Un profesor care a provocat proteste într-un mic oraș din Anglia după ce le-a arătat elevilor săi o caricatură a profetului Mahomed rămâne ascuns aproape trei ani mai târziu
Profesorul, care a fost șeful departamentului de studii religioase la Batley Grammar School din West Yorkshire (nordul Angliei), a prezentat o caricatură preluată din revista satirică franceză Charlie Hebdo în timpul unuia dintre cursurile sale, provocând mai multe zile de demonstrații în fața porților școlii, relatează The Times.
El a fost plasat sub protecția poliției după ce ar fi primit amenințări cu moartea, iar acum locuiește împreună cu partenera sa și cei patru copii sub un nume fals într-un loc secret din afara comitatului Yorkshire.
Incidentul din martie 2021 a avut loc la cinci luni după uciderea lui Samuel Paty, 47 de ani, un profesor din Franța decapitat de un terorist islamist după ce le-a arătat elevilor o caricatură a profetului Mahomed din aceeași revistă.
Un membru al familiei a declarat pentru The Times că bărbatul, care are în jur de 30 de ani, continuă să trăiască ascuns și rămâne precaut în ceea ce privește contactul cu rudele sale.
„Literalmente nu l-am mai văzut de când s-a întâmplat totul”, a spus acesta. „Am primit doar câteva mesaje și asta e tot. Nu a existat prea multă comunicare cu familia și noi nu insistăm asupra lucrurilor.
Întrebat dacă se va mai întoarce vreodată în Batley, membrul familiei a spus: „Nu știu dacă va reveni vreodată în Batley: „Mă îndoiesc”. Aceștia au adăugat: „Vrea doar să lase totul în urmă”.
În timpul săptămânii de proteste, o parte dintre persoanele grupate în fața porților școlii au călătorit la Batley din întreaga țară, inclusiv grupuri extremiste de dreapta și personalități ale comunității musulmane.
Ca răspuns, școala l-a suspendat rapid pe profesorul nenumit. Gary Kibble, directorul școlii, a prezentat „scuze fără echivoc” pentru utilizarea de către profesor a unei „imagini total nepotrivite”. Kibble a părăsit școala anul trecut.
O investigație externă a constatat ulterior că profesorul nu a folosit imaginea cu intenția de a jigni, iar suspendarea a fost ridicată. Aceasta a concluzionat că profesorul „a crezut cu adevărat că utilizarea imaginii a avut un scop și un beneficiu educațional”, și anume acela de a începe o discuție despre semnificația blasfemiei.
Yunus Lunat, un avocat care, la un moment dat, a acționat în calitate de reprezentant al părinților musulmani îngrijorați din cadrul școlii, a declarat că, în opinia sa, profesorul nu ar fi trebuit să fie suspendat niciodată. El a susținut că profesorul ar fi în siguranță dacă s-ar întoarce și că copiii de la școală l-ar dori înapoi.
„Întrebarea mea este: de ce a fost suspendat?”, a spus el. „Existau motive pentru suspendare? Dacă crezi că angajatul tău nu a făcut nimic greșit, de ce l-ai suspenda? De ce ai crea o situație în care angajatul tău se simte de teamă pentru siguranța lui? Nu ați vrea să vă protejați angajatul?”.
Cu toate acestea, un fost guvernator al școlii a declarat că, dacă același incident ar avea loc din nou astăzi, probabil că răspunsul ar fi același, cu profesorul suspendat „până când lucrurile se clarifică”.
„Ar fi probabil același răspuns pe baza faptului că există o proporție foarte mare de persoane asiatice în această comunitate”, a spus fostul guvernator. „Aș spune că aproximativ 70% dintre elevi sunt musulmani. Așa că ar trebui să facă ceva pentru a liniști familiile”.
Problema influenței islamice în școli a fost reluată în ultimele săptămâni. O elevă musulmană de la școala comunitară Michaela din Wembley, în nord-vestul Londrei, și-a dat în judecată școala din cauza politicii sale de „interzicere a rugăciunii”, în timp ce în Leyton, în estul Londrei, o școală primară a declarat că ar putea fi nevoită să desfășoare lecțiile online din cauza temerilor legate de securitate, în urma deciziei de a interzice elevilor să poarte insigne pro-Palestina.
Anul trecut, patru băieți de la o școală din Wakefield, la 16 km de Batley, au fost suspendați pentru că ar fi provocat „daune ușoare” unei copii a Coranului. Poliția din West Yorkshire a intervenit în urma răspândirii unor zvonuri false potrivit cărora ar fi fost incendiat.
Unul dintre băieți, care avea 14 ani și era autist, a fost sfătuit de prieteni să aducă cartea sfântă ca pedeapsă pentru că a pierdut la un joc video. Mama băiatului și-a cerut scuze, dar a declarat că a fost înspăimântată de amenințările cu moartea.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii