G4Media.ro

Un proiect de lege al PNL-istului Daniel Fenechiu ce permite SRI și…

Sursa foto: Pixabay

Un proiect de lege al PNL-istului Daniel Fenechiu ce permite SRI și STS să asigure securitatea cibernetică a portalului Uniunii Naționale a Barourilor naște controverse în rândul avocaților

Un proiect legislativ depus de senatorul PNL Daniel Fenechiu a născut controverse puternice în rândul avocaților din cauza prevederilor legate de securitatea cibernetică. Proiectul prevede realizarea unui portal informatic prin care avocații, membri ai Uniunii Naționale a Barourilor (UNBR) să își digitalizeze activitatea. Doar că, potrivit proiectului, securitatea cibernetică a platformei ar putea fi realizată de SRI și STS.

Mai precis, proiectul inițiat de Fenechiu prevede realizarea unui portal care să funcționeze ca un punct de interacțiune a avocaților cu clienții, cu instituțiile sistemului judiciar și cu autoritățile publice, potrivit Juridice.ro.

Proiectul prevede la Articolul 7, alineatele 8 și 9, că SRI și STS pot asigura gratuit atât securitatea cibernetică a portalului E-UNBR, cât și sistemul de comunicații al portalului E-UNBR cu autoritățile și instituțiile publice:

(8) Securitatea cibernetică a portalului E-UNBR poate fi asigurată gratuit, la cererea UNBR, de către Serviciul Român de Informații, denumit în continuare SRI. Condițiile de asigurare a securității cibernetice se stabilesc prin convenție încheiată între UNBR și SRI.

(9) Sistemul de comunicații al portalului E-UNBR cu autoritățile și instituțiile publice, precum și cu instanțele și parchetele poate fi asigurat gratuit, la cererea UNBR, de către Serviciul de Telecomunicații Speciale, denumit în continuare STS. Condițiile de asigurare a sistemului de comunicații se stabilesc prin convenție încheiată între UNBR și STS.

Mai mulți avocați au reacționat dur la aceste prevederi, reclamând atât lipsa de consultare cu profesia, cât și posibilitatea ca independența profesiei de avocat să fie atinsă prin implicarea celor două servicii de informații.

Avocații și-a exprimat nemulțumirile prin articole pe portaluri specializate, pe rețele sociale sau prin întrebări adresate Uniunii Naționale a Barourilor.

În replică la cascada de critici, inițiatorul proiectului, Daniel Fenechiu – care este și avocat, a venit cu precizări pe contul personal de Facebook, unde a luat apărarea proiectului.

În primul rând, Febechiu a scris că a lucrat proiectul împreună cu Ministerul Cercetării și Digitalizării, condus de colegul său de partid Sebastian Burduja. Reamintim că Ministerul Cercetării a mai fost implicat într-un proiect controversat, cel al realizării cloud-ului guvernamental, în care SRI și STS vor juca un rol-cheie.

Fenechiu a admis că există ”critici întemeiate” la adresa proiectului, dar a respins propunerile ”grupului etern de negativiști”:

”L-am recitit de mai multe ori. Multe din observatiile si criticile voastre sunt intemeiate..Dar, stiam de cand l-am depus ca va genera dezbateri iar speranta mea a fost ca urmare a dezbaterii o sa facem o lege care sa ajute profesia, inclusiv prin usurarea muncii si extinderea serviciilor.. Voi sunteti cei care decideti…Vreti sa avem o lege moderna? Sa fim primii cu acces la digitalizare? Sa avem o arie mai langa de servicii? Sau, ascultand grupul etern de negativisti- aflati in plina campanie electorala, vreti sa ramanem la cererea cu viza si la cozile de la institutii…Eventual cu ore prestabilite pentru avocati….”, a scris Fenechiu pe Facebook.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

8 comentarii

  1. Fenechiu s-a gandit bine, scade cheltuielile statului…. nu mai trebuie sa planteze microfoane….

  2. Noua Sekuritate (SRI+SIE+DGIPI+etc) e in toate, controleaza totul, inclusiv alegerile, datele personale, comunicatiile voastre, tot ce comentati pe net etc, pentru linistea noului PCR (PSD+PNL+UDMR+AUR).
    Asa ca noul PCR va transmite: „ciocu’ mic, noi suntem acum la putere”!

  3. Ați votat PSD 30%, PNL 25%, asta ați ales, Securitatea.

    • IN romania EXISTA DOAR PARTIDUL SI SECURITATEA.

  4. Si cine sa realizeze portalul, eu sau Ghitza?
    Acum au ceva de ascuns avocatii?

  5. Avocaţii primesc o vizită neaşteptată din partea Interesului Naţional, ca în orice societate liberă şi stat de drept, unde drepturile omului cu epoleţi primează asupra drepturilor omului fără epoleţi. Sigur, dacă în România avocaţii ar fi fost cu adevărat civili, ar fi avut loc proteste masive. Dar au mai încercat şi alţii să ceară socoteală UNBR câţi foşti şi actuali securişti activează în confraternitate cu avocaţii civili şi au primit drept răspuns o linişte asurzitoare. Semn că avocatura e mai militarizată decât cred cei neiniţiaţi.

    Urmează şi presa să aibe nevoie de niţică securitate cibernetică. Şi de ce nu şi băncile sau spitalele? De ce nu şi şcolile, liceele şi universităţile?

    Oricine poate fi atacat cibernetic, de aceea este bine să ne supravegheze cât mai mult Securitatea!