G4Media.ro

Un proiect de lege inițiat de un deputat PNL și unul de…

sursa foto: UDMR

Un proiect de lege inițiat de un deputat PNL și unul de la PSD ridică pragul electoral de la 5% la 7% / Asociația Mikó Imre: Înseamnă eliminarea UDMR din sfera politică românească

Un proiect de lege depus, miercuri, la Camera Deputaților, ridică pragul electoral de la 5% la 7% și propune eliminarea așa numitului prag alternativ pentru UDMR, care îi permitea intrarea în Parlament dacă ar fi obținut un prag de 20% în patru județe. În expunerea de motive a proiectului de lege, depus de deputații Radu Cristescu (PSD) și Adrian Cozma (PNL), este invocată nevoia de ”stabilitate politică”.  De asemenea, crește pragul electoral pentru alianțele electorale sau politice, care vor trebui să obțină minim 10% din voturi față de 8% cât prevede legea în vigoare. Creșterea pragului electoral ar afecta direct UDMR, care ar fi eliminat din Parlament, se arată într-o analiză realizată de Asociația Mikó Imre.

”Acest lucru ar crea probleme foarte mari pentru UDMR, care obține de obicei în jur de 6% din voturi, și ar împiedica comunitatea maghiară să își trimită reprezentanții politici în legislativul românesc. PSD și PNL spun că „doresc să creeze mai multă stabilitate în România, să reducă fragmentarea spectrului politic”, însă dacă acest proiect de lege va fi votat în Parlament, atunci înseamnă eliminarea UDMR din sfera politică românească.  Cu un an înainte de alegeri, membrii comunității maghiare consideră acest demers unul extrem de ostil, care îi împiedică pe membrii comunității maghiare să facă parte din legislativul românesc, dar și pe cei din UDMR să facă parte în viitor din guvernul României”, se arată într-o analiză realizată de Asociația Mikó Imre.

”Rezultatele alegerilor derulate în ultimii 20 de ani la nivelul Camerei Deputaților și Senatului au determinat o fragmentare politică importantă. Acest lucru s-a repercutat asupra dificultății constituirii unor majorități parlamentare stabile, care să genereze o stabilitate politică și o stabilitate guvernamentală. Spre exemplu, numai în ultimele două legislaturi, respectiv 2016-2020 și 2020-2024, Parlamentul României a acordat vot de învestitură pentru un număr de șapte guverne. Practic, durata medie a unui guvern a fost de cca. 1 an. Această instabilitate politică și guvernamentală a avut consecințe și asupra stabilității economice, asupra viziunii privind implementarea politicilor cu finanțare externă nerambursabilă, precum și asupra relațiilor politice și economice externe.

Având în vedere faptul că, în anul 2024, vor avea loc alegeri la termen pentru Camera Deputaților și Senat și că, în actualul context internațional România are nevoie de stabilitate politică și economică pentru următorul ciclu electoral, propunem următoarele modificări legislative:

– majorarea pragului electoral de la 5% la 7% din totalul voturilor valabil exprimate la nivel naţional pentru a asigura formarea unor majorități stabile și stabilitate guvernamentală;

– eliminarea unei prevederi discriminatorii din cuprinsul articolului 94, alin.(2), respectiv coexistența unui alt prag (”20% din totalul voturilor valabil exprimate în cel puţin 4 circumscripţii electorale pentru toţi competitorii electorali”), în condițiile în care senatorii/deputații reprezintă, potrivit Constituției României (art.61), reprezintă în integralitate poporul român, nu doar în 4 circumscripții electorale”.

  • ”Articol unic – La articolul 94, alin.(2), din Legea nr.208/2015 privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor, precum şi pentru organizarea şi funcţionarea Autorităţii Electorale Permanente, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 553 din 24 iulie 2015, cu modificările și completările ulterioare, lit.a) se modifică și va avea următorul cuprins:
    a) 7% din totalul voturilor valabil exprimate la nivel naţional”.

Proiectul de lege a fost semnat și de deputații PNL Alexandru Muraru, apropiat al președintelui Iohannis, Cristina Burciu, Laurențiu Cazan, Maria Stoian, Ervin Molnar, Florian Dumitru și Luminița Barcari.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

19 comentarii

  1. Nicio șansă! Punct.

  2. Un proiect care sa asigure transparența numirilor candidaților la alegeri pe listele de partid – pe când?
    Ar trebui sa fie obligatoriu ca partidele sa publice numarul membrilor activi care si semneaza cand platesc cotizatia lunara!

  3. Abureli electorale ale coaliției anu_su_lui contra naturii!

  4. Pragul electoral trebuie scăzut, nu crescut! Ar trebui să fie maxim 2%. Da, trebuie eliminat favoritismul cu 20% în patru județe pentru UDMR.

  5. Usl-istii vor stabilitate politica…la furat. Io zic sa se desfiinteze toate partidele cu exceptia usl, șparlamentul sa devina marea adunare nationala si preșședintele sa fie lider etern ales democratic de gașca de impostori usl. Kim jong un, putin, lukasenco si altii vor fi invidiosi pe stabilitatea din Rommanistan.

  6. Ce să spun i se arată pisica UDMR, am mai văzut filmul asta.

    Dar de ex de primari aleși în două tururi nu zice nimeni nimic?!?
    În curând vor fi aleși primari cu mai puțin de 7% din voturi și ne vom preface că e normal așa, bravo Parlament, spor la furat, eu mă car . .

    • Dar nu ar fi mai bine sa incercam sa le dam, prin vot, un sut in partile moi politicienilor care promoveaza mizeria asta de schimbare electorala?

      Macar sa ne numaram, sa vedem cati mai suntem. Eu nu cred ca suntem atat de putini.

    • Prea mare frica PSD-PNL de alegeri! Chiar dacă s-ar retrage imediat proiectul anti-UDMR, imaginea României va fi tare șifonată, fiindcă e ușor de speculat atâta amatorism! Și nu e vorba doar de consecințe Schengen și PNRR, ci și de reacția occidentală la eventuala radicalizare chestiunii autonomiei secuiești în contextul regional de război.

  7. Ce mă distrează cel mai tare e că mama unuia dintre ăștia doi e unguroaică :))

  8. N-am -și n-avem (!)-nimic cu etnia maghiară din România și de aiurea!Dar, această „koarda politică ” care este anexa PSD-lui încă de pe vremea lui Ilici Iliescu, și care se dădea de ceasul morții apărându -l pe infractorul LIVIU NICOLAE DRAGNEA AR TREBUI DESFIINȚATĂ !Când a fost vorba sa desființeze SIIJ ,UDMR-EAUA mai că nu făcea crize de epilepsie!. S’a destrăbălat în „pat” cu toți …si -a furat la greu cu toti!

  9. Aloooooo !, PNL-iștilor să vă ajute Ăl de Sus să reușiți cu pragul de 7%. Dacă în lege mai adăugați eliminarea subvențiilor de la bugetul de stat a partidelor pentru campania electorală și formarea de coaliții de partide numai a partidelor intrate în Parlament, eu cu toată familia votăm cu voi. Precizez că atât eu cât și familia mea nu am mai votat din 1996.

  10. Și parlament cu 300 de somnoroși, și maghiari în partidele românești etc

  11. 1.Bre, cica pentru ca au nevoie de mai multa stabilitate in perioada asta grea… ! Da, pentru si mai multa stabilitate nu amanam noi alegerile sau zicem ca au avut loc ?
    2. Stie cine vreo perioada care sa nu fi fost ”grea”din perspectiva guvernantilor si invocata ca atare sa justifice -poveste/inventie denumita elegant narativ-ce nu poate fi justificat ?
    3. Nu pe voi vor sa va excluda ca daca vroiau, spuneau clar, din ’90 ca daca participam toti la vot, nu aveti cum intra in parlament ! Va lipeati si de Dracu, daca castiga alegerile . Voua, va baga in traista de fiecare data in judetele mai dibace , cu iuteala de mana ……….

  12. E un prim pas spre partidul unic: USL.

    • Cam da.
      Ce fraieri comuniștii, nu le-a dat prin cap să facă 2 partide, comuniștii 1 și comuniștii 2, să mimeze democrația !

  13. PNL , daca nu ar fi condus de gaini fara cap , si-ar aminti de bombonel care a crescut durata mandatului prezidential si a crescut atributiile presedintelui , credea saracu ca e pentru el.Cand colo el avea pregatita o celula !

  14. Ridică pragul electoral pentru partide dar de ce nu ridică și numărul de locuitori pentru un reprezentant. Că ne-am săturat de atâtea căpușe.

  15. pragul e ok ăsta care e. dar ar fi foarte bine să se elimine pragul alternativ de 20% în 4 județe, sau 5 câte or fi, creat special pt udmr. să intre în parlament dacă obțin 5% la nivel național, ca orice alt partid, și cu asta basta, fără mânării și mișmașuri ungurești. în rest… ionopot chivanoc, ude mereu