G4Media.ro

Un profesor de fizică din Suceava are 78 de ani și predă…

Sursa foto: Monitorul de Suceava

Un profesor de fizică din Suceava are 78 de ani și predă de jumătate de secol / S-a retras în vară, dar a fost rechemat pentru că nu sunt dascăli / ”Rămân la fel de pasionat de această profesie, cu aceeași poftă de a preda”

Profesorul de fizică Costică Costan începe cel de-al 51-lea an la catedra Colegiului Național „Ștefan cel Mare” Suceava, anunță Monitorul de Suceava.

La 78 de ani este o figură recunoscută și respectată nu doar în școală, ci și în afara acesteia, în comunitate.

Are în cancelarie colegi care i-au fost elevi. În vara acestui an s-a pensionat una dintre fostele sale eleve, cu care a fost coleg vreme îndelungată la Colegiul „Ștefan cel Mare”.

„Chiar mă gândeam <Dacă foști elevi de-ai mei se pensionează, poate ar fi timpul să mă retrag și eu>”. Și ar fi vrut să o facă anul trecut, după exact jumătate de secol la catedră, doar că deficitul mare de profesori de la această disciplină și încă motivația pentru „a deschide minți” l-au determinat să mai rămână profesor la „Ștefan”.

Profesorul Costan predă fizica la o clasă de-a IX-a și la o clasă de a XI-a, ambele de matematică – informatică, în total șase ore pe săptămână.

Este activ, „dornic de viață”, menționând că, în ciuda vârstei, nu s-a simțit niciodată depășit, ci a încercat să se adapteze vremurilor, generațiilor.

”Eu totuși mai țin la rigoare și vreau ca elevii să rămână cu ceva din orele mele. Și pentru acel 5 trebuie să știi ceva, pentru conștiința mea, nu pot să-l dau pe nimic, doar ca să trec pe cineva.

Am pus multe, multe note mici și, deși cu timpul am devenit mai indulgent, tot sunt exigent în notare. Vorba elevilor: <A ieșit Costan în drum / Nu mai ai noroc de-acum>”, spune acesta zâmbind, aducând în lumină profesorul carismatic şi hâtru, cunoscut de altfel și pentru popularele vorbe: „Sunt Costan Costică / Şi vă dau o lucrărică / Să vă pun o notă mică!”

Profesorul Costan s-a născut în judeţul Vaslui, comuna Codăieşti, urmând Facultatea de Fizică la Iaşi, la secţia de Spectroscopie, care-i permitea să profeseze atât în învăţământ, cât şi în industrie.

S-a căsătorit în ziua ultimului examen din facultate, în februarie 1969, iar după absolvire, pentru că niciun post didactic nu era disponibil în Suceava, s-a angajat inginer la Combinatul Siderurgic din Galaţi.

În 1974 s-au eliberat catedre de fizică în judeţ, astfel că a venit în Suceava, unde s-a angajat ca suplinitor la Liceul „Ştefan cel Mare”.

Articolul complet poate fi citit în Monitorul de Suceava.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Consider un abuz solicitarea inspectoratelor si a ministerului catre profesori sa ramana la catedra ca nu exista oameni sa ocupe posturile vacante.
    Conducerea invatamantului trebuia sa aiba o piramida a varstelor pentru profesori, pe specialitati, in functie de care sa creeze politici de atragere a tinerilor catre cariera didactica.
    Cine vine in învățământ pentru 4000 de lei dupa licenta si master in fizica? Pai oamenii aia sunt cotati pe piata muncii cu 4000 de euro…

    • Tinerii sunt interesati de catierra didactica, dar aceste posturi ar fisi scoase la concursuri, ei doar isi imagineaza ca nu vr3a nimeni tanar sa predea

  2. Toate fosilele se cred interesante, ca doar „tinerii de azi nu vor sa muncească”.

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.