G4Media.ro

Un proiect de raport privind inversarea tendințelor demografice din regiunile UE, adoptat…

Sursa foto: Pixabay

Un proiect de raport privind inversarea tendințelor demografice din regiunile UE, adoptat de comisia de specialitate a Parlamentului European / Vârsta medie în UE a crescut de la 38,3 ani în 2001 la 43,1 ani în 2018, iar populația activă este în scădere din 2010

Comisia de Dezvoltare Regională din Parlamentul European (REGI), a adoptat în unanimitate, 39 de voturi pentru și niciunul împotrivă, proiectul de raport privind Inversarea tendințelor demografice din regiunile UE utilizând instrumentele politicii de coeziune, al cărui inițiator este europarlamentarul PNL Daniel Buda (grupul PPE).

„Prin intermediul acestui raport, am conturat provocările curente cu care se confruntă autoritățile regionale și locale, soluțiile puse în practică de autorități ca răspuns, precum și recomandările de politici necesare pentru a inversa aceste tendințe demografice”, susține Daniel Buda, raportorul pentru propunerea de rezoluție a PE.

Argumentul este că libertatea de circulație a persoanelor este un drept fundamental, cetățenii UE putând să decidă locul unde vor să locuiască și să muncească, dar „autoritățile europene și naționale trebuie să asigure o dezvoltare economică sustenabilă astfel încât cetățenii care își părăsesc regiunile să nu o facă forțați fiind de calitatea vieții scăzute din zona unde locuiesc și de lipsa oportunităților”.

„Sunt însă unele state membre și regiuni care au fost afectate mai puternic de aceste schimbări demografice. Subliniez că în 2018, din România au plecat peste 240 mii de persoane, cu o creștere de 8 % față de anul precedent. Ca să înțelegem mai bine amploarea fenomenului, dacă am exclude restricțiile Covid și ne-am raporta la condițiile anterioare, de la începutul acestei reuniuni și până acum, adică de aproximativ 85 de minute, aproximativ 27 de persoane apte de muncă ar fi părăsit țara! Asta pentru a avea o imagine de ansamblu asupra acestui fenomen”, a mai argumentat Daniel Buda, într-un dintre intervențiile de susținere a proiectului său.

În expunerea de motive, raportorul susține că realitatea generată de pandemia de COVID-19 reprezintă „un punct de cotitură pentru politicile demografice” și are potențialul de a crea noi oportunități de dezvoltare a zonelor rurale și depopulate, deoarece crește interesul locuitorilor urbani de a se muta în zonele rurale.

Prioritățile populației se schimbă: „oamenii doresc mai mult spațiu în aer liber și au în prezent posibilitatea și flexibilitatea de a lucra de acasă”, precizează documentul.

„Deși populația UE a cunoscut o creștere substanțială în deceniile anterioare, rata de creștere este în prezent în declin și se preconizează o scădere a populației pe termen lung; (…) până în 2070, Europa va reprezenta mai puțin de 4 % din populația lumii, iar tendințele demografice pe termen lung în regiunile europene indică rate mai scăzute ale natalității și îmbătrânirea societăților, se precizează în proiectul de raport adoptat de Comisia REGI.

Proiectul de raport atrage atenția că, în general, zonele rurale, postindustriale și periferice se confruntă cu un declin important al populației, cu un nivel al veniturilor medii inferior celui național sau european și dificultăți de integrare teritorială cu alte regiuni, fiind astfel mai expuse riscului depopulării.

„Regiunile rurale reprezintă în prezent 28 % din populația Europei, dar se preconizează că acest procent va scădea semnificativ în viitor”, menționează proiectul.

În plus, se consideră că autoritățile locale și regionale ar trebui să joace „un rol decisiv” în elaborarea strategiilor teritoriale și că este nevoie de o strategie care să inverseze tendința migrării forței de muncă;

„Invită autoritățile locale și regionale să abordeze problema exodului de creiere în regiunile „exportatoare” prin prevenire, atenuare și răspunsuri adecvate; subliniază, în acest sens, că există deja o serie de inițiative în diferite state membre, cum ar fi stimulente pentru lucrătorii înalt calificați, menite să transforme exodul creierelor într-un câștig de creiere pentru regiunile respective”, se mai precizează în proiectul de raport adoptat de REGI.

În avizul Comisiei pentru ocuparea forței de muncă și afaceri sociale, semnat de europarlamentarul Elżbieta Rafalska (grupul ECR), se propune includerea în raport a unor informații privind situația demografică: vârsta medie a UE-27 a crescut de la 38,3 ani în 2001 la 43,1 ani în 2018; populația activă este în scădere din 2010, iar previziunile indică o scădere continuă și că este de așteptat ca populația activă să scadă cu 18 % în următorii 50 de ani.

Alte date arată că speranța de viață va ajunge în 2070 la 86,1 ani pentru bărbați și la 90,3 ani pentru femei, numărul persoanelor dependente și al persoanelor cu dizabilități va crește, în timp ce populația îmbătrânește și se preconizează că rata de dependență a persoanelor vârstnice va atinge 62 % până în 2030.

„Este extrem de important ca întreprinderile din întreaga UE să sprijine utilizarea pe scară mai largă a regimurilor de muncă de la distanță, care pot constitui un instrument de menținere a întreprinderilor, de consolidare a comunităților locale și de combatere a depopulării rurale, modificând astfel în mod pozitiv tendințele demografice și reducând exodul creierelor; invită Comisia să propună un cadru legislativ pentru a reglementa la nivelul UE condițiile de lucru de la distanță și a asigura condiții de muncă și de angajare decente în economia digitală”, mai sugerează Comisia pentru ocuparea forței de muncă.

În opinia raportorului Daniel Buda, Comisia ar trebui să elaboreze un „Acord pentru demografie”, care să propună politici și să vină cu sprijin financiar pentru a inversa tendințele actuale.

Proiectul de raport urmează a fi supus votului Parlamentului European.

Sursa foto: Pixabay

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. Si?!
    Un fel de aflarea-n treaba… daca NU iese un document cu OBLIGATII pentru Statele membre, Romania isi va continua declinul demografic periculos, fix cum arata de peste 10 ANI avertismentele Institutiilor nationale si Internationale!
    NU intereseaza insa deloc pe decidentii politici damboviteni, preocupati de-ale lor!!!
    Si cu si fara declin demogarfic, Parlamentul va avea spre 500 de mambri iar Institutiile Statului, centrale si locale vor fi ticsite de clientela politica!!

  2. Ura. Sa legalizam casatoria homosexuala urgent

    Ps. Ironie!

  3. Propun sa se scadă 10 ani din vârsta fiecăruia în felul asta reglam câteva aspecte importante: revin în câmpul muncii câțiva gigei pensionați la 42 de ani, stopam trendul de îmbătrânire al populației, Iliescu revine la 80 și nu în ultimul rand o sa pot sa ies și eu în oraș cu gagici de 18 ani.

  4. La sfârșitul anului, media de varsta va scădea, datorita pandemiei.