Un profesor de fizică din Suceava are 78 de ani și predă de jumătate de secol / S-a retras în vară, dar a fost rechemat pentru că nu sunt dascăli / ”Rămân la fel de pasionat de această profesie, cu aceeași poftă de a preda”
Profesorul de fizică Costică Costan începe cel de-al 51-lea an la catedra Colegiului Național „Ștefan cel Mare” Suceava, anunță Monitorul de Suceava.
La 78 de ani este o figură recunoscută și respectată nu doar în școală, ci și în afara acesteia, în comunitate.
Are în cancelarie colegi care i-au fost elevi. În vara acestui an s-a pensionat una dintre fostele sale eleve, cu care a fost coleg vreme îndelungată la Colegiul „Ștefan cel Mare”.
„Chiar mă gândeam <Dacă foști elevi de-ai mei se pensionează, poate ar fi timpul să mă retrag și eu>”. Și ar fi vrut să o facă anul trecut, după exact jumătate de secol la catedră, doar că deficitul mare de profesori de la această disciplină și încă motivația pentru „a deschide minți” l-au determinat să mai rămână profesor la „Ștefan”.
Profesorul Costan predă fizica la o clasă de-a IX-a și la o clasă de a XI-a, ambele de matematică – informatică, în total șase ore pe săptămână.
Este activ, „dornic de viață”, menționând că, în ciuda vârstei, nu s-a simțit niciodată depășit, ci a încercat să se adapteze vremurilor, generațiilor.
”Eu totuși mai țin la rigoare și vreau ca elevii să rămână cu ceva din orele mele. Și pentru acel 5 trebuie să știi ceva, pentru conștiința mea, nu pot să-l dau pe nimic, doar ca să trec pe cineva.
Am pus multe, multe note mici și, deși cu timpul am devenit mai indulgent, tot sunt exigent în notare. Vorba elevilor: <A ieșit Costan în drum / Nu mai ai noroc de-acum>”, spune acesta zâmbind, aducând în lumină profesorul carismatic şi hâtru, cunoscut de altfel și pentru popularele vorbe: „Sunt Costan Costică / Şi vă dau o lucrărică / Să vă pun o notă mică!”
Profesorul Costan s-a născut în judeţul Vaslui, comuna Codăieşti, urmând Facultatea de Fizică la Iaşi, la secţia de Spectroscopie, care-i permitea să profeseze atât în învăţământ, cât şi în industrie.
S-a căsătorit în ziua ultimului examen din facultate, în februarie 1969, iar după absolvire, pentru că niciun post didactic nu era disponibil în Suceava, s-a angajat inginer la Combinatul Siderurgic din Galaţi.
În 1974 s-au eliberat catedre de fizică în judeţ, astfel că a venit în Suceava, unde s-a angajat ca suplinitor la Liceul „Ştefan cel Mare”.
Articolul complet poate fi citit în Monitorul de Suceava.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
3 comentarii