G4Media.ro

Un proiect chinez ce vizează implanturile cerebrale accelerează testele pe oameni după…

Un proiect chinez ce vizează implanturile cerebrale accelerează testele pe oameni după un prim succes

Un parteneriat între un institut de cercetare chinez şi o companie de tehnologie a anunţat luni că intenţionează să implanteze cipul său cerebral la 13 persoane până la sfârşitul acestui an, într-o iniţiativă care ar putea să îl ajute să depăşească proiectul Neuralink al miliardarului Elon Musk în ceea ce priveşte colectarea datelor pacienţilor, informează agenția de știri Reuters.

Institutul Chinez pentru Cercetarea Creierului (CIBR), cu sediul la Beijing, şi NeuCyber NeuroTech au introdus Beinao No.1, un cip cerebral semi-invaziv fără fir, la trei pacienţi în ultima lună şi mai au alţi 10 pacienţi programaţi pentru acest an, a declarat Luo Minmin, care este director al CIBR şi cercetător-şef la NeuCyber.

 Compania de stat NeuCyber intenţionează să realizeze un studiu clinic încă şi mai amplu.

„Anul viitor, după obţinerea aprobării de reglementare, vom efectua studii clinice oficiale care vor include aproximativ 50 de pacienţi”, a declarat Luo Minmin în faţa reporterilor în marja Forumului Zhongguancun din Beijing, axat pe tehnologie. El nu a dat detalii cu privire la finanţare sau la durata studiilor clinice.

Accelerarea testelor pe oameni de către CIBR şi NeuCyber ar putea face din Beinao No.1 cipul cerebral cu cel mai mare număr de pacienţi din lume, subliniind hotărârea Chinei de a ajunge din urmă dezvoltatorii străini de interfeţe creier-calculator (brain-computer interface – BCI).

Compania americană Synchron, printre ai cărei investitori se numără miliardarii Jeff Bezos şi Bill Gates, este în prezent lider mondial în ceea ce priveşte studiile pe oameni, cu 10 pacienţi, şase în Statele Unite şi patru în Australia. Start-upul Neuralink a lui Elon Musk are în prezent trei persoane care au primit implantul său.

Neuralink lucrează la cipuri cerebrale fără fir care sunt inserate în interiorul creierului pentru a maximiza calitatea semnalului, în timp ce rivalii săi lucrează la cipuri semi-invazive sau sisteme de interfaţă creier-computer (BCI), care sunt plasate pe suprafaţa creierului. Deşi această abordare sacrifică o parte din calitatea semnalului, ea prezintă un risc mai mic de deteriorare a ţesutului cerebral şi de alte complicaţii postoperatorii.

Videoclipuri publicate în această lună de mass-media de stat din China au arătat pacienţi care suferă de un anumit tip de paralizie folosind cipul cerebral Beinao nr. 1 pentru a controla un braţ robotizat cu scopul de a turna o ceaşcă de apă, transmiţându-şi gândurile pe un ecran de computer.

„De când a apărut vestea că Beinao No. 1 a fost testat cu succes pe oameni, am primit nenumărate cereri de ajutor”, a adăugat Luo Minmin.

Anul trecut, CIBR şi NeuCyber nici măcar nu începuseră testele pe oameni, anunţând în schimb că un cip invaziv pe care îl dezvoltaseră, Beinao nr. 2, fusese testat cu succes pe o maimuţă, care a fost apoi capabilă să controleze un braţ robotizat.

Luo Minmin a declarat că o versiune fără fir a Beinao No.2 asemănătoare produsului Neuralink este în curs de dezvoltare şi că se aşteaptă ca aceasta să fie testată pe primul om în următoarele 12-18 luni.

Synchron a anunţat recent un parteneriat cu Nvidia pentru a integra platforma AI a acestui producător de cipuri în sistemele BCI ale companiei. Luo Minmin a declarat că, în timp ce CIBR şi NeuCyber se află în discuţii active cu investitorii şi sunt dornice să strângă fonduri, companiile care doresc să se asocieze pentru Beinao ar trebui să fie „orientate spre viitor” şi să nu se concentreze pe obţinerea unui profit rapid.  

„Pe termen scurt, când vine vorba despre BCI, lucrurile care pot fi vândute sunt foarte limitate”, a explicat Luo Minmin, adăugând că Beinao nu are legături cu armata chineză şi se concentrează pe ajutorarea pacienţilor care suferă de diferite tipuri de paralizie.

NeuCyber este deţinută de Zhongguancun Development Corporation, care a generat venituri de peste 9 miliarde de yuani (1,24 miliarde de dolari) în 2023, conform registrelor corporative chineze.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.