mai scapi cu viata? ca eu nu cred. iar „a nu fi multumit” cand ai de-a face cu criminali poate insemna orice, si sa te uiti urat la ei.

    • @Andrei:
      Iti meriti onorariul ala cat 24 de salarii de procuror de Malta uneori si pt doar o informatie ! Evident insa, una extrem de utila !

      PS. De exemplu o informatie de contact ! Mai multe nu spun pt ca voi fi banuit (pe nedrept) si nu doresc sa mi se intample lucrul acesta ! :)))))))))))

  3. E ca la noi cu Pavel Abraham. Din șeful Poliției a devenit avocat de interlopi.

  4. Om corect procurorul maltez. La noi ramanea in functie, mulgea doua vaci deodata si tot infractorii/criminalii ieseau invingatori!