G4Media.ro

Un proiect de țară are nevoie de consens politic (Parteneriat media)

sursa foto: BSOG

Un proiect de țară are nevoie de consens politic (Parteneriat media)

Vasile Iuga și Radu Dudău, experți în domeniul energiei, susțin că, în privința exploatării gazelor naturale din apele adânci ale Mării Negre, România se află într-o gară mică din care stă să plece ultimul tren. Pentru zăcămintele din subsolul Mării Negre, luarea unei decizii finale nu mai supoprtă întârziere. Din multiple motive, spun experții, actuala conjunctură politică reprezintă, în 2020, “ultimul tren” pe care România nu trebuie să-l piardă.

Politicienii – în special cei aflați la guvernare și mai ales membrii Parlamentului – trebuie să acționeze rapid pentru a identifica “setul de condiții critice” prin comparații cu cele mai bune practici internaționale, pe baza cărora să poată fi luată decizia finală de investiții în 2020. Reuniți într-un Forum organizat de Financial Intelligence și România Durabilă, sub tematica “Importanța geo-strategică și economică a Mării Negre”, reprezentanții mediului politic nu au ezitat să recunoască că nu mai este loc și nici timp de întârziat cu decizia politică.

Titus Corlățean, Președinte interimar al Senatului României, a spus că tema resurselor de la Marea Neagră “trebuie să fie proiect de țară și trebuie să facem un efort politic transpartinic, în interesul național”, precizând totodată că “adesea ne-am pierdut în detalii, în ciuda intereselor mari”. „Văd această temă drept proiect de țară și este timpul să facem un efort politic transpartinic. Este nevoie de o bună cooperare la nivelul verticalei puterii și trebuie să arătăm viziune, pentru interesul statului”, a declarat Titus Corlățean în deschiderea Forumului Financial Intelligence-România Durabilă.

Colegul său de partid, fost ministru al economiei, senatorul PSD Niculae Bădălău a subliniat că exploatarea gazelor naturale de la Marea Neagră este esențială pentru dezvoltarea economică a României.  Bădălău a adăugat că trebuie să facem un efort ca exploatările gazelor din Marea Neagră să înceapă cât mai rapid: „Trebuie sa gasim solutii să ducem gazele românești spre dezvoltarea industriei. (…) Exploatarea gazelor de la Marea Neagră trebuie privită cu mare atenție, pentru dezvoltarea economiei și independența energetică”.

“Subiectul gazelor din Marea Neagră este foarte important, este un subiect de țară, pentru care trebuie să existe consens politic”, a declarat la rândul său Virgil Popescu, ministrul Economiei, Energiei și al Mediului de Afaceri, la Forumul „Importanța Geostrategică și Economică a Mării Negre”. Virgil Popescu a precizat că fără acest consens, nu se poate face nimic. “Dacă Exxon dorește să părăsească acel consorțiu îmi doresc ca Romgaz să intre în acest consorțiu, urmează negocieri în continuare, trebuie să vedem cum se finalizează”, a mai spus ministrul economiei. Potrivit lui Virgil Popescu, dacă se dorește modificarea Legii offshore, aceasta nu se poate face decât în Parlament, prin consens politic, unanim acceptată. „Guvernul nu va modifica Legea Offshore. Trebuie să primeze interesul României”, a mai spus Virgil Popescu, adăugând că „trebuie să aducem acele gaze în circuitul economic, avem nevoie de gaze naturale pentru a îndeplini țintele din Green Deal. Fără gazul nostru, este greu să ne bazăm pe import”.

Deputatul PSD, Georgian Pop, spune că marele câștig al anului 2020 va fi dacă mediul decident va reuși “în toată criza politică”, să adopte o nouă formă a legii offshore, “într-o manieră echilibrată, care să aducă beneficii și companiilor, și statului”.

Georgian Pop a declarat în forumul “Importanța geo-strategică și economică a Mării Negre”: „Mi-am dorit foarte mult ca Exxon sa fie o companie care forează și exploatează în Marea Neagră. În termeni miliari și de apărare, prezența Exxon ar fi însemnat pentru România o investiție de ordin strategic uriașă. Nu a fost să fie. Important e ce vom face în continuare. (…) În 2020, trebuie să spunem explicit, de la nivelul politicienilor, că este momentul ca gazul din Marea Neagră să fie extras.”

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

12 comentarii

  1. Cat o sa ne cacaim noi cu exploatarea gazelor din Marea Neagra , ne-o vor lua altii inainte ( Da Doamne sa se gaseasca la bulgari /turci si apoi sa o sugem bine ) si , daca o sa ne cacaim si mai mult gazele nu vor mai fi la moda (peste 10-15-20 de ani ) , se va trece pe energie verde 100% .

    In loc sa maximizam norocul care a picat pe noi si sa scoatem bani cat mai multi ACUM cand avem nevoie , noi ardem gazu ‘ cu discutii politice pe subiect .

    E ca in zicala aia : „Cand e sa ai ghinion , si in pi*da …da-i de un piron „

    • Daca nu acum, atunci, cand?
      Peste 20 de ani vom plati taxe daca nu scapam de ele, in ritmul in care se grabeste lumea sa treaca la energii alternative. C-o fi bine n-o fi, asta e „trendul”. Nici pentru pungi de plastic n-o sa mai poti sa le folosesti.
      Interesant e ca mai acu vreo doi ani psd baga in popor teoria nationaloida: sa pastram resursele pentru noi, pentru copiii nostri … urmasii urmasilor nostri, in veci. De ce sa le dam la americani sa ne suga ei seva.

  2. Vi se pare voua ca politicienii romani dau doi bani pe noi, sau pe tara?

    Politicienii exista doar sa fure. Ati votat cu hoti 30 de ani.

  3. „Detalii” precum santajul PSD-Dragnea la companiile internationale? O fi fost un detaliu pentru PSD-Dragnea. Pentru companii a fost esential (in deciziile lor).

    Si o precizare: de fapt nu, exploatarea acestor gaze NU este esentiala (desi explotarea lor ar fi foarte de dorit, dar este o diferenta intre foarte desirabil si esential) pentru dezvoltarea Romaniei. Dar esential este sa nu le exploateze Rusii.

    Si esential este ca Romania sa intre cat mai repede si fara intarzieri in tehnologizarea legata de energiile (sursele) noi si nepoluante. Romania are nevoie de Tehnologii si Finante-Business de top si pentru asta are nevoie de RDI (Research-Development-Innovation) – si mai departe pentru asta are nevoie de:
    (i) resetarea Statului (aducerea la zi, in secolul 21; momentan statul Roman este in secolul 19),
    (ii) creerea unui mediu favorabil pentru investitii (FDI – Foreign Domestic Investments – si ales greenfield, dar si brownfield unde are sens), si
    (iii) investitii majore si multe in RDI, si publice si private, si includ aici si resetarea Universitatilor si a Institutelor de Cercetare pe criterii de competitivitate de secol 21 – sau mai degraba 21,5 ca sa zic asa – adica trebuie sa ajungem sa fim in frontline.

  4. @Ioan

    ” Dar esential este sa nu le exploateze Rusii. ”

    Asta e de la sine inteles , fara rusi ! Daca (reprezentantii ) partenerul strategic nu mai vrea , macar ceva din UE sa fie .

  5. dar din partea actualei guvernari, din parlament nu a fost nimeni?

    cum adica parteneriat politic fara pnl, usr si care or mai fi?

  6. Daca si-a dat cu parerea si expertul Badalau e clara.

  7. Ca sa ai proiect de tara trebuie sa ai o TARA, Romanistan e o colonie si politicienii sunt cumparati la bucata de stapanii coloniei, asa ca lasati utopiile.

  8. Ii vede cineva capabili de consens politic pe tilharii , mincinosii , capusele si lepadaturile din psd ?! Probabil electoratul lor imbecil si pomanagiu .

  9. M-am intors sa observa ceva. Gazul din MN – proiect de tara?! Buna gluma. Cred ca autorii acestei asocieri semantice nu inteleg ce inseamna un proiect de tara. Totusi, ar trebui sa li se bata obrazul putin – nu mai folositi cuvinte pompoase. Da, subiect gazele din MN este unul foarte serios si foarte important. Dar poate fi tratat corespunzator si fara sa se faca apel la hiperbole. De altfel, vocabularul inadecvat este un semnal ca subiectul nu este tratat corespunzator de catre vorbitorii respectivi.

  10. Consens politic. :)))))))))))))))))))))))) Ce gluma. Pai ce, noi avem politicieni? Hoti da.

  11. Acum vor consens cand simt ca le fuge puterea de sub picioare! Nu ar lasa ciolanul nici morti, nici macar o bucatica. Daca nu va mai fi PSD+PNL la putere, spaga ar ajunge la ceilalti, dar daca se face consens, spaga se imparte la toti!